Po operaciji hernije discus LV – S1 dex
Pozdravljeni, ker čez 2 dni odhajam na operacijo herbnije discus LV-S1 dex, vas prosim za čim bolj izčrpen nasvet, kaj in kako po operaciji. Vaje ti menda pokažejo v bolnici … Kaj pa ležišče ? Lahko ležim na tleh na jogiju ali je bolj pripoečljivo oz. obvezno visoko ležišče ? Kaj je s hojo, telovadbo… Česa se moram najbolj paziti ? Imam pa službo, v kateri sem od 8-12 ur v avtu. kaj to pomeni za mene za tisti čas, ko bom šla ponovno v službo ? Katere toplice priporočate in koliko časa po operaciji ? Hvala za številne odgovore in lep dan.
Pozdravljena,
rehabilitacija je sicer zelo individualna, vendar osnovne smernice so večinoma skupne vsem. Kot ste omelni je smiselno ležati na visokem, tršem in ravnem ležišču, saj je namen ohranjati hrbtenico v t.i. nevtralnem (fiziološkem) položaju. Vaje vam bo predpisal fiziater in pokazal fizioterapevt, navadno pa v začetku gre za vadbo moči ledvenega predela (trebušnih in hrbtnih mišic), ritnih mišic in mišic na zadnji strani stegna. Kasneje se v program rehab. vključujejo vaje stabilizacijo oz ravnotežja z namenom izboljšati kontrolo gibanja, povečati mišično moč, vzdržljivost in aktivacijo omenjenih mišic.
Potrebno je biti pozoren na pravilno držo in po potrebi izvajati korektivne vaje, ki omogočajo ohranjanje hrbtenice v naravnem oz nevtralnem položaju. Naučite se uporabe t.i. zaščitnih položajev (pravilno dvigovanje bremen,..) in ustrezno sedenje, posebno v vašem primeru, ker je povezano z vašim delom. Načeloma se zaradi vibracij (tresljajev) 2-3 mesece ne priporoča daljših voženj. Važno je, da ustrezno prilagodite sedež in zagotovite dobro ledveno oporo, ki bo fiksirala in ohranjala hrbtenico v pravilni legi. Te info boste dobili v specializirani trgovini z ortopedskimi pripomočki.
Cca 6 tednov se izogibajte predklanjanju in v začetku prekomernem sedenju.
Glede toplic nimam izkušenj, Strunjan je dober.
Za prihodnost bo pomembna redna vadba, s pomočjo katere boste med drugim povečali stabilnost operiranega predela.
Srečno in lep pozdrav
Pozdravljeni, sem mamica 18 letnice ki gre naslednji mesec na opracijo skolioze v Valdoltro, o sami opraciji sem že nekaj prebrala zanima pa me sama rehabilitacija, kako in koliko časa poteka, da bo hčerka spet lahko samostojna.
Kaj pa morda kakšen nasvet po operaciji skolioze?
LP Melita
Pozdravljeni,
načeloma se nekaj časa po operaciji ne prepogiba, rotira in dviguje težjih bremen. Šport je odsvetovan minimalno 3 mesece. Po 4-6 tednov se načeloma lahko hodi brez pomoči bergel, nato se po pregledu ortopeda, ki zagotovi, da je tkivo zaceljeno lahko prične z aktivno rehabilitacijo, ki vsebuje vaje krepitve mišic, gibljivosti in sklepne stabilizacije, ki fikslira sklepe hrbtenice in zagotavlja dobro čvrstost. Bolnik lahko čuti bolečino v hrbtu, ki jo pred operacijo ni bilo. Po potrebi se lahko izvajajo dihalne vaje, ki spodbujajo povrnitev pljučnih funkcij. Priporoča se zagotoviti dobro oporo med sedenjem in vztrajati s hojo, ki jo dozirate po občutku, saj pospešuje celjenje.
srečno
Pozdravljeni,
Julija 2011 sem bila operirana zaradi hernie discus L5 S1. In sicer je bil poškodovan živec leve noge, zaradi česar se je pojavilo “padajoče stopalo”. Po približno 6 mesecih sem lahko ponovno normalno uporabljala stopalo. Od takrat pa se mi predvsem v nočnem času pojavljajo grozne bolečine, podobno kot krč mišice, vendar poteka po nogi od gležnja do kolena, po zunanjem zgornjem delu noge mislim da poteka direktno po živcu. Bolečina ne popusti kar nekaj časa, ne pomaga ne gibanje, ne masaža. Ne vem več kako resno je lahko to in kaj lahko v takšnem primeru naredim. Stara sem 31 let.
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav
Katja
Pozdravljeni,
ena od smiselnih stvari je preveriti ležišče in najti ustrezno rešitev. Predvsem je pomemben ledveni del hrbta, katerega položaj se lahko kontrolira z mehkobo vzmetnice, blazinami pod koleni (med lezanjem na hrbtu), blazinami pod kolenom zgornje noge (med lezanjem na boku) ali lezanjem na hrbtu.
Izmed vadbenih terapij so vaje, ki spodubjajo ledveno lordozo lahko ucinkovite. Iz izkušenj je pri regeneraciji živca marsikomu pomagala tudi tecarterapija.
Pri določanju vaj je pomembno kateri gibi provocirajo bolečino in kateri so tisti, ki jo zmanjšujejo. To je izhodišče za nadalnji program kar se tiče kinezioterapije. Ustrazne vadba je lahko močno preventivno in kurativno sredstvo.
Srečno
Forum je zaprt za komentiranje.