Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Po abortusu – nekaj vprašanj

Po abortusu – nekaj vprašanj

Natanko pred enim tednom sem imela poseg pod anestezijo, bila sem v 7-8 tednu.

Ko sem ugotovila nosečnost, sem se takoj naročila na pregled pri ginekologu. 4 dni pred pregledom sem dobila rjavo-rdeč izcedek, ki se je stopnjeval po jakosti, vendar mi je ginekologinja rekla, da ni nič narobe. Zaradi trenutnih okoliščin sem se odločila, da otroka ne morem obdržati, zato me je napotila na poseg, ki je bil teden dni po pregledu. V tem času sem začela še močneje krvaveti, v spodnjem delu trebuha me je tudi bolelo in tiščalo (kot pri boleči menstruaciji). Ginekologinja, ki me je pregledala pred posegom, je ugotovila spontani splav, vendar je rekla, da bi bilo vseeno potrebno počistiti ostanke.

Priznam, da sem bila ob tej novici kljub svoji odločitvi kar pretresena. Je spontani splav pogost pojav oz. ali se mi lahko zopet pojavi, ko se bom odločala za otroka? Nisem več najmlajša, sem že zakorakala v 30.

Zanima me še, kako je z obračunom posega. Ali je prav, da je bil obračun narejen kot za abortus na mojo željo (kar je v začetku tudi bil), vendar se je od pregleda do posega dejansko zgodil spontani splav? Obračun je bil zame seveda informativne narave. Če se ne motim, zavarovalnica krije stroške dveh posegov. Pa ne, da bi A želela uporabljati kot način kontracepcije, ker mi je bila cela izkušnja zelo mučna, ampak se pač nikoli ne ve, kaj se še zgodi v življenju…

Po posegu se počutim dobro, krvavitev je praktično prenehala že drugi dan, imam samo še manjši rjavkast izcedek. Bolečin ni bilo, niti povišane temperature. Čez 10 dni imam priložnost odpotovati za en teden na Bližnji vzhod. Se lahko odločim za odhod, kakšno je vaše mnenje?

Najlepša hvala za vaš odgovor!

Spoštovani,

običajno je pri tako nizkem splavu kljub posegu v tednu dni vse tako kot po običajni M, zato tudi ne potrebujete posebne nege ali ukrepov in potovanje ni prepovedano, če bo seveda do takrat vse v redu. Kar zadeva obračun to ni odločitev zdravnika oziroma, je “administrativno-tehnične” narave, zato v primeru, da vam odločitev ni všeč, lahko napišete pritožbo na vodstvo ustanove. Domnevam,da je bila izbira oblike “šifriranja” pač izhod v sili, saj na srečo laiki ne veste, s kakšnimi banalnimi problemi se morajo ustanove ukvarjati in kakšne šifrantske akrobacije morajo včasih izvajati, da pridejo do svojega zasluženega denarja zaradi finančne samovolje ZZZS, ki preprosto številnih urgentnih obravnav ne plača, oziroma jih plačuje “prosto po Funtku”, kot nekomu pri ZZZS pač pride na misel v določenem trenutku.


Hvala za odgovor.

Lahko si predstavljam administrativne komplikacije in dokler se kdaj v življenju ne znajdem pred dejstvom “Opa, vi ste pa že izkorsitili vaše možnosti, zdaj morate pa plačati celotne stroške posega”, mi je pravzaprav čisto vseeno, kako je zadeva obračunana. Strošek posega pa ni ravno majhen za tako kratek poseg, zato sem tudi vprašala.

Dr. Pušenjak, pozabila sem vprašati še za nasvet glede vrste kontracepcije.

Dolga leta sem namreč jemala KT, potem sem pa na neki točki z njimi povezala svoje obupne in dolgotrajne glavobole (da upada libida niti ne omenjam). Zamenjala sem kar nekaj vrst KZ, vendar se stanje ni izboljšalo. Odkar jih ne uporabljam več, so glavoboli, ki so lahko trajali cel teden skupaj, izginili, tudi libido se je s časom vrnil. S partnerjem sva potem uporabljala kondome, ki pa jih tudi dokaj slabo prenašam, saj me po njih peče nožnica (tudi pri brezlateksnih, čeprav so ti malenkost boljši). Kaj mi lahko svetujete? Rodila še nisem, se bova pa verjetno čez leto do dve odločala za otroka…
Hvala še enkrat.

hm…poskusite lahko še s hormonskim sistemom Mirena, ki je zelo varen tudi za ženske, ki še niso rodile, zanesljivost je celo večja od sterilizacije, kontracepcija pa je tudi reverzibilna.


New Report

Close