Pred tremi leti sem izgubila sestrco. In vsak dan mi je huje. S starši si nismo bili blizu in tudi njena smrt nas ni zbližala. Dvojni udarec. Meni pa se meša- sanjam jo, v sanjah se pogovarjava…..

Lepo pozdravljeni,
ker ste zelo malo napisali o sebi, močno upam, da vam bom uspela odgovoriti. Veliko lažje bi mi bilo, če bi napisali, koliko ste stari, starost vaše sestrice ob smrti, vzrok njene smrti, kakšen je bil vajin odnos.
Iz vašega sporočila je razbrati, da ste precej osamljeni v svoji stiski in da to povezujete z razmerami v vaši družini. Smrt bližnjega je lahko povezana s tem, da se družina zbliža, pogosto je pa žal tudi tako, da se družinski člani še bolj oddaljijo. Vi niste bili povezani s starši kot bi si želeli že pred smrtjo vaše sestrice, po njeni smrti ni sedaj nič drugače. To lahko pomeni dodatno stresno obremenitev, kar povečuje stisko ob izgubi, vi ste to poimenovali dvojni udarec.
Sanjanje umrlega in pogovarjanje z umrlim v sanjah in tudi pogovarjanje po tihem ali na glas (izven sanj) je pogosto opaziti pri žalujočih, ne dogaja se vam nič nenavadnega. Da bi lahko kaj več napisala o tem, bi morala poznati intenzivnost in vsebino sanj, pogovorov. Kaj natančno pomeni, da se vam meša? Tudi vsak dan vam je huje, čeprav so od smrti minila tri leta. Sprašujem se, koliko ste sploh izžalovali svojo izgubo? Če si s starši niste blizu, vas verjetno tudi niso vključiti v žalovanje oziroma če so vas želeli, ste se morda umaknili od njih sami.
Ni potrebno, da ste v svoji stiski sami. Tudi ni priporočljivo. Če se ne morete povezati s kom v družini, pa imate morda kakšno prijateljico, ki bi se o vaši sestrici bila pripravljena pogovarjati? Ob izgubi je lažje tistim žalujočim, ki imajo vsaj eno osebo, s katero se lahko pogovarjajo o izgubi v primerjavi s tistimi, ki so v svoji stiski povsem izolirani in si želijo pogovora. V kolikor nimate nikogar, s komer bi se lahko pogovorili, bi vas usmerila na različna socialna omrežja, kjer se srečujejo žalujoči (obstajajo tudi Facebook skupine in tudi drugi forumi), za pogovor lahko pokličete tudi na Klic v duševni stiski (pokličete jih lahko vsako noč med 19.00 in 7.00 zjutraj na 01 520 99 00). V kolikor ste mladoletni, bi bilo priporočljivo, da se osebno pogovorite z odraslo osebo, ki ji zaupate, saj je smiselno delati v smeri, da se boste počutili bolje, da se vam ne bo mešalo in da boste izgubo izžalovali, sploh ker je to možno.
mag. Polona Ozbič