Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Plombirana boleca sestica

Plombirana boleca sestica

Pozdravljeni,

pred dobrimi petimi tedni se mi je zdrobila sestica desno zgoraj (ob jedi sta se zdrobili notranja in zunanja stranica zoba, vmesni del pa je bil ze precej zaplombiran). Zobozdravnica, ki sem jo doslej obiskala, iz osebnih razlogov zapira ordinacija, zato sem se podala na lov za novim zobozdravnikom. Naletela sem na zobozdravnico (samoplacnisko), ki me je zelo hitro sprejela in opravila, kot bi temu rekla laicno, rekonstrukcijo sestice, saj razen plombe ni ostalo kaj dosti od zoba. Prosila sem jo, da naredi belo plombo. Od posega je minilo stiri tedne, od tega me sestica v zadnjih treh tednih zelo grdo boli, ce pojem hladne stvari (po mrzlih je seveda se huje, s toplimi jedmi pa nimam tezav). Neprijetno je tudi, ko s sestico ugriznem (obcutek je podoben, kot da bi z ugrizom na kaj tiscala). Manj se mi zdi verjetno, da bi bil zob zaradi posega toliko casa obcutljiv, ali pac?! Je mozno, da gre za slabo opravljeno storitev?
Zal mi zobozdravnica niti po cloveski, niti po financni plati ne ustreza.

Mi lahko odgovorite kaj so najpogostejsi vzroki zelo visoke obutljivosti zoba.

Lepa hvala in lep pozdrav

Viktorija

Spoštovana Viktorija,

opisane težave lahko izvirajo zgolj iz večje občutljivosti vaše zobne pulpe. Če je sam poseg trajal dalj časa, poleg tega pa ste dobili še belo zalivko, ki je zobni pulpi bolj neprijazna, je to lahko vzrok za bolečine na hladno. Občutek kot da v nekaj grizete pa verjetno pomeni, da je zalivka previsoka – ni dovolj prilagojena vašemu ugrizu. Če se bolečine ne krepijo, potem sta to verjetna vzroka. Za prvo težavo pomoči ni, ker bo sčasoma izzvenela. Za previsoko zalivko pa bo potrebno nazaj k zobozdravnici, da vam jo nekoliko obrusi.
Možno pa je tudi, da gre za vnetja živca. To lahko ugotovi le zobozdravnik, med drugim tudi z uporabo posebne naprave za merjenje vitalitete zoba.
V obeh primerih vam priporočam ponovni obisk pri zobozdravnici. Začasno boste morali še potrpeti z novo izbiro, potem pa takoj v lov za novim zobozdravnikom, ki vam bo bolj ustrezal.
Lepo pozdravljeni!

Draga gospa Šenk,

lepa hvala za odgovor. Morda se bom le vrnila k omenjeni zobozdravnici in preverila Vaše nasvete.

Še nekaj me zanima. Čeprav morda zveni nekoliko nevadano, ali se lahko vrnem k zobozdravnici in reklamiran njeno storitev? Je to eticno, praksa ali reklamacij v zdravstvu ni?!

Lep pozdrav

Viktorija

Spoštovana Viktorija,

seveda se lahko vrnete, če z nečim niste zadovoljni oziroma vas moti. Zobozdravnica vam mora narediti tako zalivko, da ne spremeni stanja v ustih v smislu nepravilnega ugriza.
Skratka, reklamacije so tudi v zdravstvu, zdravnik pa presodi, če so tudi utemeljene.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close