Pozdravljeni!

danes vas pa resnicno bombandiram z vprasanji…🙂
Pri prebiranju starejsih sporocil, sem zasledila precej koristnih informacij . zanima me, koliko zoba lahko se manjka, da pride v postev t.im. zalivka( nisem prepricana o pravem izrazu). Sama sem ze prej imela zaplombiranega pol zoba, potem pa se mi je plomba s se malo vec zoba odkrusila. Ali je res edina moznost puljenje, kot pravi moja zobozdravnica, pa mi ni ravno prepricljiva, saj ne daje nobenih konkretnih informacij.

Zob me ne boli in ne vem zakaj bi ga morala zdravnica izruvati-saj je bil v zaplombiranjem stanju najmanj 10 let, brez bolecine. sedaj pa pravi, da se plomba nima kam upreti. Ali obstaja se kaksna moznost, preden privolim v puljenje 🙁

Hvala za odgovore!

obupana
Karmen

Spoštovana Karmen,

zalivka je plomba. Sama uporrabljam izraz zalivka, ker se mi zdi lepši kot plomba. Koliko zoba lahko manjka? TO je pa težko opisno razložiti. Za amalgamsko zalivko mora biti izpolnjenih več pogojev kot za belo. Amalgamska zalivka je namreč zasidrana v zobu na osnovi mehanične retencije, bela (kompozitna) zalivka pa se na zob veže še s kemično vezjo.
Če je bil vaš zo zdrav oz. tudi, če je že zdravljen (a mrtev), potem pride v poštev še izdelava koreninskega zatička z nazidkom (za to potrebujemo le zdravo korenino), na katerega nato izdelamo še prevleko.

Je za izdelavo kereninskega zaticka z nazidkom verjetno prej potrebna RTG slikca, ane? Se izdelava tega zaticka placa posebej, kot mosticki ?

hvala za odgovore in lep pozdravcek!

Spoštovana Karmen,

ja, za izdelavo koreninskega zatička potrebujemo rtg posnetek. Vsekakor pa mora biti koreninia za tak poseg zdrava.
Če ima vaša zobozdravnica koncesijo, potem koreninski zatiček (po domače štift) in prevleko plača ZZZS.

New Report

Close