Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija pljučna hipertenzija

pljučna hipertenzija

izolantis
pljučna hipertenzija
03.03.14 16:49
Spoštovani,
pred kratkim mi je bila postavljena diagnoza: hipertonično srce, sekundarna pljučna arterijska hipertenzija, tlak v desnem prekatu povišan in znaša 45 mmHg + CVP. Tu je še izvid pulmologa: izrazita razlika v perfuziji levega in desnega krila, žilje na levi strani je tanko, hilus majhen, pljučno krilo hipertransparentno. Pulmolog je zapisal, da pripisuje spremembe na levem krilu obsevanju po operaciji raka na levi dojki pred 20 leti, ko sem prejela 6 KT in 40 RT s širokim obsevalnim poljem.

Preko spleta sem izvedela, da gre pri PAH za resno, neozdravljivo in napredujočo bolezen s preživetjem do treh let. Hvaležna vam bom, če mi lahko odgovorite na naslednja vprašanja:
1. Kateri zdravniki v Sloveniji so specializirani za to bolezen – skratka, kam naj se obrnem in kako poteka razvoj bolezni?
2. Ali bi pri morebitni regeneraciji pljučnega krila lahko pomagala kisikova komora?
3. Ali je to, da imam že več let povišan krvni tlak in to predvsem spodnji, povezano s PAH? Razlika med obema tlakoma je večkrat komaj 20.
4. Preden sem izvedela za diagnozo, sem vplačala potovanje, kjer bo trajal polet cca 5 ur. Ali se ga lahko udeležim glede na to, da za sedaj še nimam večjih težav, povezanih s to boleznijo?
Hvala Vam za odgovor in lep pozdrav!

V dopisu ste navedli več izvidov, težav in vprašanj. Na Polikliniki v Ljubljani deluje ambulanta za pljučne bolezni, ki je izpostava Inštituta za pljučne bolezni – Golnik. V navedeni ambulanti delujejo specialisti pulmologi, ki so na tekočem glede načinov zdravljenja primarne in sekundarne pljučne hipertenzije. Svetujem vam, da vas izbrani zdravnik napoti na pregled tja. Morda pa imajo golniški pulmologi ambulante za zunanje bolnike tudi na Golniku.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

zanima me kakšna je povezava med stenozo pljučne arterije (Q25.6), predvornim defektom pretina (Q21.1) in pljučno hipertenzijo. Ali smo srčni bolniki s tema dvema prirojenima srčnima napakama res v rizični skupini za razvoj pljučne hipertenzije? Kardiolog pri meni ugotavlja tudi konstantno povečanje hitrosti toka skozi pulmunalno zaklopko oz deblo in gradinet 23 mm Hg. Zanima me, kaj točno je ta gradient v pulmunalni arteriji? Na netu sem namreč prebrala, da je normalno če je ta gradient 18mm Hg, pri 25 mm Hg pa gre že za pulmunalno hipertenzijo. Ali je to res, ali gre pri pljučni hipertenziji in stenozi pljučne arterije za različne vrste gradientov ?
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam! 🙂

Verjetno veste kako kroži kri. Srce pri svojem delovanju požene kri iz levega in desnega prekata. Iz levega prekata potuje kri v glavno arterijo (aorto) in v vse druge žile po telesu. Od tam se v venah vrača v srce (desni prekat) in od tod potuje po pljučni arteriji v pljuča, kjer odda ogljikov dvokis in dobi kisik. Iz pljuč se vrne v srce (levi preddvor in levi prekat). Na tej (končni) poti lahko nastanejo ovire in sicer že pri iztisu krvi v pljučno arterijo zaradi zožene zaklopke na meji med desnim prekatom in pljučno arterijo (pulmonalna zaklopka) ali zaradi zožene pljučne arterije ali pri vstopu krvi v srce zaradi okvare zaklopk v srcu ali prirojene srčne napake (večinoma v preddvorih). Ovire krvotoku v pljučih in v srcu povečajo tlak v pljučni arteriji. Tako stanje imenujemo pljučna hipertenzija, ki je lahko komaj prisotna ali pa že visoka (različna višina gradienta). Pri napakah v srcu bolnikom pomagamo z operacijo ugotovljene napake v srcu, pri obolenju v pljučni arteriji pa bolnikom pomagmo z različnimi zdravili.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!
Stara sem 60 let. Vedno sem imela nizek krvni tlak. Pred cca 2 meseci se mi je nenadoma zvišal krvni tlak 100/170. Končala sem na IPP. Dobila sem tableto za pomiritev in znižanje krvnega tlaka. Izvidi krvi, ščitniškega hormona in EKG so bili vredu.Pred leti sem imela povišane ščitniške hormone, jemala sem tablete Athyrazol 2×1 2 meseca, potem pa so bili izvidi vedno vredu. Ugotovljena diagnoza kronični limfocitni tiroiditis(Hashimoto).
Za znižanje krvnega tlaka sedaj jemljem cc 2 tedan 1/2 tablete Prenese. Drugih zdavil ne uživam.
Cca 2 tedan je bil krvni talk normalen izpod 80/130.
Ugotovila sem, da se krvni talk poviša nenadoma in sicer ko se mi kaj dogaja izven normalnega ciklusa(če se razburim)
Na žaslost se mi to dogaja nekontrolirano, začutim strah in nervozo in takrat se mi krvni talk spet poviša na do 90/160. Po nekaj časa se mi telo umiri in krvni talk zopet pade.
Na priporočilo osebnega zdarvnika sem naredila ginekološki pregled in ultrarzvok abdumena s poudarkom na ledvičnih žlezah, izvidi so vredu.
Zdravnica, ki mi je delala ultrazovčno preiskavo je predlaga zdravilo Propranold.
Zanima me ali moram sploh jemati zdravila in katera so priporočljiva, saj sem ugotovila, da mi visok tlak povzroča povišan adrenalin, na katerega pa ne morem vplivati.
Prosim tudi mnenje glede zgoraj navedenega zdravila Prenesa in Propranold.
Hvala za odgovor.

Pri mnogih ljudeh, ki so imeli v mladosti in v srednjih letih normalne ali celo nizke vrednosti krvnega tlaka, po 50. letu starosti tlak začne rasti. Kljub temu, da taki porasti bolniku ne povzročajo težav , ga moramo zdraviti. Praviloma bolniku najprej predpišemo nizke odmerke zdravil in bolniku damo ustrezna navodila. Mislim, da bi bilo za vas primerno zdravilo Propranolol, ki vam ga je vaš izbrani zdravnik že predpisal. Lahko ga kombinirate z nizkim odmerkom tablet Prenessa. Pravilne odmerke določimo na osnovi ugotovitve višine tlaka izmerjenega v jutranjih urah pred zajtrkom. Razmišljam tudi o možnosti, da še imate normalne vrednosti tlaka in, da so ugotovljene povišane vrednosti zelo kratkotrajne zaradi trenutnega duševnega vzburenja V takem primeru bi verjetno zadostovala že blaga pomirjevala. Posvetujte se z vašim izbranim zdravnikom.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za odgovor glede visokega krvnega tlaka, sedaj se mi je stanje po 2 mesecih jemanja Prenese 2mg zjutraj izboljšalo, tako da mi je krvni talk izpod 120/80. Merim ga 3 x dnevno in tudi nenadnih nekontroliranih strahov in v zvezi s tem povišanja krvnega tlaka ni več že kar cca 3 tedne. Zanima me ali še lahko preneham jemati tablete prenese in kako naj to storim postopoma, oziroma ali moram še naprej jemati tablete z znižanje krvnega tlaka ,kljub temu da je normalen.

Pljučne hipertenzije ne moremo pozdraviti. Z zdravili nižamo tlak in s tem zaviramo napredovanje bolezni. Verjetno vam je poznano, da zdravila v obliki tablet delujejo največ 24 ur. Zato mora bolnik dobiti novo tableto najmanj po 24 urah in to vse dokler bolezen traja. Pri doslednem zdravljenju skušamo ugotoviti pravilen odmerek, ki ne bo prehudo znižal tlaka in bo hkrati zavaroval bolnika pred porasti tlaka.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Ponovno se oglašam v zvezi z povišanim krnim tlakom. Hvala za odgovor, to kar ste mi napisali glede rednega jemanja tablet za znižanje krvnega tlaka sem preiskusila sama. Ker se imela nizki krvni talk po jemanju 2 mg tablete prenesa sem poskusila postopno zmanjšati količini na cca 1 mg in krvni tlak se mi je ponovno zvišal, po ponovnem jemanju 2 mg pa se je stabiliziral.
Me pa zanima zakaj je moj rahlo povišani krvni talk opredeljen v vaši rubriki kot plučna hipertenzija, saj nimam nobene diagnoze v zvezi s tem. Tudi znakov kot je težko dihanje slabost in podbono nima.
Ultrazvok srca sem opravila pred slabim letom dni, ravno tako tudi cikloergometrijo in je bilo vse vredu.
Močno upam da to ni plučna hipertenzija, saj je samo rahlo povišan krvni tlak.
Če iz zgoraj navedenega mojega pojasnila izhaja po vašem sum za plučno hipertenzijo proisim če mi lahko odgovorite kakšne preiskave naj opravim, saj mi je trenutno moj osebni zdravnik samo predpisal zdravila za zmanjšanje krvnega tlaka 2 mg prenesa dnevno.
Še enkrat hvala za odgovor.

Ne vem kako je prišlo do gesla “pljučna hipertenzija”, ko pa očitno gre samo za blago “arterijsko hipertenzijo”, ki jo sedaj uspešno zdravite.
Pljučna hipertenzija je bolezen s porastom tlaka v pljučnih žilah “arterijah”, ki jo zdravimo z drugimi ukrepi in zdravili. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Odgovor že poslan

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si