Eno vprašanje za tiste, ki živite v bloku.

Kako plačujete vodo; glede na to, koliko oseb je v stanovanju, ali glede na kvadraturo?

Kolikor jaz vem, se je vedno plačevalo po številu oseb. Zdaj pa mi je en stanovalec bloka v Mariboru povedal, da po novem (ne vem od kdaj) plačujejo po kvadraturi. Se pravi, če ima en sam 120 kvadratov, plačuje več kot štirje, ki imajo recimo 80…

To s emi ne zdi pošteno, pa me zanima, je tudi drugod po Sloveniji tako, ali samo pri nas v Mariboru?

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Prvič slišim, da bi se voda plačevala po kvadraturi?? Pri nas v Žalcu plačujemo po osebi. Seveda pa je velikost položnice odvisna tudi od tega, kakšna struktura prebivalcev živi v bloku. Če je več družin z majhnimi otroki, je poraba vode na blok temu primerno večja..( več pranja, kopanja….jaz se med njimi:)))…je pa sranje, kadar komu toči kakšna pipa in se mu ne da takoj popravit, in tako njegov greh plačamo vsi stanovalci bloka ..( kako naj zvohamo komu toči?:)))
In se že dogovarjamo, da bi si montirali vsak svoj števec za vodo. Ne vemo še točno vseh možnosti.
Naprimer….v določenih blokih plačujejo za 5 oseb 5.200 sit vode……ko drugje za isto število oseb plačajo tudi do 8.000 sit.

lp

________________________________ Včasih molčati je znamenje modrosti. zmeraj molčati je znamenje neumnosti.

Po novem stanovanjskem zakonu se vsi stroški plačujejo glede na delež v stanovanju, to je na kvadraturo. Je izjema, če je v pogodbi med stanovalci in upravnikom drugače določeno.

Prvoklasna bedarija!!!:(( Mater se pa te nismo doma v akvariju da bi polnili stanovanje!

Potem so stanovanjski zakon pisali butalci. Ni dolgo tega, kar sem nekje zasledila, da bo po novem treba odvoz smeti plačevati po osebah in ne po kvadraturi, ker smeti proizvajamo ljudje, ne pa kvadratni metri. Porabo vode smo plačevali po osebah in ne po kvadraturi, kar se mi zdi logično. Pa pridejo butalci i pogruntajo novo butalsko.

Pri nas (MB) plačujemo po osebah (se mi zdi), kar se mene tiče pa bi lahko tudi po kvadraturi ali pa po številki čevljev…

Tistih nekaj sto SIT gor ali dol mi ne predstavlja tolikšnega izziva, da bi se začel nervirati, načeloma se pa strinjam s tabo, da vodo porabljajo osebe in ne kvadrati. Ampak pri nas imamo tudi enega kao psa (manj kot 30 cm višine) in zanj plačujemo enako vodarine kot za osebo. Ker pes ne zna srat na WC-ju, ker popije zgolj cca. 1 dcl vode na dan, tušira pa se bolj poredko, sem sedaj začel razmišljati, da bi mu naredil jacuzzi, da bi vsaj približno izkoristili že plačano vodo 😉

lp,
mačkon

No, pri nas (LJ) tudi plačujemo po osebi. Vendar to ne malo! Celotna poraba vode pride na stolpnico in potem se deli na št. oseb v stolpnici. Tako za nas, ko smo trije, pride voda mesečno skoraj 5.000 SIT! Prej, ko smo živeli pri njemu doma, nas je bilo v hiši 6 in smo plačevali vodo nekaj manj kot 4.000 SIT. No – in to je kar razlika. Imam včasih občutek, kot da nekdo resnično živi v akvariju… 🙂)

Zato pa je potrebno od upravnikov zahtevati da opravljajo svoje delo kvalitetno in ne da samo pobiranjo denar za upravljanje. Mi smo pred dvema letoma zamenjali upravnika in smo sedaj bolj zadovoljni. Že v lanskem letu nas je seznanil tudi s spremembami zakonodaje in predlagal možne rešitve za katere smo se potem odločali. Tako še neprej plačujemo stroške po našem dogovoru. Tudi o obveznem plačevanju v sklad za vzdrževanje, o sestavi načrta vzdrževanja, itd. Tudi o sprembah pri sprejemanja odločitev pri etažnih lastnikih. Sprememb je kar precej.
Potebno je biti aktiven, saj gre za naš denar in našo lastnino.
Lep pozdrav!

Pri nas imamo srečo in vodo plačujemo po dejanski porabi (vsako stanovanje ima lastni števec). Tako plačaš dejansko toliko, kolikor porabiš. V prejšnjem bloku pa smo plačevali po osebah, problem pa je bil v tem, da so ljudje množično prali avtomobile (poleti in pozimi) in so bili računi višji, saj se je delila celotna poraba. Računi so bili zato višji.

Najbolj pošteno je seveda plačevanje po števcu.
Svoj čas smo živeli v hiši – dvolastništvo. Voda naj bi se delila na osebe. Ker drugi lastnik ni bil zaposlen – nihče – niso plačevali računov.
Mi smo svoj račun za vodo plačevali. Vprašali smo na komunalo, kdo bo plačal račune za vodo druge stranke, ki ni plačevala. Bali smo se, da bodo kar nam vse zaračunali (vse se lahko zgodi!). No odgovor je bil zelo enostaven: “Ker jim nimamo od nikjer vzeti, jih pač ne bomo terjali! Vodo ne moreš nikomur vzeti pa čeprav jo ne plačuje. ” Tako torej: nekateri plačujejo nekateri pa ne, ker..vode jim ne smeš vzeti. Svašta.

Tudi pri nas v bloku plačujemo vodo glede na število oseb v stanovanju (MB).
Keberček, ne se sekirat. Tudi mi smo samo trije, pa plačujemo vodo krepko čez 6.000. 🙁(

Starša v hiši (sicer v drugi občini, ampak cene po moje niso tako zelo različne) pa plačujeta cca. 550 SIT na mesec.

M.

Vodo plačujemo po števcu (pa sem mislila, da je to najbolj običajno). Ko ste že omenili odvoz smeti; po številu oseb, oz. če je stanovanje prazno, pavšal, ki pa pride višji, kot samo za eno osebo. LP iz Nove Gorice!

"Za dežjem vedno posije sonce."

Za nas štiri plačujemo 3.000 na mesec. Plačuje se glede na število oseb.

Tudi pri nas imamo v kopalnici dva števca, enega za mrzlo in drugega za
toplo vodo in potem na 3 mesece pridejo popisati stanje in ti ga
seveda lahko preveriš, saj imaš stalno vpogled nad uporabo.

keberček, ni panike. Pri vas je še poceni 😉

No, ne šalim se, v našem bloku zares plačujemo več. Pa toliko vode najbrž ne porabimo, saj je v bloku kup upokojencev, ki se morda umivajo enkrat poleti in enkrat pozimi. Pa tole letos sploh ni bila nobena zima…

😉O

lp,
mačkon

Nas je pa v stanovanjski hiši 6, pa plačujemo 7000 (Maribor).

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Gorenjska; sva dva in palčujeva za vodo po osebi. Prejšnji mesec nekaj čez 2.500 SIT in ta mesec okoli 1.700 SIT.

Lp

Ja, pozabila sem povedat, da imamo sedaj števce, pa plačujemo po osebi več, ker se upokojenci ne kopamo samo enkrat pozimi in enkrat poleti.

Glede na to, koliko nas je oseb.

Sva iz MB. Dva v stanovanju, pa sva za minuli mesec plačala reči in piši 8000!!! Naju je skoraj sezulo. Tudi nam so spremenili in plačujemo sedaj po kvadraturi in ne po osebah v stanovanju. V sosednjem, manjšem stanovanju pa jih je 6, pa so plačali skoraj polovico manj. To je res bil izum leta! Mater sem jezna. Smo že zbirali podpise stanovalcev. da se poskušamo z upraviteljem dogovoriti drugače.

New Report

Close