Plačevanje splava
Zanime me kaj si mislite o predlogu ministra Drobniča, da bi se medicinski splav moral plačevati.Ali bi se s tem dvignila nataliteta, ali pa bi padla kvantiteta žilvljenja? Ali bi v Sloveniji živelo še več ubogih otrok, ki jim starši ne bodo mogli zagotoviti osnovnih življenskih pogojev?
Zanimame tudi, ali je bila kdaj narejena kakšna raziskava, kdo se odloča za splav(izobrazba,socialni status,i.p.d.)?Ali tisti, ki imajo vsega dovolj, ali tisti ki jih skrbi da otroku ne bodo mogli nuditi normalnega življenja.Vsi vemo, da se od ljubezni ne da živeti.
Mnenja o ministrovem predlogu prepuščam vam, spoštovane bralke in bralci foruma.
Glede raziskav pa – meni poznana na temo splavov oziroma fetalnih smrti je publikacija Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije z naslovom Informacijski sistem spremljanja fetalnih smrti v Sloveniji, 2004.
Ja, po mojem mnenju tukaj sploh ne gre za vprašanje revnih otrok in da se od ljubezni ne da živeti. Na žalost se danes mnogi odločijo za splav zaradi svojega udobja in ker si pač ne želijo otroka. Ob tem moram povedati, da me zelo motijo trditve, da ima ženska pravico upravljati z lastnim telesom, kar naj bi ji opravičevalo tudi splav. Koga s tem zavajamo? Kdo danes še ne ve, da je otrok v maternici drugo bitje, nov človek, in ne podaljšek matere?
Govorili bi lahko tudi o posledicah splava, ki ji je samo na psihičnem področju ogromno. Mogoče bo plačilo pomagalo nekaterim ženskam, da bodo malo razmislile o tem, kaj dejansko delajo.
Sicer moramo pa že navadno plombo plačati pri zobozdravniku….
Za zaključek pa naj napišem še, da je po mojem prepričanju vsak človek enkratno in neponovljivo bitje, ki ga nimam pravite usmrtiti – tako majhen kot ostarel. Kakšna pa je razlika, ali je velik 2 cm, ali pa 170 cm? Vedno je človek z dušo in telesom, ki čuti in se odziva. Včasih se mi zdi, da naša družba vodi v kulturo smrti: droge, splavi, alkohol,…. Verjamem pa, da ni vse tako črno in da bo življenje zmagalo, kot je vedno pokazala tudi zgodovina.
Pa lep pozdrav!
Marjana
Jaz sploh nisem vedela, da se splav ne placuje!! Se mi zdi, da so se pomembnejse zdravstvene (in zobozdravstvene) storitve, ki so potrebne vsem, pa se jih placuje, pa vec, kot je omenjena cena splava.
Tudi se ne strinjam, da splave v bistvu placujemo vsi! Naj ga placa tisti, ki je sel v spolne odnose, pa se ni vprasal, kaksne posledice ima to. Za otroka se odlocis pred seksom, ne po njem.
Po svoje mislim, da otrok prinasa dolocene obveznosti in se morajo starsi naenkrat darovati za nekoga mogoce bolj, kot so pripravljeni… Pa vendar, to nas naredi mocnejse in boljse ljudi. S tem bo lepša tudi Slovenija.
Meni se zdi predlog dober, saj je potrebno placevati vsak medicinski poseg (npr. zobarja, pa ceprav zobe moram popraviti, sicer mi bodo zgnili, splava pa ni nujno potrebno narediti). Mislim, da s tem, ce bi bilo vec otrok ne bi bilo problema niti iz ekonomskega vidika. Starsi, ki ne bi mogli preziveti svojih otrok oz. jim zagotoviti normalnega zivljenja, bi jih lahko dali v posvojitev. Vsako leto je vec kot 200 parov, ki zelijo otroke in le manj kot 20 otrok za posvojitev.
Splav vsekakor mora biti samoplačniška storitev, saj je luksuz. Seveda je treba izvzeti splav, ki je nujen zaradi življenjskega tveganja ženske. Sicer pa menim, da
1. Ni fer, da ga plačujemo davkoplačevalci, ki se ob enem borimo proti njemu
2. Človek, ki se spusti v spolni užitek mora biti dovolj star in dovolj odgovoren, kakšne posledice prinaša
3. Kdor zares ne more preživeti otroka, bo pač prej poskrbel za zaščito, ali pa za naravno uravnavanje rojstev, ki je zastojn, pa še zdravo
4. Če komu že spodleti in res ne vidi druge rešitve, cena ni tako visoka, da si ga ne bi mogel privoščiti, se bo pač odpovedal cigaretom, čigumijem, kavicam pa bo v nekaj mesecih pokrito
5. Sicer pa je boljša varianta, da otroka, ki ga je že z velikim užitkom spočel pusti, da tudi naprej živi in se razvija, če pa se mu zdi, da ga sam ni sposoben vzgajati ga lahko da v posvojitev – pari, ki ne morejo imeti otrok in bi jih radi posvojili v povprečju na enega otroka čakajo 10 let! To kaže, da je v Sloveniji veliko pomankanje otrok!!!
6. Statistika kaže, da največ žensk naredi splav v najbolj primernih letih za preživljanje otroka od 30-40 leta. To so leta, ko ima že vsak toliko otrok, kot si jih je zamislil. Prišli so torej časi, ko bodo otroci odrasli, starše pa bodo lahko zopet uživali!!!
7. Pa še to: v sloveniji nikomur ni treba umreti od lakote, vedno se najde rešitev, je pa veliko takih, ki so jih starši tako razvadili in priklenili nase, da si tega želijo in se sami izstradajo (anoreksija, bulimija). Po mojih izkušnjah in opažanjih so večje možnosti, da otroci zrastejo v odgovorne, samostojne in uspešne osebe če imajo ljubezen staršev, ki jo izkažejo že s tem, da jih sprejmejo, kot pa neomejene količine denarja. Zato finančno stanje res ne more biti izgovor za splav.
Meni se ne zdi fer, da moramo za vsak splav plačevati davkoplačevalci.
Pravica do splava? Ok, naj bo – ampak naj ga tista oseba, ki ga opravlja, tudi sama plača.
Kaj pa če si ga ne more plačati? Je pa treba sprejeti odgovornost v svoje roke in razmišljati o zanositvi malo prej. Ne pa odgovornosti prelagati na vse državljane.
Predlog, da bi nosečnice spodbujali naj otroka donosijo in ga dajo v posvojitev, pa se mi zdi super. Veliko je zakoncev, ki bi radi posvojili dojenčka (ker npr. svojega ne morejo imeti), pa ga ne dobijo. Če nosečnica že noče svojega otroka, bi tako rešili vsaj dva problema.
Če bi se tako odločilo vseh cca. 12.000 nosečnic na leto, bi čez dobrih 25 let ne imeli več problemov s pokojninami. Torej bi rešili že tri pereče probleme.
plačevanje splava se mi zdi brezveze. če se že katera ženska odloči za splav, mora imeti že dovolj tehtni razlog, pa še ta odločitev je zanjo zelo težka in hkrati čustvena. zakaj bi morala še zato plačati? že tako trpi. posebej pa kolikor sem slišala je slovenija ena izmed držav, v kateri je splavov zelo malo
ne vem, men se ne zdi to prov, je pa res, da ne podpiram, če gre kdo splav nardit brez močnih razlogov
upam da bo moje mnenje kj pomagalo:)
Plačevanje splava? Podpiram. Danes se nehotena zanositev jemlje vse preveč na easy. Češ, se zgodi, greš v bolnico, pa je problem rešen. Malo kdo si pa upa povedati naglas, kakšne posledice prinaša splav. Gre za umor otroka. Nočem obsojati mlade mamice, ki se odloči za splav. Sam vseeno bi lahko njeni bližnji naredili neprimerno več za ohranitev otrokovega življenja. Dostikrat je pritisk okolice premočan za dekle v stiski. Ker tako ne prejme potrebne podpore, ki je naša dolžnost, se odloči za splav. Sploh pa se sprašujem, kdo si je omislil besedo splav. Je umor preveč kruta beseda? Ali pa danes zločin raje preimenujemo kot pa da bi ga odpravili? Če bi se folk malo bolj zavedal svoje odgovornosti do splava, bi se splav pojavil samo še na medicinski fakulteti pod temo srednjeveške medicine. Pa to ni smešno! Ginekolog je v tem primeru nič manj kot do komolcev krvav mesar, njegovo delo pa razčetverjenje nemočnega otroka!
V Sloveniji je število splavov, enako skoraj številu rojstev otrok. Ta podatek nam pove, v kakšnih stiskah se znajde ženska. Vprašnaje splava je vprašanje o očetovstvu glede moškega in vprašanje družbenega odnosa do ženske ter tudi njene zaposlitve. Zelo majhen delež ali skoraj ničen je delež žensk, ki se odloča za splav, enostavno “brez dodatnega vzroka”. Koliko žensk podpiše danes v službi, da enostavno ne bo imela otrok, pa ne prijavi delodajavca, da krši zakon? Koliko žensk ne doživi ob partnerju podpore, ko ugotovi, da je noseča? Kako močno je pri nas navzoč še sindrom odsotnega očeta, ki nas spremlja skozi vso zgodovino, da imamo “močne ženske” in “moške, ki so otroci”, ob katerih ženska ne čuti varnosti in podpore, ampak moškega, ki v njeni stiski zbeži od nje in potrebuje njeno varnsot? Finančni in materialni vzroki glede odločitve za rojstvo otroka so v naši državi urejeni. Pri Karitasu je posebna svetovalnica namenjena prav temu: pomoč ženski v psihični in materialni stiski. Dejstvo, ki žensko danes vodi v splav, je, da je nosečnost “njen problem”, ki naleti na gluha ušesa, najprej pri njenih najbližjih. Posledice splava pa zopet ostanajo “njen problem”. Trenutno torej ne gre za diskusijo plačevanja splava, ampak dejansko za ureditev “položaja ženske”, dostojanstva, ki ji pripada po vseh konvencijah in zakonih, kot bitju, ki prinaša življenje, za katerega spočetje ni sama.
Moje mnenje: Minister Drobnic je zacel resevati problem na napacnem koncu. Najprej bi moral resevati problem stalnih zaposlitev, nato kreditov potrebnih za nakup stanovanj in sele nato, ce bi bilo potrebno, pa se placevanje splavov. Zacel je graditi hiso pri strehi, kar se ne da! Poleg tege pa je potrebna drugacna vzgoja mladih. Kdo jih danes uci, da je vrednota zivljenje? Kdo jih uci, da se je potrebno potruditi pri nekem odnosu v obeh smereh,pa ne le pri ljubezni? Katera sola jih uci spostovanja mnenja druge osebe? Kdo jih uci strpnosti do drugace mislecih?
Pa naj bo dovolj.
moje osebno mnenje je pa da mora splav ostati neplačljiva storitev
mnogo najstnikov iz nekoliko revnejših družin, ki bi si ga težko privoščili bi lahko zaradi plačevanja nastradalo
in dejstvo je da ko ženska otroka rodi do njega čuti zelo močno vez in ga ne more kar tako “oddat# drugim četudi bi otrok rasel v slabem okolju oz. z nezrelimi starši
ZA OTROKE NAJ SE ODLOČAJO ZRELI STARŠI, KI SO PRIPRAVLJENI ZA NJIH TUDI POSKRBET IN BIT KAR SE DA ZGLEDNI STARŠI ne pa da se otroci rodijo v NEPRIMERNEM OKOLJU NEODGOVORNIM STARŠEM!
že tako ali tako je odločitev za splav težka
osebno pa zelo podpiram da bi bilo mogoče kondome in druga preprečevalna sredstva(razn kc in navadnih tabletk ki so vsaj kolikor sm obveščena že sedaj zastonj )dobiti ceneje oz. brezplačno
mislim pa da se splavi res delajo prehitro in nepremišljeno….prej bi moralo biti več pogovorov z sočustvujočimi osebami(pa ne tistimi neusmiljenimi zdravniki) da bi se lahko ženske bolj realno odločale o tem
pa morali bi spremenit načine splava….nečloveško trganje je tut prekruto…..otroka oz. zarodek bi lahko uspavali oz. kako drugače neboleče ubili tko da barbarskega trganja ne podpiram
drgač pa za zvečanje natalitete bi predlagala: še manjši davek na vsakega naslednjega otroka, zmanjšanje št. potrebnih šolskih knjig in dz(ki tudi iz zdravstvenega stališča škodujejo-velika obremenitev hrbtenice zaradi prevelike teže), omogočeno brezplačno dopoldansko IN POPOLDANSKO varstvo z zastonj hrano (tudi slovenski klošarji imajo obroke!) ter seveda za reveže večje otroške doklade
drgač pa če kera rab kakršnokoli pomoč v zvezi z pogovorom mi loh piše na mail….ni nujno od te teme