Spoštovani dr. Pušenjak!

Danes sem bila na ultrazvoku. Sem v 23 tednu nosečnosti. Pri pregledu je zdravnik ugotovil več cist na placenti. Največja je imela premer 1 cm. O vzroku nastanka cist in o posledicah za sam plod mi ni vedel povedati nič! Že ko sem bila pri vas na pregledu zaradi meritve nuhalne svetline, ste mi rekli, da je plod manjši, kot bi moral biti za svojo starost nosečnosti, danes pa so meritve plodu pokazale isto ugotovitev. Zelo me skrbi,kako te ciste vplivajo na sam razvoj in rast plodu, zato vas lepo prosim, če mi odgovorite. POleg tega bi vas prosila, če mi poveste, kaj to pomeni, da je placenta “nazaj”.
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem!
Nina

Draga Nina,

“placenta zadaj” ne pomeni drugega kot to, da je posteljica na zadnji steni maternice. To je enako normalno kot če je spredaj ali na strani.
Kar zadeva rast ploda težko komentiram, ker mi manjkajo določene podrobnosti. Pri NS smo vam verjetno, če je bil plod za več kot en teden “manjši” prestavili porodni termin naprej, saj takrat plod ni bil “manjši” temveč “mlajši”. Enak “zaostanek” je verjetno zadržal. Če se vaš ginekolog ni držal našega priporočila, naj porodni termin prestavi naprej. Če pa je PT prestavil in je zdaj, pri 23 tednih plod še dodatno za več kot 3 tedne zaostal v rasti, potem gre za zgodnji zastoj rasti, kar lahko pomeni tudi možnost kromosomske napake, čeprav je NS takrat kazala na majhno tveganje za kaj takega. Kaj je torej na stvari iz vašega dopisa ne morem razbrati, ker niste navedli nobenih dejstev. Ciste na posteljici bi v primeru resnega zgodnjega zastoja samo rahlo podpirale tezo, da obstaja možnost kromosomske napake, če pa zastoj rasti ni tako velik ali je celo odsoten, potem lahko ciste posteljice štejemo za preveč pogost pojav, da bi utemeljeval preverjanje kromosomske zgradbe pri plodu.

Spoštovani !

Najlepša hvala za odgovor v zvezi s tematiko o cistah na placenti. Ker ste mi odgovorili , da sem bila premalo jasna glede podatkov o plodu, da bi lahko ocenili, ali gre morebiti za kromosomsko napako, vam posredujem naslednje podatke zadnjega UZ, z dne 14.11.20002; tedni amenoreje 22 4/7, GV/TT/BIP 49, femur 35, vodilni pl. del : eu pl., gibi prisotni, glava 184- 21, morfologija bp, placenta zadaj, plodovnica prim.
Ko sem bila pri vas septembra, ste ocenili na podlagi UZ pregleda, da ima plod 1 : 3001 možnost za Downov sindrom, in da naj bi bil rok poroda 26.03.2003., vendra takrat moja ginekologinja na podlagi vaše ocene ni prestavila roka in je ostalo pri 19.03.2003.
Bila naj bi v 23 tednu nosečnosti, ali gre po zgoraj navedenih podatkih za zgodnji zastoj rasti plodu? ( V prejšnem dopisu z vami sem vam omenila da so odkrili pri zadnjem UZ še ciste na placenti.)
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Nina

Uredništvo priporoča

Draga Nina,

ne, za zdaj ne gre za zastoj rasti temveč samo za potrdilo, da smo pri pregledu ob NS bolj pravilno ocenili trajanje nosečnosti kot izhaja iz vaših podatkov o ZM. Noseči ste 21 tednov in nekaj dni, kar je kompatibilno z UZ izvidom. kaj pomenijo ciste na posteljici v tem primeru in če sploh kaj vam v tem primeru ne znam povedati. Tudi če bi ciste na posteljici povečale tveganje za kromosomsko napako iz 1:3000 na 1:1000 (faktor 3), bi to še vedno pomenilo zelo nizko tveganje za napako.

Pozdravljeni,

Tudi jaz imam 2 cisti na placenti. Zaenkrat s plodom vse ok raste lepo, NS in dvojni h. test bp. Priporocate se Nifty, ali kaj drugega, da se preverijo (kolikor je mozno) morebitne kromosomske napake? Noseca 13t, prisotne samo slabosti. Hvala in lp.

Spoštovani,

če je tveganje za kromosomopatijo (trisomijo) glede na UZ test (NS) in DHT manjše od 1 na 1000, ne glede na opazne ciste v posteljici, NIPT test ni potreben.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Hvala za odgovor. Trisomija 21 (backgroun risk) = 1:617, tris. 18 1:1402, tris. 1:4426. Adjusted risk tris. 21 1:12331, tris. 18 <1:20000, tris.13 <1:20000. Je potreben Nipt? Lp

ne, pri tako nizkem tveganju NIPT ni potreben.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close