Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Pitje slane vode

Pitje slane vode

Že nekaj let opažam, da imam zelo suha usta ter suho in nagubano kožo. Ko sem začel s pitjem običajne vode, se količina sline ni povečala. Vsaj kako leto sem bolj ali manj redno pil vodo (cca 0,5 litra dodatne vode na dan), vendar je bilo stanje glede suhosti ust in kože nespremenjeno.
Poleg tega mi že vsaj kakih deset let občasno trzajo mišice po telesu. Kjerkoli in katerakoli mišica. Včasih obrazne mišice, včasih na rokah ali nogah… Ponavadi to traja nekaj časa, morda uro, potem preneha in čez nekaj časa spet. Opazil sem, da se je to trzanje umirilo po obrokih.
O obeh težavah sem že govoril s svojim zdravnikom, pa ni bil videti zaskrbljen, rekel je le, da gre morda za kako pomanjkanje vitaminov ali mineralov. Poskusil sem z jemanjem vitaminsko mineralnih dodatkov, pa nisem opazil, da bi bilo bolje.
Ne vem če so suhost ust in trzanje mišic povezani, zanimivo pa je, da sta se obe težavi močno izboljšali, ko sem začel piti slano vodo. Bral sem knjigo Telo kliče po vodi in sem si rekel: Bom pa poskusil še to. Vsak dan si pripravim 2 l vode v katero dodam ½ čajne žličke (pribl 3g) soli in nekaj citronsk kisline, da izboljšam okus. To potem pijem čez dan.
Rezultati na počutju so neverjetno ugodni. Slina v ustih je stalna in normalna. Tudi spremembe na koži so opazne. Spremembe na splošnem počutju pa so navdušujoče. Preden sem začel piti slano vodo sem bil zelo nagnjen k stresu. Pri delu sem dokaj hitro postal zmeden in brzeč ter površen. Težko sem ohranil koncentracijo in se poglobil v kako tematiko (npr. pri študiju). Zdaj se mi je ‘odpornost na stres’ zelo, zelo dvignila. Tudi izčrpam se (npr. v službi) veliko manj. Sposobnost koncentracije in poglobitve v snov je veliko boljša.

Vprašanje, ki se mi postavlja pa je: Ali je pitje slane vode lahko tudi škodljivo? Sol je vsepovod odsvetovana, že skoraj nekakšen dežurni krivec za mnoge zdravstvene težave.
Nekajkrat sem si izmeril krvni tlak, pa nisem opazil kakšnih odstopanj.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

3 g soli so minimalni pribitek, zato vam ne more povzročati nobene škode.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close