Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! Pisano perilo smrdi

Pisano perilo smrdi

OJ!

Dogaja se mi, da perilo, ki ga operem na 40°C – to je pač vse razen brisač in spodnjega perila – smrdi že, ko ga potegnem iz pralnega stroja. NE RAZUMEM, čemu?!?!

Celo pralni stroj smo zamenjali, pa je z novim isto. Perilo poberem iz stroja takoj, tako da se nič ne pajsa noter. Zamenjala sem že praške, tekoče in v prahu, mehčalec ali brez, rezultat vedno isti. Porkaduš, pa ne bi rekla, če bi cote nosili tako dolgo, da bi se zasmradele. Pač vonj je neprijeten, ne vem po čem točno, in več ne vem, kaj naredit. Včasih celo dvakrat operem, pa je isto. Imamo zelo mehko vodo.

Kdo ve, kje tiči problem???

Meni so dogaja enako in bi prav tako rabila kakšen pameten nasvet, kaj storiti, da se to nebi dogajalo.

lp

Julija

Poskusite med perilo (kar v stroj) dodati kis za vlaganje. Jaz ga dam zraven tistih cunj, ki so zelo prešvicane. V lonček od praška približno 0.3 dl ali pa pol decilitra. Program nastavim čisto normalno, dodam prašek in mehčalec. Pri nas zaenkrat ni potem nobenega takega čudnega vonja. Pa tudi vonja po kisu ni, ne se bat.
Pa poročajte, če je kaj pomagalo. Aja, pa pri doziranju praka in mehčalca je vedno treba biti malo bolj šparoven, ker se lahko začne nabirat kje v cevi in potem to tudi lahko oddaja neprijeten vonj.
LP,
Pija.

Sem preizkusila in resnično deluje. S praškom in mehčalcem pa že tako varčujem. Moji se že norca delajo, da sem hujša kot vsi Gorenjci in Škoti skupaj. :-DD Ampak perilo je lepo oprano, pa še naravo manj obremenjujem.

Julija

To vprašanje se je že večkrat pojavilo na Starševskem čveku. Bila so že razna ugibanja, da so krivi pralni ali sušilni stroji, pralni praški, gei, mehčalci. Pa nismo nič pametnega ugotovile. Edino s kisom se tale vonj ublaži.
Zakaj smrdi? Ugotovila sem, da smrdi kakšen kos oblačila oziroma tkanina iz katere je oblačilo narejeno. Dobro se spominjam leta nazaj je smrdela tkanina, ki se je imenovala terital. Iz nje so delali moške obleke, ženske kostime in vsi, ki so oblačila iz te tkanine nosili so obupno smrdeli. Krivec za ta smrad je bilo blago oz. kemija, sintetika, ki je prisotna v blagu.
Ravno zadnjič sem oprala neko moško srajco, ki je celo kljub kisu tako smrdela, da sem jo gladko vrgla proč.In se spomnila na to možnost, da je namreč vsega kriva tkanina.
Žal se smrad razvije šele takrat, ko kos oblačila prvič opereš tako, da je res edino kar preostane, blaženje smradu s kisom ali da ga vržeš proč, kar je kot bi vrgel proč denar. Lan, bombaž, svila ipd. ne smrdijo, kar pa je 50% tega 50% onega pa je že sumljivo.
Morda bi kakšen kemik oziroma tekstilec vedel kaj več povedati o tem?

Dober večer!

Danes sem poskusila s kisom, kot je bilo svetovano, pol dl. Moram rečt, da tudi meni manj smrdi oz. komajda, sem pa tudi sama posumila na material. In ker perem pač podobne barve skup, ne ločim pa po materialu, je res logično, da se naleze smradu še vse tisto, kar je iz “nedolžnih” tkanin, a je zraven v stroju. čeprav imamo večino bombažnih oblačil. Edino če je kaj kombinirano s kakšno sintetiko… hm.

Tudi jaz pozivam specialista, da nam pomaga rešiti problem smrdečega perila 🙂
Ja in pozivam trgovce, naj na deklaracijo pripišejo, da blago po pranju smrdi 🙂

Lahko noč!

ena od možnosti za smrad je tudi, da je stroj preveč nabasan, zato se perilo ne opere dobro. napolniti se ga sme kvečjemu do 2/3 – ko greš z roko v stroj, mora biti zgoraj še za kako dlan prostora!
jaz uporabljam mercatorjev pralni prašek in mercatorjev mehčalec (zelen) in vedno lepo diši!

No tudi jaz sem se kar nekaj časa ubadala s smrdečim perilom…. groza.. poskusila sem vse, ampak res vse! In kako sem prišla do tega, da mi perilo zdaj diši? Zamenjala sem prašek in sicer sedaj perem izključno s praškom DAsh ali AVA (sem zdaj kar pri tem ostala) in sicer dam v prvi predalček cel lonček in drugi predalček lonček in pol praška in vedno na predpranje! No tudi stroja ne nabutam več!
Ugotovila sem da je nekaj zagotovo… praški niso veeč kar so bili..kar poglejte ceno kvalitetnega praška kot sta Dash in Ava ali klinčev Persil !
No pa tudi pralni stroji so narejeni tako, da so eco in podobne kozlarije in porabijo manj vode kot tisti stari dobri stroji (kjer perilo ni nikoli smrdelo), tako, da imam naštimano tudi gumb za povečanje vode!
Srečno!

Lep pozdrav, Župi

Meni so ‘črne’ cunje tudi smrdele. Zdaj pazim prevsem:
– da jih dam iz stroja takoj, ko so oprane (če vem, da takrat ne bom blizu stroja, dam centrifugo na ‘črpalka stop’ in centrifugiram tik preden poberem ven
– jih dam takoj sušit (na toplo) oz. zdaj pozimi kar v sušilca – če so se sušile predolgo so smrdele, da je bil obup
– po prašek pa zdaj hodim v Mullerja (Ariel – za barvno perilo + mehčalec April frisch)

Tudi meni so včasih cunje smrdele sedaj pa uporabljam izključno tekoči prašek rex in silanov mehčalec, včasih pa dodam k mehčalcu tudi malo eteričnega olja (v šprici). Vse diši perfekno in cunjam nič ne škoduje saj se zmeša z mehčalcem.

eden od vzrokov da perilo smrdi je tudi če daješ v koš za umazano perilo mokre cunje potem jih nobeden mehčalec ne udišavi.

To so prenizke temperature pranja,umetni materiali (vohajte kako smrdijo trgovine – h&m, kitajske….s cunjami) in seveda to, da ne daste perila takoj iz stroja!
Kupujte slovenske znamke, bombaž, perite na 60%, saj to bombažu ne škodi in takoj obesite ali dajte v sušilec ( če sušite v sušilcu , ne smete dajati meščalca! Nasploh ni priporočljivo uporabljati dosti meščalca, razen poleti za brisače, ki juih sušite na soncu in vetru in seveda takoj poberete!
Gospodinjstvo ni enostavna stvar!:)))

Zakaj pa ne mehčalca, če gre perilo v sušilca?

lp

Eh, mehčalec je v glavnem zato, da proizvajalci dodatno zaslužijo. Če drugega ne, zmanjšajte porabo mehčalca na polovico dosedanje in boste videli, da je končni rezultat celo boljši.

Da pa oprane cunje tako smrdijo, pa itak ne verjamem :))

Po raznih eksperimentiranjih pri pranju temnega perila in njegovega vonja po pranju, sem ugotovila, da k tej nadlogi veliko pripomore tudi pralni prašek. Od kar uporabljam tekoči Dash 2v1 teh težav nimam več.Kis je sicer deloma omilil neprijetni vonj, popolnoma odstranil pa ga ni.

Torej poizkusite zamenjati prašek.

Julija

Za pranje uporabljam izkljucno pralne orescke- namesto praska, namesto mehcala pa vinski kis in pa par kapljic etericnega olja.
Oblacila nikoli ne smrdijo.

kako dobro operejo oreščki? npr. pri meni nikoli noben prašek in noben program ne opere rdečega peska (s teniških igrišč) na nogavicah. kakšen nasvet?

hej,
tole s kisom 1000 % drži. Js sem bila že totalno obupana, sedaj pa končno moje perilo spet diši. Ene in iste cunje sem prala po 10x. Dala sem pol deci v boben in pol manj zraven mehčalca
Hvala za dober nasvet…se splača še kaj pogledat na internetu
LP

Ja, cunje res smrdijo, ce das skupaj persil pa lenor ali ariel in silan. Katastrofa! Uporabljam ariel in lenor, perilo pa disi ne glede koliko casa caka v omari.

Problem je teh.

New Report

Close