pisani zobki

Naš osemmesečni sinko ima že pet zobkov (dva spodaj, tri zgoraj). Najprej sta mu izrastla spodnja dva, ki sta se mi zdela različno obarvana, vendar samo pri določni svetlobi (kot nekakšne majhne bele lisice oz. pikice). Zdaj ko so mu pogledali na plano še zgornji zobki, pa se mi zdi, da so ti še malo bolj izrazito “lisasti”. Kaj bi to lahko bilo? Uživati mora tudi sirup Calpol (železo) za katerega mnogi pravijo, da obarva zobke, zato pazimo in mu jih tudi redno čistimo z gazico. Kaj lahko storimo v zvezi s tem? Razmišljam tudi o obisku pri zobozdravniku – kdaj vi priporočate prvi obisk? Pa še eno vprašanje: med zgornjima enicama ima kar nekaj presledka, ali to pomeni, da tudi stalni zobki zrastejo tako – se da to kako preprečiti?
Že vnaprej hvala za odgovor in lep dan z vašim s(i)ončkom!

Spoštovana stina,

če vas lise skrbijo, potem je najbolje, da se kar odpravita k zobozdravniku. Prvi obisk priporočamo v prvem letu starosti, tako da ne bosta nič prezgodnja.
Železo zobke ponavadi obarva temno oz. so obloge temne in ne svetle. Glede na to, da imate že 5 zobkov pa bi mogoče že lahko poskusili z zobno ščetko. Če jo bo fantek sprejel, jo uporabljajte, drugače pa še kar ostanite pri gazici (do izrasti prvih kočnikov).
Presledek pri mlečnih zobeh ni nič zasrbljujoč. Zobozdravnik bo pri pregledu ocenil, kje je vraščena sluznična guba. Če je prirastišče zelo nizko, potem lahko pričakujete razmik tudi pri stalnih zobeh – zm nekaj minutnim kirurškim posegom pa to odpravijo pri malo starejših otrocih.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close