Pisane oči

Moje oči so neobičajne barve. Eno je sivo-modre barve, drugo na zgornji polovici sivo-modro, spodnja polovica pa je umazano zelenkaste barve.

To umazano zeleno barvo oči ima tudi moja mama, moj oče pa ima izrazito modre. Siva barvo oči ima tudi moj brat in dedek (mamin oče). V očetovi družini pa sta imela dedek in babica rjeve, prav tako vsi njuni otroci razen mojega očeta.

Pred leti sem brala, da je različna barva oči posledica mutasije nekega gena in da se večkrat pojavlja v kombinaciji s sivim pramenom las. No jaz tega sivega pramena nimam. Mi lahko malo pojasnite, za kakšno mutacijo gre?

Zanima me tudi, kakšna je verjetnost, da moj otrok podeduje to mutacijo. Trenutno pričakujem tretjega otroka, starejša hči ima rjave očke (kot njen ati), mlajša pa sive (kot delno jaz, moj brat in dedek).

Res je, da je to lahko tudi posledica monogenske mutacije vendar takrat niso prisotne samo različno obarvane oči in bel koder las. Na srečo nimate niti drugih bolezenskih znamenj, ki jih povzroči takšna genska mutacija npr. dobro slišite.
Brez pregleda odgovor na vaše vprašanje ni mogoč, je pa spodbudno, da imata vaši deklici običajno obarvani šarenici, kajne?
LP

Nikoli nisem bila zaskrbjena zaradi te svoje mutacije. Res nimam nobenih drugih težav. Vendar pa ste me kljub temu malo prestrašili. Če prav razumem naj bi šlo za mutacijo, ki jo lahko moji otroci dedujejo in se lahko kaže v obliki bolj resnih posledic kot je samo različna barva oči.
Mi torej svetujete pregled ali posvet pri genetiku? Kje lahko to opravim v MB? Potrebujem napotnico splošnega zdravnika ali ginekologa?

Lepo prosim, če na forumu objavite samo odgovor na moje drugo vprašanje, vprašanja pa ne, ker sem prejšnjič pomotoma uporabila vzdevek, ki ga uporabljam na enem drugem forumu.

Hvala lepa.

Zanima me za dojenčka ,ki je star 4 mesece….ima dva različna očesa.
Pri rojstvu je imel modre oči(kot ati)…no ko je pa doplnil dva meseca se je pa leva učka spremenila v rjavkasto barvo oči(kot jih imam jaz),desna pa ostala modra!
In pri opazovanju ni nobene razlike,vedno isto!
Pri pediatru se nisem še nič pozanimala,ker pravijo nej bi se otroku oči spremenile do 6-7 meseca starosti!
Bo prišlo do spremenbe ali bosta učke res različne barve!
Lepo vas prosim za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Nekateri otroci imajo zares različno obarvani šarenici. Najbolje bo res, da še malo počakate, da se bo to razjasnilo.
LP

Stara sem 16. let in imam desno oko črno-čokoladno rjave brve, levega pa temno zelenega malo mešanega z rjavo.
Ko sem bila manjša je bila razlika bolj vidna, sedaj pa je ta ob dnevni svetlobi zelo mala.
Zanima pa me kaj je vzrok, da vedno kadar se zbudim ponoči in se pogledam v ogledalo, ki ga imam v kopalnici in vidim da je levo oko svetlo zelene barve, malo mešano z mordro in desno oko skoraj čisto črno.
Ko sem nekajkrat to razliko opazila sem začela to bolj spremljati in sem ugotovila, da se mi v zelo hitrem postopku barva začne spreminjati po polnoči in je tam do 1h ponoči že v takem stanju.
Tam nekje ob 5h oz. pol 6h zjutraj pa se barva oči nazaj spremeni v tako, kakor jo imam.
Nikoli nisem bila zaskrbljena, zaradi te genske mutacije nasprotno, bila sem zelo navdušena. Sedaj pa sem postala kar malo zaskrbljena saj se dostikrat še sma sebe ustrašim.
Če mogoče veste kaj je vzrok tega se priporočam:)

p.s. razlog ni v umetni svetlobi!:/

Nikar ne bodite zaskrbljeni. Vzrok za različno obarvanost šarenic je različna pigmentacija. Nastane zaradi manjše posebnosti v embrionalnem razvoju, zaradi neenakega kopičenja pigmenta v šarenicah. To ni bolezen. Ponoči se pigmentacija zagotovo ne spreminja in ni razloga, da bi vas to skrbelo. Stari pregovor” strah ima velike oči” sem občutila tudi na lastni koži. Zmagali boste, če boste prenehali s pretiranim opazovanjem, razen takrat, ko boste oči ljubko naličili.
LP

pozdravljeni…
Sama sem opazila,da imam desno oko po resnično hudem migrenskem glavobolu svetlejše barve kot levo in tudi zenica se občasno bolj razširi. Naj povem,da imam na desni neodziven labirint,pa tudi kratkovidna sem…levo sem skoraj popolnoma izgubila sluh pred petimi leti – zdravljenja niti takrat niti zdaj z zdravili nisem bila deležna…. Kaj je lahko vzrok mojim težavam in ali je lahko zadeva dedna?

Pozdravljeni!

Glede na vaš opis bi vam o tem verjetno najbolje svetoval specialist nevrolog. Pogovorite se z vašim zdravnikom.

Pozdravljeni!

Mene pa zanima zakaj je na mojih zenicah velika razlika med krčenjem in raztezanjem. Velikokrat se pogledam v ogledalu in vidim kako se mi krči ali razteza. Po mojem mnenju je to odvisno od svetlobe a še vedno ne razumem zakaj.

Pozdravljeni!
Zenice se krčijo in raztezajo glede na svetlobo, ki pade na zadnji del očesa (mrežnico) in pa glede na to, ali gledamo na daleč ali na blizu. Pri močni svetlobi in pri gledanju na blizu se zenici skrčita, pri šibki svetlobi pa razširita. Na splošno so zenice širše pri mlajših ljudeh in ožje pri starejših. Na velikost zenice vplivajo tudi nekatera zdravila in psihoaktivne substance.

Maruša Škrjanec, specializantka klinične genetike Medgen d.o.o. Medicinska genetika tel.:01-510-71-30 fax.:01-510-71-31 mailto:[email protected] http://www.medgen.si

Stara sen 11 let, že od rojstva različne barve oči.Ko sem se rodila sem imela desno oko zeleno,levega pa zelenega z majhno rjavo pikico.Ko sem rasta se je ta pikica povečevala.Moj ati ima zelene oči, moja mami pa moder oči.Nihče v naši družini ni imel drugače barve oči.Ali je to normalno?

Pozdravljena!

Brez skrbi. Različna obarvanost oči je največkrat posledica nekoliko neenakomerne razporeditve pigmenta (ista snov, ki daje barvo tudi tvoji koži) in nima posledic na zdravje.

Maruša Škrjanec, specializantka klinične genetike Medgen d.o.o. Medicinska genetika tel.:01-510-71-30 fax.:01-510-71-31 mailto:[email protected] http://www.medgen.si

Pozdravljeni,

mene pa zanima če je možno npr. jaz imam plave oči, moj partner pa ima zelenkasto-rjave, prev takšne pa ima tudi najina hčerka (stara 3 leta), sin pa ima plave kot jaz (star 11 mesecev ), je možno da takšne ostanejo ali se bodo obarvale v zelenkasto-rjave takšne kot imata partner in hčerka? Imata lahko brat in sestra različno barvo oči, en po očetu drugi po mami?

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem,

lp

Pozdravljeni!
Na barvo oči vpliva več genov. Otrok od vsakega od staršev podeduje po eno kopijo istega gena za barvo oči, od kombinacije vseh genov, ki jih prejme, pa je odvisna končna barva. Zelo verjetno vaš partner nosi tudi kak »gen za modre oči«, ki pa se pri njemu ni izrazil, saj je prevladala zeleno-rjava barva. Obstaja torej možnost, da je sin tako po vašem partnerju kot po vas podedoval kombinacijo genov za modre oči in ima torej modre oči. Barva oči se sicer najbolj intenzivno spreminja prvih nekaj mesecev po rojstvu, pri 11 mesecih je zelo verjetno že blizu končni barvi.

Z lepimi pozdravi,

Maruša Škrjanec, specializantka klinične genetike Medgen d.o.o. Medicinska genetika tel.:01-510-71-30 fax.:01-510-71-31 mailto:[email protected] http://www.medgen.si

Pozdravljeni,
ja bo držalo njegova mami ima modre oči, zato verjetno res tako kot pravite nosi gen za modre oči, ki ga je verjetno potem sinček podedoval po njemu in seveda po meni. Je pa zanimivo, saj je ponavadi tako, da imata brat in sestra isto barvo oči, no pri nas je pa ravno obratno hčerka po ateku in sin po meni 🙂

lep pozdrav

New Report

Close