pir in dojenje

Kaj menite o pitju piva med dojenjem?

Kar kopiram odgovor Karmen M. s foruma Dojenje:

“Najprej o pivu:
verjamem, da so nasveti vaših babic dobronamerni, toda… babice so popolnoma druga generacija in v tem času so se marsikatera mnenja in priporočila močno spremenila. Žal v naši družbi še vedno prevladuje miselnost, da je alkohol rešitelj za vse tegobe in težave (od zobobola, premraženosti, za boljše dojenje, za rane,…) – ta miselnost pa je popolnoma napačna!

Vedno znova poudarjam, da ni NOBENE hrane ali pijače, ki bi pripomogla k zvečanju mlečne zaloge BREZ upoštevanja osnovnih zakonov PPPPP (ponudba – povpraševanje – pravilno pristavljanje – počitek). Ne pivo, ne polenta, ne čaj za dojenje, ne zdravila za mlečnost – ne bodo pripomogli k boljšemu dojenju, če mati ne upošteva osnovnih zakonov PPPPP. V različnih kulturah in pri različnih narodih imajo hudo različne sezname dovoljene ali prepovedane ali priporočene hrane in pijače za doječo mater in neverjetno, kako se medsebojno celo izključujejo.

Če mamica piva ne mara in ga pije le zato, da bo imela več mleka, se prisili da ga uživa in s tem dela nasilje nad lastnim telesom, ter tako posredno celo zavira dojenje. Če pa ima pivo rada, ga naj pije v zmernih količinah, pazite da bo BREZALKOHOLNO. Alkohol, B vitamin in hmelj, ki so v pivu, učinkujejo na mater pomirjevalno (prav tako kakor blaga zelišča v čaju za dojenje), mati se sproti, misli, da je nekaj naredila za dojenje (učinek placeba) in uspeh je tu! In konec koncev, mati zaužije še dodatno tekočino, ki jo njeno telo potrebuje.

Hormon oksitocin, ki sproža izcejalni refleks se imenuje tudi “hormon sreče”. Kadar je mamica preutrujena, preobremenjena, pod stresom, življenski tempo prehiter ali če se mamica ob vsakem dojenu sprašuje, ali bo dovolj mleka in/ali mleko sploh bo, potem rado pride do tega, da naši možgani (podzavestno)zablokirajo v času dojenja. Včasih so prav zato doječim mamam predlagali, da naj spijejo eno pivo.

In, da, res je pivo vsebuje alkohol, ki prehaja tudi v materino mleko. Noben alkohol ni primeren za vašega dojenčka. Redni odmerek alkohola, ki ga vsebuje steklenica piva je dolgoročno preveč za vsako žensko telo in tudi za vašega otroka.

Bolj kot pitje piva vam priporočam obilo počitka, veliko dojenja kadar otroček to želi in pitje nesladkanih, nežnih zeliščnih čajev.”

Jaz sem, ko sem dojila pila brezalkoholnega. Ne zato, da bi imela več mleka, ker ga je bilo itak dovolj, ampak zato, ker ga imam zelo rada.

Priznam, kriva sem in ni prav ampak: tudi jaz pa sem spila kaksno pivo. In to pravo, z alkoholom.

Sicer le izjemoma in le enega, ampak na moje počutje je definitivno pozitivno vplival in v tem primeru sem si rekla, da so koristi večje od morebitne skode:))

Ne morem sicer napisat da je pitje piva in dojenje OK, ker NI ampak po drugi strani pa: če je izjemna priložnosti in spiješ eno pivo (ali pa si raje zmešaj schweppes in pivo skupaj, super kombinacija, manj alkoholna od piva) po moje ne bo hudega.

grešnica N:)

Rodila sem v peklenski vročini in spila kar nekaj brezalkoholnega piva…zelo pasalo in odžejalo! Priporočam, vendar brez alkohola.

Ja meni je celo zdravnica v porodnišnici rekla, da ko pridem domov spijem kozarček piva. To pa zato, ker vsebuje vitamin B (sicer je tudi kje drugje).
Ampak je mal tudi v psihi, ker se mal zrelaksiraš.

Nam so v materinski šoli povedali naslednje:

Pivo NE povečuje laktacije – ali pa????

Ko mamica popije pivo, se umiri, rahlo je alkoholno omamljena in se ne razburja več zaradi količine mleka, bolje je razpoložena, živci “gredo na pašo”, zato je tudi mleka več. 🙂)

Torej: pivo kot pivo je pomaga nič. Pomaga vse tisto, kar je napisala Karmen – PPPPP. To je možno tudi brez alkohola!!!

Sicer pa – jaz alkohol sovražim in nikakor nisem pristaš pitja NOBENEGA alkohola niti v nenosečem ali nedoječem stanju. Kaj šele v nosečnosti ali ob dojenju!!!!

Nataša

Jaz lahko povem samo to, da sem imela v porodnišnici v sobi gospo, ki je rodila isti dan kot jaz in je dvakrat na dan popila dve 0,3 literski piksni UNI piva. Je zgledalo malo čudno ampak vsaka naj se sama odloči.

Tukaj se javljam še ena grešnica 🙂))))). Dojim (leto in pol) in pijem pivo. Sicer občasno in ob kakšnih posebnih priložnostih….pa vendar…..Konec koncev pa nas v svetu, v katerem živimo, obkroža že toliko škodljivih snovi, ki jih zavedno ali nezavedno vnašamo v svoje telo, tako da kozarček piva tu in tam res ne povzrči kakšne hujše škode.

Kakor v vsakdanjem življenju, tudi ob doječim mamicam priporočam zmernost v vseh stvareh in predvsem zvrhan koš dobre volje 🙂)))

Lep pozdravček vsem!

P.S.: Zelo zanimiv forum, sem vesela da sem ga odkrila 🙂)))

Jaz sem si tako med nosečnostjo kot med dojenjem privoščila občasno kozarček piva ali vina.
Mislim, da ne škodi, dokler je mera prava.

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Še ena grešnica.
Pri prvi in drugi nosečnosti, pri prvem in drugem (še traja) dojenju zelo, zelo občasno, torej mogoče enkrat ali dvakrat na mesec popijem malo alkoholnega piva (torej naša, nizko alkoholna okrog 5 %) ali kozarec dobrega vina pri večerji.
Po rezultatih iz šole in raznoraznih tekmovanj sodeč, pri hčeri moje pitje ni pustilo nobenih posledic.

LP Marička

New Report

Close