pinguekula – operacija
Spoštovani, na obeh beločnicah imam že več let na nazalni strani nekakšen rumen madež z bunkicami in po “samodiagnozi”, ki seveda potrebuje potrditev, bi lahko šlo za pinguekulo oz. pterigium. Ker me stvar moti (estetsko, pa tudi zdi se mi, da imam žilice okoli tega območja stalno injicirane), me zanima, ali je možna operacija in če da, ali gre to na napotnico ali le samoplačniško?
Kako zahtevna je operacija in v kašnem primeru jo priporočate? Ali so po operaciji vidne kakšne brazgotine? Kako dolgo približno se okreva?
Kako pogosto se težava ponovi?
Vem, veliko vprašanj za nepotrjeno diagnozo, vendar se odločam o tem, koliko bi si zakomplicirala življenje, dokler stvar ne postane neobvladljiva. Hvala!
Opracija je možna. Izvajajo jo tudi na napotnico, kjer opravljajo preglede na koncesijo. Res pa je mogoče, da se stvar ponovi – odvisno od tega kaj je, pterigij hitreje kot pinguekula. Glede okrevanja – približno en teden po operaciji, ko se odstranijo šivi. Operacija poteka ambulantno, še isti dan greste domov in pridete na kontrole. Brazgotine – praviloma se ne vidijo, odvisno pa je za kako obsežno spremembo gre in šele na osnovi tega lahko napovemo.
Pinguekula je sprememba na veznici in ni zelo nevarna, lahko samo moti. Pterigij se razrašča tudi čez roženico in se lahko kirurško odstrani v kolikor moti, vendar se lahko še kdaj ponovi, tako da s prvo operacijo če ni nujna ni za hiteti. nevus pa je pigmentna sprememba, ki jo je smiselno opazovati, tako kot na primer kakšno znamenje na koži.