Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija pikice in ekcem

pikice in ekcem

Lep pozdrav.

Hčerka (17 mesecev) je dobila na ličku in po rokicah (zgornji del dlani) ekcem in je pediater predpisal mazilo Advantan in še negovalno, v lekarni narejeno mazilo z olivnim oljem. Ekcem na ličku ji po 3 dneh mazanja zginja,na rokicah pa ostaja. Se je pa pojavilo več izpuščajev, ki so podobni predhodnjemu pod brado, za ušesi ( so v obliki madeža in pikice so skoncentrirane na enem mestu in tvorijo madež). Na zadnjem delu vrata. pod laski, so se pa pojavile rdeče pikice, ki ne izgledajo kot ekcem,ampak kot mozoljčki. Zdi se mi da jo srbi, saj se je ponoči v ušesu razdrgnila do krvi.

Je možno, da se ekcem seli oz.širi? Ali je možno, da je to kakšna alergija, kljub temu, da drugje po telesu ni pikic?
En dan ji ne dajem nič mlečnega, da izključim to alergijo. Če bi bila aler.na KM, po kolikem času pikice izginejo, če ne uživa mlečnega.

Ali lahko KM nadomestim s sojinim mlekom in pudingom, kupljenim v DM-ju?
Kako naj nadomesti kalcij, ki je v mlečnih izdelkih?

Hvala lepa za pojasnila in lep vikend vam želim.

Pozdravljeni, račka,
kožne spremembe, ki jih opisujete in znaki so podobni atopičnemu dermatitisu, torej vnetju kože zaradi alergije. Mazila bodo pomagala ublažiti stanje, ki pa se bo vedno znova pojavljalo, dokler snovi, ki povzroča težave, ne odstranite iz prehrane. En dan brez KML je vsekakor premalo, izboljšanje se pokaže v kakšenm tednu, koža pa se izboljšuje tudi več tednov. Ne bo pa več nastajanja novih izpuščajev in slabšanja kože ter srbenja.
Če je sojin pripravek deklariran, da se lahko uporablja pri alergiji na KML, potem lahko začasno uporabljate tudi tega iz DM. Kalcij ne nadomeščamo, če gre za kratkoročno dieto, pri dolgoročnih pa glede na izvid krvi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

LP.

Hvala za tako hiter odgovor. Torej lahko je hčerkica en teden in več brez mlečnih izdelkov, brez, da ji dajem sojine pripravke. Ne gre mi v račun, ker so mlečni proizvodi in mleko eden glavnih živil v otroški prehrani in je do sedaj kar veliko mlečnega pojedla.
Kaj naj potem je samo sadje, zelenjavo in kar je oglj.hidratov in mesa, čisto brez mleka? Pa ne bo v telesu primanjkljaja teh pomembnih sestavin, ki so v mleku (kalcij,…)?
res se trudim, da zdravo je in vedno pregledam deklaracije, da je res brez E-jev in konservansov. Poje tudi veliko zelenjave (ki je ponavadi iz domačega vrta) in sadja, pa tudi veliko mlečnega (predvsem jogurti in sir).
Vem, da mogoče kompliciram, ampak mi prosim date predlog, kaj naj ji dam jesti namesto jogurta zjutraj in sira s kruhom zvečer-to je imela res rada,saj je kar slab jedec in rabi veliko motivacije pri jedi.

Hvala.

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni, račka,
v tej starosti mleko ni osnovno živilo in ga zlahka lahko zamenjate za sojino mleko ali pa kupite Allernovo. Kalcij bo otrok v tem času dobivala iz drugih živil, beljakovine iz mesa in jajc. Če bo alergija dokazana, boste že dodajali kalcij, če bo potrebno. Crejemite, da je otrok z alergijo na KML veliko in so povsem v redu, samo da imajo ustrezno prehrano.
Če upoštevam podatek, da je bila deklica do starosti 17. mesecev brez znakov alergije na KML in da ima rada mleko oz. mlečne izdelke (običajno jih otroci z alergijo niti ne marajo), bi bilo nenavadno, da bi se ravno alergija na KML sedaj pojavila. To je bolj zadeva doječnkov.
Poskusite za kakšen teden brez, potem pa ponovno uvedite, tudi če bi se koža začela izboljševati. Če bi se ponovno poslabšalo, je mleko zelo verjeten krivec.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close