Piki in oteklina
Spoštovani
Sina 4 leta je iz petka na soboto ponoči nekaj pičilo na roko in sicer na dlani – zgornji del roke – ne dlan, na začetek palca. Kar veliko je čohal, ko sem opazila pik in pa oteklino na roki. Rola je otekla, rdeča in sicer področje palec in kazalec na zgornjem delu kontra dlani. Dajem mu Claritin zjutraj in pa mažem mu s kamagelom. Koliko časa menite da traja, da oteklina popusti in kdaj/ali je potreben obisk pri zdravniku. Mislila sem počakati še kakšen dan dva, če ne bi bilo bolje nato pa mogoče do zdravnika.
Otekline po pikih so vedno bolj izrazite naslednji dan. Če je samo oteklina, rdečina v okolici pika, dajemo nanjo mrzle obkladke (pol alkohola/pol vode), povijemo in na povoj lahko dajemo šezdrobljen led v vrečki. Hlajenje ublaži oteklino in srbenje.
Če pa se rdečina širi okoli vboda kot izrastki:
http://trialx.com/curebyte/2011/08/22/lymphangitis-photos-and-related-clinical-trials/
je potrebno na pregled, saj gre za inficiran pik.
bi samo tukaj neki vprašala
našega 3-letnika je tudi včeraj(zjutraj ali ponoči) nekaj pičilo spodaj na nogico-gleženj (bili smo 5 dni na moževi kmetiji). zjutraj včeraj smo opazili, da je noga zatekla in vroča-na nogo sem mu dala aloe vero gel in zvečer doma potem claritine sirup-noga je zvečer še bila vroča. danes zjutraj je noga manj vroča, je pa bolj temne oblike skoraj modra-boli ga ne (oziroma malo)-hodi čisto vredo (zatečeno je na gležnju). ker gremo v soboto na morje, me malo skrbi, predvsem zato, ker ne vem kaj ga pičilo oz. zakaj je oteklina? na kaj moram biti pozorna? do jutri bi se ta oteklina morala zmanjšati, a ne?
hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Klavdy
Otekline po pikih so del znakov. Predvsem pa je potrebno mesto vboda in oteklino hladiti, prej kot mazati s čimerkoli. Torej povoj, čez pa obkladke z zdrobljenim ledom. Če bo jutri rdečina večja, pojdite k zdravniku, saj se piki pogosto inficirajo in je potebno antibiotično zdravljenje.
Inficiran pik = vnetje po piku, kar pomeni rdečino, ki se širi. Ne gre za običajno rdečino, ki spremlja vsak pik in se v 2 ali 3 dneh zmanjša, pač pa za vidno slabšanje s širjenjem v okolico.
Še ena na pike.
Sina (4) so v petek popikali – mislim, da – komarji. Čisto na vseh vbodih je nastala vsaj srednje velika oteklina in zelo srbijo. Na priloženi sliki je videti kako je zdaj, ko ga še vedno srbi, a je že v izginjanju. Zelo me skrbi, čeprav so izoli, kjer sem ga peljala pokazati v dežurno rekli, da so “normalni”, ker so okoli pikov ralično veliko krogi in na sredini je bel hribček, kot nekakšna bradavica, zelo trdo. Pik iz slike pa ima okoli še sledi. Drugi so le vijoličasti okoli. Po nasvetu pediatrinje sem mu dala Claritin in seveda nešteto obkladkov. Nič boljše. Tudi nj. p se čudi kakšni so. Zaradi angine prejema zdaj še Ospen. Lahko kako še pomagam?
Zaenkrat je potebnno blažiti srbenje, tudi zaradi večje možnosti infekcije z nohti. Če bi se rdečina širila, bo zelo verjetno potreben (drug) antibiotik, sploh, če so bili na delu tigrasti komarji.