Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina PIK KLOPA

PIK KLOPA

Zdravo!
Pred enim tednom sem dobila klopa, ki sem ga dobila šele po 4 dneh, ko je bil že v redu rejen. Vem da je bilo tako, ker sem bila 4 dni prej v gozdu in sedela na tleh. Kako je pravilen način odstranitve? Jaz sem namazala z oljem, potem pa sem ga kar spulila, da se je dobesedno razpočil. Na kaj moram sedaj biti pozorna?? Ali se zagotovo naredi obroč, če je bil okužen?

Pa še nekaj: dve leti jemljem Vobenol, pa me zanima, na koliko časa moram hoditi na kontrolo? Nazadnje so me iz Lj. sami poklicali, sedaj pa je že eno leto, kar sem nazadnje kontrolirala, če je doza, ki jo jemljem, pravilna. Imam pomanjkljivo delovanje ščitnice. Stara sem 29.

Hvala vnaprej! Lep pozdrav.

Spoštovani!

Opazujte mesto pika, pa tudi drugje na telesu, če bi se pojavil kolobar 5 ali več cm veli in bi se širil. Če boste kljub temu, da ga ne bo zaskrbljeni in ob tem imeli kašne napojasnjene težave s slabim počutjem, bolečinami v skelpih ipd., pojdite k vašemu zdravniku na testiranje po 4 do 6 mesecih.

Raven ščitničnih hormonov lahko kontrolirate pri vašem osebnem zdrvniku enkrat letno, če je raven hormonov ob jemanju vobenola ustaljena, če na pa pogosteje. Padec ravni hormonov pa bi po daljšem času opazili tudi sami.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Zdravo.
Ali prej testiranje ne pride v poštev, kot po 4-6 mesecih?
Katere bolezni pa so možne in po koliko časa se lahko pojavijo?? So ozdravljive?
Hvala še enkrat.

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Tudi kak mesec prej, a takrat porast protiteles še ni tako izrazit.

Lahko se pojavi še klopni meningoencefalitis, ki se začne kot glavobol z vorčino in s slabim počutjem po nekaj dnevih do dveh mesecih po piku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close