Najdi forum

pevski zbor

Lepo pozdravljeni!
Odločila sem se, da tudi sama zaprosim za vaše mnenje in nasvet. Naša četrtošolka je prišla domov zelo prizadeta. V letošnjem šolskem letu je začela obiskovati pevski zbor kot krožek v osnovni šoli. Včeraj pa ji je učiteljica rekla, da previsoko poje in da moti druge pri petju in jo zato izpisala, kot je povedala hči. Moram reči, da je tak način tudi mene zelo presenetil. Resda hči nima kakšnega briljantnega glasu in da vem, da ne bo uspela kot poklicna pevka. Vendar mislim, da pevski zbor v osnovni šoli ni profesionalna stvar. Problem je v tem, ker ista učiteljica uči glasbo mojo hčer tudi pri pouku in je hčera resnično prizadeta in pravi, da bi ji to lahko rekla na začetku, ne pa po dveh mesecih in to pred celim zborom. Prizadela jo je dvakrat, ker je rekla pred vsemi, da ne zna peti in moti druge in ker ji sedaj nekatere sošolke s tem nagajajo.
Lep dan želim vsem!
Tija

Pozdravljena,
Dejstvo je, da vse prevečkrat ljudje mislimo, da so učitelji bogovi, kot so to nekdaj bili. Tudi jaz imam kar nekaj slabih izkušenj s profesorji in veš kaj ti predlagam…razčisti stvar in zaščti svojega otroka, pri tem boš pa pripomogla in hkrati zaščitila še vse druge ranljive revčke. Najbolj kar je grozno pri vsem tem je to, da se večina t.i. profesorjev obnaša neprofesionalno, še najmanj pa se zavedajo koliko lahko in imajo vpliva na izoblikovanje otrokove identitete.
Pojdi do te profesorice in ji povej, da zahtevaš, da se tvoji hčeri opraviči! Povej to tudi razredniku in po možnosti še psihologinji. Naj si ne mislijo, da so nedotakljivi in da z našimi otroci lahko počnejo karkoli se njim zahoče! Najmanj kar je pri tem pomembno je, kako dobro tvoja hči poje…problem profesorice je pa kompleks..torej, uspehi pevskega zbora, ki ga vodi, so njeni uspehi, zato je zanjo pomembno, kako zbor poje, ne pa kaj se otroci od te izven šlske dejavnosti naučijo!
Bedno! Ampak, ti povem…resnično.

Ne izgubi poguma in bori se za tvoje otroke!
srečno

Ojla, lahko ti povem, kaj so nam na šoli predlagali o vodnju pevskega zbora.

Lahko imamo dve različici pevskih zborov, pa da se ne boste zgražale:

1)ljubiteljskega, v katerih imamo ljubitelje petja, pa čeprav ti ljubitelji petja nimajo najboljšega posluha. Seveda je jasno, da s tem pevskim zborom ne moreš hoditi po tekmovanjih in osvajati zlatih plaket. Zadovoljni pa so otroci.

2)profesionalnega, kjer izločiš otroke brez absolutnega ali harmoničnega posluha in ga odslviš. S tem zvišaš kakovost pevskega zbora in lahko nastopaš na revijah in dobivaš priznanja.

Vse je torej odvisno od ambicij in usmerjenosti zborovodkinje. Sama sem se takrat zgrozila ob tem, da bi morala kakšnega navdušenca odsloviti od zbora. Ampak če pogledamo na stvar bolj realno, so še druge plati medalje.

Vsekakor vsetujem pogovor z zborovodkinjo in da ji razkrijete svoje želje.

Oh, kakšna bumbarska učiteljica! Res ima neke komplekse. Predvsem ji ne gre za otroke, se mi zdi, ampak bolj zase. Meni se je v šoli zgodilo podobno. Učitelj je imel audicijo za pevski zbor in otroci smo morali peti sami pred vsemi samo ob spremljavi kitare. Seveda nisem mogla izdaviti nič pametnega, ker sem bila sramežljive sorte. Nato mi je pred vsemi rekel, da nimam posluha in da ne morem v zbor. Oh, kako me je prizadel! Se še kar spomnim, kako me je zabolelo v prsih. Res sem si želela peti.
Mama me je potem peljala v cerkveni otroški zbor, kjer so me brez težav sprejeli in me kasneje predlagali celo za solo petje. Poleg tega sem zelo uživala in rana iz šole je bila pozabljena.
Tako, toliko o škodljivih učiteljih.
Saj so vaje menda zato, da se otroci naučijo peti, a ne? In z absolutnim posluhom se tudi človek kar ne rodi (razen, če je Mozart :))), ja, neke določene predispozicije so že prirojene, ampak veliko je naučenega. Veliko otrok je danes, katerih starši igrajo kak inštrument in pojejo, zato se petja naučijo že precej zgodaj in nimajo težav.
Tvoja hčerka ima gotovo posluh, samo vztrajno vajo rabi, če poje previsoko, to res ni katastrofa. Tudi sama sem kdaj zavila navzgor, pa so me popravili (samo vadi so rekli, in preden zapoješ naglas, si zapoj v mislih) in smo šli lepo naprej. Poskusi ji najti kakšno alternativo.
Veliko sreče!

Se strinjam s Tijo in Li.
Ni pomembno, kako hci poje, dejstvo je ,da se uciteljica ne zna obnasati, pa ce ima najboljši zbor na svetu. Tvoja hci ti je pravzaprav sama povedala, kaj jo najbolj boli-dejstvo, da jo je uciteljica napodila po par mesecih.Ce je dobra glasbenica (ko hoce visok nivo v zboru),bi morala že takoj na zacetku ugotoviti, kako je s posluhom tvoje hcerke.Torej sta dve možnosti: ali nima pojma, ali pa je tvojo hcer odslovila iz kakega osebnega razloga in se je izgovorila na njene “pomanjkljivosti”.
Pa še ena stvar: vecina ljudi misli,da imajo samo tisti posluh, ki dobro pojejo.
Napaka! Veliko nepevcev ima sijajen (celo absolutni) posluh, samo niso sposobni reproducirat tona.Zato pa so lahko super violinisti, pianisti…karkoli.
Jaz ne bi vrgla puške v koruzo. Ce hcerki glasba dosti pomeni, najdi nacine, da se bo lahko z njo lahko ukvarjala.
Sama sem poklicna pevka, in imam za seboj veliko ponižanj in zlonamernih komentarjev (bog ve ,zakaj so ljudje taki).Ampak glasba je od nas vseh, in ne le od ambicioznih tovarišic uciteljic!

Lp
Bernarda

tale učiteljica ni imela o ničemer pojma. ne more česa takšnega naredit OTROKU! če bi rada učiteljica mela profesionalni zbor pol naj gre takšnega tud mahat.

dober primer kva se ne sme delat z otroškimi zbori.  hčerka avtorice je bla upravičeno prizadeta.

upam de se je njena mama pogovorila z učiteljico ker se mora učiteljica zavedat kakšen zbor je mahala. otroci niso odrasli in ne moreš povsod na enak način delat.  in ne zbor ni profesionalizem, ampak je amaterizem. otroci pa so sploh občutljive sorte.

ne vem kva bi avtorici prispevka svetovala.  gre za star zapis njena hči je zdej že zdavnaj odrasla in vprašanje če še kje poje.  ko je bla odrasla si je če jo je petje res veselilo, našla kakšen zbor in to je blo to.

New Report

Close