Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca persen

persen

Spoštovani,

ker sem velikokrat nervozna, posebno pred kakimi preizkusi znanja, ko se učim, delam ali pa kar tako pride nervoza sama od sebe, sem si po nasvetu lekarnarja kupila škatlico Persenov. Prebrala sem, naj nebi bili škodljivi, po dolgotrajni uporabi naj nebi prišlo do odvisnosti. Ali je to res? Ali je res neškodljiv? Kakšni so lahko stranski učinki? Ali lahko npr. s priporočeno količino teh kapsul (mislim, da 2 do 3 dnevno) kakorkoli škodujemo zdravju, npr. da tako upočasnimo bitje srca, da lahko nastopijo težave?

Res jih ne jemljem vsak dan, ampak le ko je napetost taka, da me prične motiti v normalnem dnevnem funkcioniranju ali zvečer, ko ne morem zaspati in si v mislih ponavljam snov za izpite. Vem, da sem še premlada za pomirjevala in tudi se mi ne zdi smiselno nadaljevati z njimi, ko nisem obremenjena, jih ne potrebujem. Včasih pa le posežem po njih. Ali to lahko vpliva na nadaljni potek in po možnosti stopnjevanje tega razpoloženja, da se lahko pripeti, da ko odrastem in sprejmem nove vloge v življenju, pride do večje potrebe po pomirjevalih? Upam, da se mi to ne bo zgodilo.

Spoštovani!

Vse vaše skrbi so popolnoma odveč. Persena se ne boste navadili, nima stranskih učinkov (nekatere samo malo “požene”). Če ga uporabljate, to še ni pokazatelj, da boste kasneje uporabili druga, močnejša pomirjevala.
Popolnoma logično je, da po intentzivnem študiju ne morete zaspati in da po potrebi vzamete Persen. Vsekakor me veseli, da niste podlegli drugim eksperimentom, ki se jih za stimulacijo razmišljanja poslužujejo mladi in so dolgoročno škodljiva zdravju.

Pri prebiranju vašega pisma sem se nehote spomnila, kako smo študirali anatomijo in fiziologijo. Na srečo navedeni stresi ne trajajo večno. Ker pa gre pri nekaterih prednmetih za golo učenje “na pamet”, je obremenitev res velika. Meni se je na primer študij nekaterih predmetov na medicinski fakulteti zdel težji od magisterija. Zato mnoge tuje univerze opuščajo “dudlanje na pamet” in dajejo prednost kreativnemu razmišljanju študentov.

Lepo vas pozdravljam in vam želim uspešen študij.

Danica

New Report

Close