Naslovnica Forum Zdravje Čutila Otorinolaringologija Perforacija membrane tympani traumatica

Perforacija membrane tympani traumatica

Pozdrav!

Pred tednom dni sem si pri skoku v vodo na soči perforiral bobnič na desnem ušesu. Pri enem backflipu (slata nazaj) sem zarotiral na stran in z usemon desnim vdaril točno na vodno gladino.Vse skupaj z kake visin 3-4 m.

Po približno 20 min me je začelo postopoma desno uho vedno bolj boleti. Bolečina je postala dokaj neznosna zato smo se odpravili domov, kjer sem stopil, po par urah v avtu, ko mi je z ušesa tekla motna tekočina, na Urgenco. Tudi sluh v desnem ušesu je postal tišji in poleg hude bolečine se je pridružil še močni tinitus.

Na urgenci so mi diagnosticirali počen bobnič mi dali Amoksiklav in Nalgesin ter napotnico za urgentni URL naslednje jutro.Tako sem naslednje jutro stopil na ORL. Ponoči mi je še teklo z ušesa ista motna tekočina razlo rdeče obarvana.

Pregledali in poslali na ADG.Diagnoza na ambulantnem kartonu pravi slednje:

V desnem sluhovodu nekaj nežnih koagulomov, naredil toaleto in otomikroskopijo. Bobničje v srednjem sp kvadrantu podplut, vidim majhno perforacijo, ki je okrogla ca. 2 do 3 mm. Šepet desno ca. 3m levo 6m.
Nos: nekoliko slabša prehodnost levo zaradi deviacije. Ostali status vredu
TH. Amoksikla 2×1 Tbl.naprej
Dobi Navodila
Poslan na ADG nujno
Priporočam kontrolo pri nas čez tedn dni

(Pogledal sem še stare izvid z ORLja z 2003 kjer je šepet bil 5-6-v-5-6)

Nato se stopil še na ADG kjer diagnoza pravi slednje:

ADG desno zaznavna nagl. 0.-1st-, konduktivnostna kompo ne presega 10 db
Levo sluh v mejah normale.

Tako je minil teden in se mi je sicer sluh malo izboljšal na desnem ušesu a še vedno ni tako kot na levem in tinitus tudi ni izginil. V sredo prejšnji teden mi je še teklo z ušesa v petek pa ne več kljub temu da sem imel občutek da mam polno uho a ni vec teklo ven .. malo mokro je bilo ob ušesu tak rumenkasto kot mast ki je ponavadi ušesu.

Danes sem pa bil na kontroli in na žalost zdravnika ki me je pregledoval ni bilo tako da sem čakal kar dolgo da me je nekdo pogledal na hitro . Dejansko ni blo dosti razgovora in nič kar me je malo zaskrbelo. Pa tud glede stanja sluha nisma dosti govorila… Moral sem si izpihnit uho in ni več spuščalo ko takrat ko sem imel počen bobnič.
Skratka diagnoza danes je bila slednja.

Kotrola. Ima še občutek polnosti v desnem ušesu.

St. Otomikroskopija: Desni sluhovod obložen, koža je bledorožnata, bobnič je bled, pomičen pri Valsalvi, kake perforacije ni videti

Priporočam Operil kapljice 5 dni 4x dnevno v nos

Kontrola v primeru poslabšanja.

Glede na to da je tinitus še vedno prisoten in mi kar preglasuje višje tone in se mi zdi da na desno uho še vedno kar bol tiho kot levo ( sicer čujem frekvence a je vse bol tako kot da imam nekaj v ušesu me zanima če je to mogoče kaka komplikacija ali bo še nekaj časa trajalo da se mi prenost zvoka preko bobniča postavi na malo bolše stanje. Med tednom sem opazil da so se mi postopam vrnili nizki toni in tudi višje razločim bolše iz tinutusa … a še vedno imam občutek da je desno uho nekako tišje. A se to normalizira ali mislite da je kakšna hujša okvara na sluhovodu ?

Glede na to da mojega zdravnika ta teden ni bilo in se je očitno zmotil glede odsotnisti sem tako ali tako mislil stopiti na ORL še naslednji teden ko bo spet tukaj…

Že vnaprej najlepša hvala za pomoč!

Spoštovani!

Stanje se seveda lahko še izboljša – normalizira, če pa je prišlo do manjše okvare tudi v notranjem ušesu (zaradi zvočne travme), potem lahko manjša okvara sluha ostane (tudi piškanje lahko traja nekaj časa).

LP. drIB.

Ko sem se malo bolj pozanimal o tem tipu poškodb je blo večkrat govora o 2 mesecih kot dobi zdravljenja. Malo me skrbi da ko se je bobnič zacelil da se je popravilo koliko se lahko 🙁 Ali lahko smatram z občutka polnosti in rahlega tiščanja v ušesu (poleg tinitusa) da se tudi notranji del še celi ? Tinitus me skrbi ker je nastopil komaj malo kosnaje ko me je uho začelo bolet ne takoj pri samem padcu in po 2 tednih me že kar muči… Kaj bi ta občutek polnosti z tinitusom lahko kazal na fistulo ? Nekih problem z ravnotežjem do sedaj nisem opazil..

Obstaja kakšna možnost ga oblažiti, ali je bolje enostavno pretrpeti in upati da se vse čimbolje zaceli ?

Glede na to da sem ekstremni sportnik sem sicer vajen padcev in zlomov ter celjena a moram priznati, da me je to uho do sedaj dokaj načelo…zato tudi vsa ta vprašanja negotovosti… res hvala da jih prenašate 🙂

LP
corben9

Spoštovani!

Glede na to, da nimate težav z ravnotežjem, mislim da ni fistule. Za ostalo pa ni pravila, pričekovati pa je normalizacijo vsega (le če je notranje uho poškodovano, lahko ostane manjša okvara sluha ali piskanje – vse to lahko vidimo pri kontroli notranjega ušesa s preiskavami pri specialistu – avdiologu).

LP. drIB.