Naslovnica Forum Zdravje Čutila Otorinolaringologija Perforacija bobniča

Perforacija bobniča

Pozdravljeni!
Zaradi pogostih vnetij v otroštvu imam počen desni bobnič. Po operaciji žrelnice pri 2 letih se je stanje umirilo. Do sedaj.
Pred 2 tedni sem obiskala zdravnika, saj sem se že dober teden slabo počutila, Lekadol in Operil nista zalegla (glavobol, malenkost povišana temperatura, gost zelen izcedek iz nosu).
Izkazalo se je, da sta vneta oba bobniča. Dobila sem Maxitrol kapljice.
Po 2 dnevih se je v desnem ušesu pojavilo šumenje, v levem je ob pihanju skozi nos boleče zatrobilo.
4 dan sem odšla nazaj k zdravniku. Levi bobnič je bil dobro, desni pa enako-rdeč in sluzast. Prenehala sem s kapljicami in dobila antibiotik Klimicin. Po enem tednu na kontroli desni bobnič še vedno enak. Boli me ne.
Sedaj sem dobila napotnico za ORL pod zelo hitro, na vrsto pa pridem najhitreje čez 2 tedna!
Na njej piše akutno gnojno vnetje srednjega ušesa.
Zanima me sledeče:
Je vnet bobnič in vnetje srednjega ušesa eno in isto, ali kako?
Lahko v tem času brez zdravljenja pride do zapletov?

Operacije se zelo bojim, zato se že po 2 posvetih o njej nisem odločila. Prvi zdravnik je bil mnenja, da je bolje, da ostane kot je, drugi mi ni znal povedati konkretnega razloga za, mojega osebnega zdravnika pa skrbijo bakterije, ki bi lahko prišle v notranjost možganov.

Kaj menite vi oz. kakšne so vaše izkušnje glede perforacij bobničev, ki ostanejo nezdravljene?

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem in vas pozdravljam.

Spoštovani,

če imate res perforacijo desnega bobniča, smete v to uho prejemati samo Ciloxan kapljice in Maxidex kapljice. Ostale so ototoksične – lahko poškodujejo notranje uho, ko stečejo skozi luknjo (Maxitrol, Tobrex, Tobradex itd.).

Šumenje je znak okvare notranjega ušesa. Seveda je vzrok te okvare najverjetneje vnetje.

Ker se je šumenje pojavilo nenadoma in na novo, je upravičena nujna napotitev v ORL ambulanto. Vendar so meritve sluha le v rednem delovnem času (med vikendom ne).

Vnetje srednjega ušesa = vneta sluznica v srednjem ušesu in na bobniču, izcedek (sluz ali gnoj) = vidi se skozi luknjo. Prepozanmo ga po rdečem, debelem bobniču, ki je lahko izbočen.

Zapleti vnetja srednjega ušesa: okvara obraznega živca, okvara čutila za sluh – slabši sluh ali gluhost, okvara čutila za ravnotežje, širjenje vnetja v bradavičnik (mastoid) in raztapljanje kosti v njem, meningitis, možganski absces, kasnejše strukturne spremembe bobniča – žepi, luknja itd

Operacija (timpanoplastika) zapre uho in prepreči vstop vode in bakterij v uho. Lahko tudi izboljša sluh ( ne vedno). Odločitev in želja za operacijo mora biti povsem vaša, saj ni nujna.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Pozdravljeni!
Ponovno se vam oglašam. Včeraj sem bila na pregledu v ORL ambulanti in sedaj imam še več vprašanj, kot odgovorov.

Vnetja na desnem ušesu več ni. Se je pozdravilo samo od sebe?
Levi bobnič je poln zraka. Se to poslabša z kašljanjem? Zdravnik je stalno ponavljal, naj nič ne kašljam, ni pa povedal zakaj in kaj naj naredim. Od novemberskega prehlada se mi sluz vleče po grlu in me sili na kašljanje, najhuje zvečer.
Rekel je tudi, da je Maxitrol najboljše zdravilo za vnetja pri perforacijah bobniča?
Glede timpanoplastike-ta pri meni ne pride v poštev zaradi atrofičnosti bobniča. Meritve sluha ni delal.
Še enkrat hvala za odgovore in Lp

Ni bobnič poln zraka, ampak se srednje uho še preveč napolni z zrakom, ko skušamo izenačiti pritisk in se Evsathijeva tuba odpre. Potem pa je ta zrak ujet, bobnič se izboči proti sluhovodu, zrak ne more več skozi Evstahijevo cev nazaj v žrelo, ker ta ostane zaprta. To je slaba prehodnost Evstahijeve tube oz. njena začasna disfunkcija zaradi debele sluznice.
Potrebujete za 5 dni dekongestivne kapljice 3×2 v nosnici in nosni kortikosteroid za 1 mesec 2×2 vpiha v nosnici.

Kašljanje po virozi se lahko res vleče do 12 tednov. Če vam omejuje dnevne aktivnosti in moti spanec, potrebujete inhalacijska zdravila, podobna, kot so za astmo (inhalacijski kortikostroid 2×2 vpiha in bronhodilatator 2×2 vpiha).

Za Maxitrol sem vam v prejšnjem odgovoru že napisala, da je ototoksičen.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]