Naslovnica Forum Zdravje Čutila Otorinolaringologija Perforacija bobniča

Perforacija bobniča

Star sem 23 let in imam pogosta vnetja ušes že od otroštva. Na izvidu piše “večja suha perforacija v spodnjem sprednjem kvadrantu bobniča”. Kaj to pomeni? Odločil sem se za operativni poseg. Koliko možnosti je, da je operacija uspešna ? Sedaj si že več let ne smem močiti ušes, ker potem strašno boli in dobim vnetje. A bo po operaciji to odpravljeno ?
V vaših odgovorih sem prebral, da pri prehladu bobnič poči sam od sebe in se potem tudi sam zaceli, zakaj se pri meni ne ? A se mi po operaciji bobnič lahko predre in a moram potem spet na operacijo ?
P.s. Trenutno sem rahlo prehlajen in imam vneto grlo, a je to ovira za operacijo? Je operacija zahtevna in koliko časa moram biti v bolnišnici ?

Najlepša hvala za odgovor,
LP

Spoštovani Miha!

Bobnič lahko poči sam, vendar pri vnetju samega ušesa, ne pa le pri prehladu. v veliki večini se po vnetju, če bobnič poči, se tudi sama zaceli. Ne pa vedno, takrat priporočamo operacijo. Če je le-ta uspešna, potem je stanje, kot da niste imeli lukne na bobniču (v veliki večini je to tako, vendar tudi tukaj lahko rečem, ni pa to tako vedno). Po opreaciji se bobnič lahko ponovno predre, če oseba ima hudo vnetje (tako kot pri vsakem drugem človeku). sama operacija traja pol ure, v bolnišnici je človek 2 dni po operaciji, operira se v lokalni anesteziji (z injekcijami).

LP. drIB.

Imam še nekaj vprašanj in sicer;
V primeru da operacija ni uspešna, kaj sledi potem?
V primeru da se po operaciji bobnič zaradi vnetja spet predre, kaj potem ?
In pa stvar, ki me najbolj zanima, je potapljanje!? V primeru, da je operacija uspešna, se bom spet lahko potapljal in ali bodo spet sledila vnetja?
P.S. a je možnost, da v primeru da ne grem na operacijo, se bobnič zaceli sam ali je ni sploh ?

Najlepša hvala, LP

Pozdrav,

Kaj pa v primeru, da operacija ni uspešna kaj sledi potem?
Da se mi po operaciji predre bobnič bo spet potrebna operacija ?
Najbolj me pa zanima, če se bom po operaciji lahko normalno potapljal ali ne ?

Najlepša hvala, LP

Spoštovani!

Če operacija ne uspe, pride v poštev ev. ponovna operacija. Če pa uspe, se lahko potapljate, vendar ne priporočamo (predvsem ne večje globine), ker se bobnič lahko poškoduje od pritiska.

LP. drIB.

lp.

imela sem poškodbo z baby palčko.imam natrgan bobnič in izgubila sem večino sluha.najprej so mi 2x menjali trak,potem pa sem dobila vnetje in antibiotike.nazadnje ko sem bila na pregledu mi je v izvid zdravnik napisal tole.
H729 perforacija bobniča,neopredeljena.prosim za pojasnilo bolj po domače,da bom vedela kaj se dogaja v moji glavi.
hvala za odgovor in l.p.

Spoštovani!

S palčko ste raztrgali bobnič, ki se, če lukna ni prevelika, lahko sam zaceli. Če vmes pride do vnetja, potem je ta možnost nekoliko manjša, vendar je še vedno možna, le da se mora vnetje prvo pozdraviti. Dokler je bobnič preluknan, je sluh slab, ker se zvok ne prevaja v celoti. Če se lukna ne zaceli, potem še vedno obstaja možnost, da se to operativno zapre.

LP. drIB.

Sem mamica 6 letne deklice za katero so mi določili operacijo bobniča oz. vstavitev timpanalnih cevk (oba ušeska). Opazno slabše sliši na oba ušeska. V preteklosti smo imeli res velikokrat vneta ušesa. Že vrsto let s fiziološko raztopino čistimo nosni votlini. Pred kratkim sem kupila tudi vlažilec in ionizator zraka, ker živimo v bloku in so prostori zaradi centralnega ogrevanja res suhi.
Imam pomislek glede operacije. Kljub temu, da je to rutinski poseg in vsi pravijo, da je potem veliko bolje, nisem ravno prepričana, da je po predretih bobnjičih lahko vse ok.
Vem pa, da otrok slabše sliši in da je to potrebno odpraviti. Preverila pa bi rada, če je še kaka druga opcija zato sem se tudi odločila pisati.
Konkreten opis stanja in diagnoza zdravnice:
St.loc:Bobniča sta OMS cela, siva brez odseva, sluznica nosu hiperemetična in nabrekla, mukopurulenten sekret desno, sluznica žrela rožnata, grobo granulirana, tonzili med loki, v epifarinksu velika žrelnica, na vratu trše bezgavke, sluh: -W,+R+.
Th: Navodila, Rp.za Fliksonase sol. 1/2 ampile v vsako nosnico (I), naj dobi datum za op. V in vstavitev timpanalnih cevk, poslana na slergološko testiranje, kont. z izvidom.

Prosim za mnenje.

V naprej hvala in lep pozdrav!
sonce2010

Spoštovani!

Otrok ima tudi veliko žrelnico, ki jo treba istočasno odstraniti. Skupaj z operacijo ušes bi moralo stanje biti bistveno bolje. Seveda vsaka operacija je lahko tudi manj uspešna, žal to za naprej ne vemo.

LP IB.

pozdrav,

Tudi jaz imam težave z ušesi od malih nog, sem že bil na operaciji, ampak mi je pred dobrim letom spet počil bobnič. (sedaj je vse ok, slišim dobro, bolečin ni, samo vode in vetra se izogibam.) Ker nisem navdušen spet iti na operacijo, me zanima, če bi bili ušesni čepki izdelani po naročilu in preko trak za ušesa v redu, da zadržijo vodo pri občasnih skokih v vodo in pred pljuskanjem? Bi lahko bil problem pri izenačevanju pritiska ali ne, glede na to, da globina “potopa” ne bo več kot 0,5 m globoko?

hvala, lp

Spoštovani!

Čepki lahko zadržijo vodo, če so idealno narejeni in seveda če niso dolgo v sluhovodih (ponavadi se kaj premakne). seveda najbolj je da se izogibate skokom v vodi (če se da ali ni “mus”).

LP IB.

Hej.
Tudi jaz imam počen bobnič. Lani poleti me je po enem skoku v vodo začelo boleti uho in zdravnik je ugotovil da je počen že najmanj 10 let. Od začetka šolskega leta pa do sedaj se mi je začel bobnič celit s pomočjo biomedicine, pa vendar ni vse v redu, kajti iz ušesa včasih bolj včasih manj (sedaj že nekaj časa konstantno in zelo) teče neka čudna tekočina, ki spreminja barvo-včasih je rava, včasih oranžkasta ali rumena, sedaj dober teden že rdečkasta (ne izgleda da bi to bila kri). Ta tekočina je taka gosta in se vleče, občasno tudi nima prijetnega vonja, drugače pa je brez vonja. Zanima me, kako naj odpravim vsaj to tekočino, kajti je zelo neprijetno, ko priteče med poukom ali kakim drugim dogodkom in me je prav sram tega.
Prosim, da mi svetujete kaj naj storim.

Predrti (počeni) bobniči se vam morda ne zdijo huda bolezen, pa so. Počasi se v srednjem ušeu dogajajo spremembe, ki čez leta lahko povzročijo tudi možgansko obolenje. Da ne omenjam slabega sluha. Ne bojte se zdravnikov, obiščite ORL specialista!
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni!
Imam vprašanje za vas. Kot 6 letni otrok sem padla s kolesa, udarec je bil močan da je počil bobnič. Zdravniki so rekli takrat da se ne da pozdraviti (to je bilo pred 20 leti) Po vseh teh letih me zanima, če obstaja kakšna operacija? Na drugo uho normalno slišim. Hvala

Če ste popolnoma gluha potem verjetno res ni pomoči..verjetno ni počil (samo) bobnič ampak se je poškodovalo notranje uho (sprejemni del za sluh). Zanesljivo vam bo odgovoril le specialist ORL po pregledu in preiskusu sluha.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni.Stara sem 39 let in v kratkem sem naročena za operacijo.Zanima me vaše mnenje ali se naj odločim za poseg ali ne in kakšni bi bili stranski učinki.Izvid je naslednji:desno bobnič siv,v sprednjem zgornjem kvadratu je vidna perforacija premera 2 mm s zabrazgotinjeno okolico,sluznica kavuma bleda,uho je suho.Hvala za odgovor.

Operirajte se, brez dileme!
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Lepo pozdravljeni!
Star sem skoraj 20 let in nikoli nisem imel težav z ušesi, do sedaj. Imam naslednjo težavo: pred dobrim tednom dni sem se zaradi slabega sluha na obeh ušesih odpravil k osebnem zdravniku. Zdravnik je pogledal oba sluhovoda in rekel da bo potrebno izpiranje. Takoj je bilo le to izvedeno vendar brez uspeha. Zdravnik mi je naročil naj kupim ceruminol kapljice. Uporabljal sem jih od ponedeljka do petka, ter se zaradi še slabšega sluha spet odpravil k zdravniku. Spet je prišlo do izpiranja. V desnem ušesu je bilo le to uspešno in brez težav, takoj sem začutil “olajšanje” spet sem slišal. Na levem pa temu ni bilo tako. Že med samim procesom, se mi je močno zavrtelo, začutil sem bolečino, po kratkem premoru je zdravnik ponovil postopek in spet in spet, recimo da okoli 5krat. Po prvem poiskusu se mi ni več vrtelo, tudi zabolelo me ni več tako močno. Ko je zdravnik končno dobil “čep” iz ušesa nisem čutil takšnega olajšanja kot na desnem ušesu. Pravtako nisem slišal tako dobro kot na desnem. Slišal sem bolje vendar z nekim čudnim efektom, kot da bi uho prislonil ob cev (no približno). Zdravnik je rekel da je to normalno, oba ušesa je tudi pregledal, predpisal maxistrol kapljice, v ušesa sem si dal vato in odšel domov. Doma sem si nakapal kapljice in se odpravil počivat. Takrat sem občutil najmočnejšo bolečino, ki sem jo kdarkoli doživel. Bolečina v levem ušesu je bila nevzdržno močna, poleg tega je v ušesu pokalo, kot da se nekaj pretaka in poka, zelo čuten občutek torej. Pokanje, pretakanje in bolečina me je spremljala celo dopoldne. Pravtako sem ob menjavi vate začuden spoznal, da je popolnoma krvava. Takoj popoldne sem se spet odpravil k zdravniku. Ta je pregledal levo in desno uho ter dejal, da je z desnim vse vredu, v levem pa je poškodovan sluhovod. Dejal je tudi naj pazim da v uho ne pride voda in naj ne dajem kapljic v levo uho, ter naj si uho zaščitim (z vato, kapo…) ter naj mirujem. Čez vikend se ni spremenilo veliko, uho je bilo še vedno boleče, bolela me je tudi glava, slišal še vedno nisem dobro, poleg tega pa je nonstop v ušesu šumelo, piskalo in na nekaj časa tudi počilo. Seveda je ob tem iz ušesa še vedno tekla kri, čeprav vsak dan manj (izcedek je bil vedno manj rdeč, vedno bolj rumenkasto rjav, opazil sem sivi “gnoj”.V nedeljo sem si nameril 38°C vročine. V ponedeljek (danes) sem se spet odpravil k osebnemu zdravniku, ki je pregledal uho, ter mi nameril 37°C “vročine”. Napisal je napotnico za specialista v orl ambulanto. Le ta je pregledal levo in desno uho in na izvid napisal: orl status: oms: levi bobnič pordel, sum na perforacijo. Desni bobnič normalen. , nos: prehoden, žrelo: rožnato. Napisal je tudi recept za kapljice 3% ac. borici 3×3. Diagnoza: H92.2 Laesio meati acustici ext. lat. sin.
Kapljic danes v lekarni nisem dobil, kajti jih morajo pripraviti, iskat jih grem jutri.
Torej predvsem me je zmotil tisti sum na perforacijo. Zanima me Vaše mnenje in komentar na vse napisano. Zelo me je strah, da se moj sluh ne bo vrnil v prvotno “izvrstno” stanje. Zanima me kdaj približno lahko pričakujem izboljšanje in kaj še lahko postorim. Pravtako me zanima, če bo uho v prihodnosti lahko prišlo v stik z vodo, bom glavo lahko dal pod vodo, bo v ušesu nehalo piskati in podobno…
Hvala za Vaš čas in morebitni odgovor na moj izčrpni prispevek.
Lep pozdrav!

Da, pri izpiranju masla iz ušes se lahko zgodi tudi tako..Verjetno je sedaj uho že v redu in tudi slišite kot prej. Vsaka poškodba nekoliko boli, pri vas je prišlo verjetno tudi do okužbe. Perforacija bobniča je redka, najpogosteje se poškoduje le koža sluhovoda. Se pa tudi perforacija zarste. Redno uporabljjte kapljice, da ušes ne bo potrebno izpirati.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665