Najdi forum

Peč in elektrika

Ima morda kdo doma peč na elektriko. Ogrevamo se za nakup stanovanja in v njem je predvidena peč na plin (stenski plinski kotel) za centralno kurjavo stanovanja. Ker je plin v našem kraju drag sem razmišljal, da bi montiral klimo s katero bi se ogreval in s plinom dogreval, ko bi bilo zelo mraz. Vendar sem rišel do ideje, da bi lahko montiral kar peč na elektriko (stenski el. kotel). Zanima me ali ima kdo s tem izkušnje? Se izplača? Je cenovno ugodnejša investicija? Kolikšna bi bila poraba za 70m2 veliko stanovanje?
Prosim svetujte in delite izkušnje, ki jih imate na tem področju. Hvala v naprej!

Imam prijateljico, ki jo zanima isto vprašanje, zato sem se malo pozanimala. Kolegica porabi za stanovanje, veliko cirka 60 kvadratov (dvo in pol sobno), ki ga ogreva izključno na elektriko, cirka 25.000 sit za elektriko na mesec (pri poračunu so nekaj tisočakov celo dobili nazaj). Od tega računa, da gre približno 10.000 za ostalo porabo, ne za ogrevanje. Torej cirka 15 jurjev na mesec oziroma 180.000 na leto. Ogrevajo vse prostore in ne šparajo. Mislim, da se ti vseeno bolj splača iti na plin, sploh če so že vse inštalacije v stanovanju. Za električno ogrevanje bi namreč moral zamenjati peč, vprašanje je tudi, če imate dovolj priključne moči za ogrevanje.
Za primerjavo (moj izračun je v eni od starejših tem): mi damo za ogrevanje 80 kvadratov velikega stanovanja z UNP (spalnice ne ogrevamo, torej v bistvu ogrevamo 70 kvadratov), termostat na slabih 21, ponoči ne grejemo, cirka 150.000 na leto, samo za kuho in ogrevanje vode izven ogrevalne sezone pa cirka 4.000 na mesec. UNP je trenutno poleg elektrike najmanj ugodna varianta, navadni zemeljski plin je precej ugodnejši.

Stanovanje je adaptirano in ni priklučena še nobena peč. Zanimivo se mi je zdelo zato, ker mi dva prijatelja uporabljata za ogrevanje klimo in je njihov strošek elektrike pozimi zaradi ogrevanja povečan za 5000 sit. To je 1/2 metra drv. Zelo malo.
V tem stanovanju naj bi bil plin in jaz sem mislil montirati še klimo. Nakar se mi je zasukalo in sem si dal v glavo, da bi bilo mogoče imeti kar peč na elektriko. Naj povem, da je plin v našem kraju zelo drag, ker ni mestni
Torej ali je elektrika realna opcija ali ne?

nova
Uredništvo priporoča

Joj, poprosi no ta dva tvoja prijatelja, naj izdata skrivnost ogrevanja s klimo, ker če res porabita samo 5.000 na mesec, smo najbrž vsi kandidati in bomo že jutri montirali. Ti res lahko samo rečem, da se odloči. Moja prijateljica je nekaj časa živela v stanovanju v Splitu, ki so ga ogrevali s klimo in ni bilo samo pet jurjev na mesec, je pa težko primerjat, ker so cene na Hrvaškem pač drugačne.
Po mojem s klimo samo občasno dogrevata v vmesnem obdobju, ne pa da z njo resno vso dolgo, mrzlo zimo ob minus 20 ogrevata celo stanovanje? In kakšno kvadraturo?

Jogurt, da še enkrat poudarim, tudi mi nismo na plinovodu, ogrevamo se z UNP, ki je še dražji od plina in ima slabši izkoristek. Porabimo toliko, kot sem ti napisala…

REs plačajo 5000 sit elektrike za ogrevanje s klimo. Ne vse elektrike. Za 5 kekcev se je povečala poraba, ko se grejejo na klimo. Zadostuje do -10°C in morate odšteti vsaj 250000 sit za klimo.

g. jourt!Če slučajno veste.Imajo eno klimatsko napravo in grejejo celo stanovanje.?(več sob, ).pROSIM ZA ODGOVOR ČE VESTE. hVALA IN LEP POZDRAV.

Kaj bo pa po poračunu? (= plačuje po realni mesečni porabi ali po pavšalu?)

Elektrika je poleg UNP najdražji energent. Če računamo, da ima električni grelec lahko samo 100% izkoristek, nizkotemperaturni kondenzacijski kotel za UNP pa tudi do 110%, potem je ogrevanje na elektriko definitivno najdražje.

Ogrevanje z inverzno klimo je ugodnejše, saj ta izkorišča prevzemanje toplote iz zraka, zato ze enoto proizvedene toplote porabi samo še okoli tretjine električne energije. Torej postane ogrevanje z elektriko cenovno primerljivo ogrevanju z bukovimi drvmi, torej najcenejše. Ampak v vsaki na pogled idealni zadevi tiči hudiček. Tudi v tej.

– Klime ogrevajo samo do kakih 5 ali 10 stopinj minusa, pa še to z obupno slabim izkoristkom, če ta sploh še obstaja. V največjem mrazu torej požrešno kurijo elektriko, oziroma sploh prenehajo delovati!

– Hišne klime niso narejene za trajno obratovanje. Zato se v takih primerih hitro kvarijo, življenjska doba je samo še nekaj let, njihova cena pa je primerljiva s plinskimi kotli, ki sicer zdržijo tudi do 20 let! Ceno ogrevanja nikoli ne smemo računati samo za eno sezono, ampak vsaj za desetletje. Šele takrat se pokažejo vse skrite pasti.

Prilagam cenik energentov

– Klima ogreva s pihanjem vročega zraka. Človek pa se pri hitrosti zraka večji kot 0,5m/s počuti slabo! Poleg tega hitro gibajoči se zrak s sabo nosi dvignjen prah, bakterije in ostalo nesnago.

– Klima, ki piha v enem prostoru, ne more adekvatno ogrevati celega stanovanja. Če bi to bilo tako enostavno, zakaj potem ljudje kupujejo več majhnih radiatorjev? Ne bi raje kupili enega velikega z ventilatorjem?

Tudi jaz kdaj grejem s klimo. V prehodnih obdobjih (jesen, pomlad). Ko je recimo dan še vroč, jutro pa mrzlo. Takrat jo vključim za kake pol ure, da nekoliko omili hlad, ko se odpravljamo od doma. Za kaj drugega klima preprosto niti ni primerna, niti predvidena.

New Report

Close