Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje PDP Julij/Avgust/September 2010

PDP Julij/Avgust/September 2010

Lep pozdrav!

Ima kdo rok v teh mesecih?

Lp,
Bobika, PDP 23-26.8.09

Popravek PDP 23-26.8.10

Lpb

Evo mene Bobika

PDP 14.08.2010

Sem pa iz Primorskega konca.

Lp, Bata.

jaz ga bom imela 5. 10. če sem seveda prejšnji teden zanosila
držim pesti, javim čez 2 tedna

Ha, ha Bobika…zdaj pa se je tebi zgodilo…2009 🙂

Kovanček PDP 22.7.2010 (Pomurka)
Bata PDP 14.8.2010 (Primorka)
Bobika PDP 23.-26.8.2010

[url=http://pregnancy.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/p/car202pb___.png[/img][/url]

če bo vse po sreči sem okoli 5.9.2010 (MB)

mogoče1 upam na velik plus!

Kovanček PDP 22.7.2010 (Pomurka)
Bata PDP 14.8.2010 (Primorka)
Bobika PDP 23.-26.8.2010 (Štajerka)

Ste doma že kaj pričeli planirati kaj boste spremenili v domovih, kje bodo nastali novi kotički,..?
Ker toliko mirujem in počivam, sem si v mislih že ustvarila začetne plane. V sobici sem nalepila ene lepe stickerje na steno, tako, da Bobkolino dobiva svoje kotičke 🙂.
Sicer pa že malo razmišljam in si ustvarjam mnenje kaj bomo potrebovali in kaj ne,…., med drugim sem zelo vesela novejše trgovine v BTC-ju, ki prodaja izdelke Mothercare.
No takole se znam po novem zamotiti, da bo hitreje minilo do naslednjega UZ 🙂.

Lep vikend,

Bobika

Saka in Mogoče1 držimo pesti, Saka ti nam javiš v ponedeljek ali se motim?

Lpb

Bobika hvala za lepe želje.. ja v ponedeljek imam UZ, da vidimo kak napredujemo in srčno verjamem da lepo )))
jaz si ne upam nekaj hudo planirati glede nekega razporeda, ker imava z možem malo stanovanje, je že zdaj vse na knap, tak da nič ne morem vedeti do zadnjega.. ok razmišljam že, to itak, samo je še samo na tem.. sicer pa se zdaj najprej pripravljam na prvi korak.. nosečniška oblačila ))) razpored je za mene že drugi korak.. zdaj komaj čakam da mi trebuh začne rasti in da bom začela čutiti prve gibe.. rada bi uživala v nosečnosti kolkor se da, čeprav me tudi hormoni kdaj pa kdaj tak iztirijo, da čez nekaj časa sploh ne vem zakaj sem se jezila, bla žalostna ipd… tile hormoni so res čudni včasih…

Bobika ti si mela IVF v MB? kdaj si imela ET?

zraven PDP-ja bi lahko še napisale dan ET.. predlog samo..

Kovanček PDP 22.7.2010 (Pomurka)
Bata PDP 14.8.2010 (Primorka)
Bobika PDP 23.-26.8.2010 (Štajerka)
SaKa predvidoma 5.9.2010 (MB)

Midva z možem že od vsega začetka veva kako bova uredila najino sobico, je namreč tako majhna, da ni kaj planirat. Trenutno še živiva pri mojih starših in spomladi začneva zidati najino težko pričakovano hiško. Tako, da bo to leto za naju prava prelomnica. 🙂

Sem se pa vrgla v študij o vozičkih, ker je tolikšna izbira in toliko nasvetov od kolegic, da se ti lahko zmeša. Sem bila včeraj v MB v Baby centru in sem dobila tri kataloge 2010 in imam kaj za študirat. Ne bova še zdaj kupila vozička, hočeva se le pravočasno poučit o teh stvareh, da če bo kakšen, ki nama bo ustrezal, slučajno v akciji, da ga bova kar kupila.

Nosečniške hlače sem si dvojne že kupila, tudi eno pižamiko, ki jo nosim čez cel dan in mi bo še nekaj časa prav.

Želiva pa si kupiti napravico Angel sounds, s katero lahko poslušaš bitje otročkovega srčka in celo posnameš na računalnik….ko sem mojemu povedala, da to obstaja, je bil čist paf…tak da bova kar nabavla. 🙂

Saka, jaz sem tudi mojemu rekla, da že komaj čakam, ko bom mela trebuščka. 😉

Kaj pa o imenih ste že kaj razmišljale?

Kovanček PDP 22.7.2010, ET 1.11.2009, punkcija 27.10.2009 (Pomurka)
Bata PDP 14.8.2010 (Primorka)
Bobika PDP 23.-26.8.2010 (Štajerka)
SaKa predvidoma 5.9.2010 (MB)

[url=http://pregnancy.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/p/car202pb___.png[/img][/url]

Kovanček glede vozička bi ti iskreno svetovala bolho, ker dobiš skoraj nove stvari 3x bolj ugodno kot na kaki akciji v trgovini.. tam sem tudi zasledila tale angel sounds, prodajajo rabljen in ziher bolj ugodno kot če bi kupovala nov.. sicer vajina odločitev vsekakor, ampak kdo ni v finančni situaciji najbolje predlagam kr bolho.. časa je še dovolj da vsako tolko pogledate kaj vas zanima in bo mogoče dovolj blizu da ni nekih stroškov zaradi prevoza ali poštnine.. mogoče pa se bo splačalo tudi odpeljati kam dalje če je cena vredu..

jaz bom po vsej verjetnosti dosti stvari tudi dobila, kar pa ne pa kr na bolho.. brat in svakinja imata zdaj že tretjega sineka, in če bo tale moja pikica tudi fantek imam že tako rekoč skoraj vsa oblačila.. pa tudi vse druge neke malenkosti..

Kovanček PDP 22.7.2010, ET 1.11.2009, punkcija 27.10.2009 (Pomurka)
Bata PDP 14.8.2010 (Primorka)
Bobika PDP 23.-26.8.2010 (Štajerka)
SaKa predvidoma 5.9.2010 (MB) P 11.12.2009, ET 16.12.2009

hvala!

Saka ivf postopek sem imela v MB, ET sem imela 6 dan (5.12.09). Se pridružujem tvojemu mnenju o bolhi, predvsem za tale Angel sounds.

Tudi jaz sem kar nekaj stvari že dobila od sestre, svakinje (punčkaste stvari), sedaj pa se je kar nekaj prijateljic, sodelavk, ki so v porodniški že oglasilo “imamo to in to, hranimo zate”, no ker je večina že pri drugem otroku bom ponudila odkup, predvsem pri oblačilih, saj sem bolj komot, če se kaj popacka ali uniči. Nekaj stvari pa želiva kupiti tudi sama, že zaradi lušta 🙂.

Oblačil še nisem kupovala, imam pa kar nekaj oblačil, ki so po kroju primerne za nosečke, so bolj ohlapne (moda je bila zadnje čase pisana na kožo nosečkam),…., ko bo trebušček zrastel bom potrebovala hlače, pižame, spodnje perilo. Pravzaprav še nisem nič kupovala, ker ne morem nikamor zaradi slabosti.

Midva živiva v vrstni hiški (vogalni), tako, da sem naredila razpored, da bo kinderpet v spalnici, previjalna miza z glavnino garderobe v kopalnici, košek ali zibelka za dnevno spanje pri dnevni svetlobi (da Bobkolino ne zamenja dan z nočjo 🙂) v dnevni sobi,…., to je nekako za prvih 6 mesecev, po tem pa se bomo prilagajali, ostale stvari pa bodo spravljene v sobici, kjer imamo manjši kavč za masiranje in cartanje.

Imena-pred zanositvijo sem naju nekako videla s pupo, sedaj pa skozi čutim, da je fantek. Ženska imena že imava (v imenu želim črko R, ne vem razložit zakaj): Oriana, Zara, pogojno Nikolina. Moških imen pa še ne.

Lpb

Kovanček PDP 22.7.2010, ET 1.11.2009, punkcija 27.10.2009 (Pomurka)
Bata PDP 14.8.2010 (Primorka)
Bobika ET(6 dan) 5.12.09, PDP 23.-26.8.2010 (Štajerka)
SaKa predvidoma 5.9.2010 (MB) P 11.12.2009, ET 16.12.2009

Pred dejanskim nakupom vozička, bom ponovno prebrala spodnje, morda bo koristilo tudi vam:

Večina bodočih mamic se odpravi v nakup vozička tako, da gre pogledat po trgovinah… in kaj kmalu obupa ob gori ponudbe. Imamo trikolesnike, štirikolesnike, vozičke z velikimi, malimi kolesi… zavora je lahko ročna, z diski… :O Skratka izbire je za nepoučene čisto preveč. Prispevek bo obravnaval predvsem problematiko nakupov športnega vozička, saj je izbira nešportnega precej lažja…
Kako izbiramo voziček?
Kje in za kaj bomo potrebovali voziček? Če bomo dojenčka vozili pretežno po mestnih ulicah so lahko kolesa majhna, kar pripomore tudi k manjši teži vozička. Če bomo hodili tudi po makedamskih, travnatih in neravnih poteh pa so velika kolesa že nuja. Živimo v pritličju ali v višjem nadstropju v bloku brez dvigala? Pomembna je teža vozička. Če ga ne bomo prenašali je lahko težji, v nasprotnem primeru pa je to dodatna obremenitev hrbta. Težji so predvsem športni vozički z velikimi kolesi. Kakšen avto imamo? Če imamo majhen prtljažnik mogoče ne bo šel vanj prav vsak voziček (oz. bomo morali vedno odmontirati vsa kolesa dol in bomo porabili veliko časa), če imamo velik prtljažnik teh težav ni.
Bomo imeli 1 ali 2 vozička? Obstajajo vozički, ki so primerni od rojstva otroka naprej, pa tudi taki ki so primerni le za novorojenčke ali samo za večje dojenčke. Lahko kupimo kombiniran voziček, ki ima eno ogrodje, nanj pa damo košaro za novorojenčka, kasneje pa športni del, ki je uporaben od 6 meseca naprej. Na večino takih ogrodij se z adapterji montira tudi otroški sedež za v avtu (lupinica), kar nam pride prav predvsem ko gremo po nakupih (drugače ni priporočljivo novorojenčka preveč voziti v lupinici!). Za nekatere vozičke obstajajo lupinice, katerih dno se lahko da v čisto ležeč položaj in so tako uporabne tudi na vozičku kot košara za novorojenčka.
Potem so tu vozički, katerih športni del je primeren že za novorojenčka, saj se da v popolnoma ležeč položaj. Če je dojenček zimsko potrebujemo tudi zimsko vrečo ali trdo prenosno košaro, ki se da v ta ležeči športni del. Veliko trdih prenosnih “vreč” je narejenih tako, da se potem da stranice vzet ven in postane to zimska vreča za kasnejše obdobje dojenčka. Tak voziček ne potrebuje dodatnih nakupov košare za novorojenčka (ki je cenovno okrog 150 € in več, uporabna pa je nekje 4-6 mesecev).
Lahko pa kupimo tudi voziček, ki je primeren samo za novorojenčka (kar je cenovno kar velik strošek in je uporaben največ pol leta) oz. vozička, ki je primeren samo od pol leta naprej. Ta drugi je sicer smiseln nakup v obliki kakšne “marele” – to je voziček ki se zloži v res majhno površino kot dežnik, ki nam pride prav za po mestu, za v trgovino…
3 ali 4 kolesnik? Pri vozičkih z velikimi kolesi naletimo tudi na 3 ali 4 kolesnike – kakšna je razlika? Če pustimo estetiko na stran so 3 kolesniki lažje vodljivi z eno roko (ob pogoju da je prednje kolo vrtljivo 360 stopinj!). Torej če imamo že enega otroka, ki ga bomo držali za roko med potiskanjem ali če imamo v drugi roki povodec s psom je to veliko bolj praktično. Vendar so nekateri trikolesniki manj stabilni (predvsem lažji) in se lahko prekucnejo ko je otrok večji. Pri -kolesnikih je največji problem ta da so običajno prednja kolesa fiksna in se ne vrtijo, kar naredi vodenje nekoliko težje in pri večjih obratih moramo voziček privzdignit in prestavit.
Kup nepomembnih pomembnih reči:
• cena: cene vozičkov na našem trgu dosegajo prav vratolomne višine… tako bomo recimo za športni voziček v kompletu s košaro za novorojenčka odšteli od 500 € navzgor (ja cene dosegajo tudi krepko čez 1000 €). Vozički, ki so primerni za po mestu so veliko cenejši, ampak nam to nič ne pomagače bomo vozili po neravnih poteh… se pa da dobiti tudi cenejše športne vozičke Nekateri modeli npr. Chicco in PegPerego se dobijo v Italiji in Avstriji občutno ceneje kot v Sloveniji. Dobijo pa se tudi znamke vozičkov, ki v Sloveniji niso tako popularne ampak so vseeno kvalitetne. Pri nas so med dražjimi Quinny, Maxi cosi, PegPerego, Chicco, Bogaboo… v Avstriji pa najdemo tudi (Avstrijske) izdelovalce vozičkov, katerih ogrodje je prav tako iz aluminija, vozički so kvalitetni, funkcionalni… cene pa OBČUTNO nižje. En tak primer so npr. Haberkorn vozički. Tudi nakup prek e-baya (tudi za nerabljene, nove vozičke) se v veliki večini izplača, lahko pa pogledate za rabljenimi vozički, saj se nekateri že po par mesecih uporabe prodajajo za pol cene! (če nekomu ni odgovarjal ni nujno da tudi vam ne bo…)
• rabljen ali nov? Če kupimo par mesecev star voziček je to praktično kot nov, le da se pozna pri ceni 🙂. Če pa je voziček dal skozi že 2 otroka pa je verjetno že precej slabo ohranjen… vsekakor se pred nakupom dogovorite za ogled!
• ali se smer športnega dela obrača v obe smeri vožnje? Sicer ni veliko vozičkov, ki imajo to možnost, pa vendar… Večina športnih 4-kolesnikov je narejenih tako da se obrne kar ročaj, ki gre preko športnega dela na drugo stran in tako enostavno menjamo smer vožnje. To seveda pri 3-kolesnikih ni možno, saj je v smeri vožnje nujno da je 1 kolo 🙂. Nekateri pa imajo možnost enostavnega obračanja športnega dela v obe smeri. Zakaj to sploh potrebujemo? Jah, na začetku je novorojenček obvezno obrnjen proti mamici, kasneje pa veliko raje gleda v svet.. ampak večina košar za novorojenčke je obrnjena proti vam, športni deli pa v svet… torej ustreza tem kriterijem. Vseeno pa pride prav, če lahko (predvsem) na daljših sprehodih otroka obrnemo v obe smeri če to želimo. Prav tako ni mogoče vozička uporabljati že od novorojenčka naprej, s tem da damo športni del v ležeč položaj, če ni možnosti obračanja v obe smeri.
• velikost nakupovalne košare: če bomo hodili z vozičkom veliko po nakupih pride zelo pra, če je košara večja. Pri tem bodimo pozorni da ni košara samo velika, ampak da je pritrjena tako da se ob povečani teži ne preveč povisi navzdol in potem vleče po tleh..
• oprema ki jo dobimo zraven? Ali ima voziček, ki smo ga kupili vse kar bomo potrebovali ali so potrebni še dodatni nakupi (košara za novorojenčka, avtosedež…), ki cenovno še dodatno nanesejo? Lahko je voziček nekoliko dražji od ostalih, vendar vsebuje vse ker bomo potrebovali od novorojenčka pa do konca vožnje z vozičkom, vendar moram,o pri cenejšem dokupiti še kup reči, kar pride še dražje na koncu!
• dodatna oprema: kot dodatke lahko dokupimo dežno prevleko, prevleko proti komarjem, ovčko za v športni del pozimi… Veliko večino teh reči dobimo v univerzalnih velikostih, ki so veliko cenejše od originalov! Primerjava: original prevleka je cca. 30 €, univerzalna pa 5 €!!
• znamka vozička? Res je da so vozički priznanih znamk praviloma bolj trpežni in kakovostnejše izdelave,… ni pa nujno! Bolj kot znamko poglejte ali je ogrodje športnega vozička iz aluminija ali iz plastike, saj aluminij zdrži veliko več. Ali ima amortizerje, ki so še posebno pomembni za po makedamu ali ne? Kakšna se vam zdi kakovost delov iz blaga? Ali ima voziček garancijo? Po kakšnih standardih je izdelan? (npr. Avstrija in Namčija imata zelo visoke standarde glede izdelave otroške opreme)
• enostavnost in čas zlaganja: nekateri vozički se zložijo že samo s pritiskom na gumbek in potem potisneš vse skupaj dol, športnega dela ne rabiš dajati dol pred tem. Pri nekaterih je potrebno vzeti z vozička športni del in šele potem se ga lahko zloži. Seveda se na začetku lahko zdi to nepomembno, vendar pa se čez čas ko to zlagamo vsak dan kaj kmalu lahko nabere slabe volje Pa še časa vzame več.
• ročna zavora? Če rolate potem je to NUJA, saj drugače ne bo šlo… če pa boste voziček potiskale samo peš pa to sploh ni pomembno.
• nastavljiva višina ročaja: ker verjetno ne boste edini vozili vozička je pomembno da se višna lahko prilagodi, drugače bodo večji in manjši od vaz težje potiskali voziček.
• naklon športnega dela: nekateri športni vozički nimajo naklona naslonjala, kar pa sploh ni praktično saj velikokrat otrok med sprehodom zaspi in ga potem lahko samo nagnemo v ležeči položaj in spi naprej. Idealno je če ima vsaj 3 naklone, in pa da je mogoče športni del dati tudi v popolnoma pravokoten položaj.
• varnostni pas in naslonjalo: pomembno je da ima voziček varnostni pas, prav pride pa tudi naslonjalo, ki še dodatno varuje otroka pred tem da ne bo padel z vozička, otroček pa lahko na naslonjalo nasloni tudi rokice.
• širina športnega dela: nekateri vozički imajo izredno ozek športni del, bodite pozorni pred nakupom, saj bo v preozkem stolu otročiček po enem letu v zimski opravi zelo utesnjen.
• voziček za 1 ali 2 otroka? Če je to naš prvi otrok in načrtujemo še kakšnega je mogoče še najbolj smiseln nakup novega kvalitetnega vozička, ki bo služil še naslednjemu otroku. Če pa bo to naš edini otrok, oz. imamo otroke že od prej in ne nameravamo imeti drugih pa je bolj smiseln nakup rabljenega vozička.

Kovanček PDP 22.7.2010, ET 1.11.2009, punkcija 27.10.2009 (Pomurka)
Bata PDP 14.8.2010, ET 22.11.2009, punkcija 17.11.2009 (Primorka)
Bobika PDP 23.-26.8.2010 (Štajerka)
SaKa predvidoma 5.9.2010 (MB) P 11.12.2009, ET 16.12.2009

Midva imava tudi majhno stan., no sicer dvosodno, tako da bo moral naš Batkolinček spati z nama, na začetku bomo imeli zibelko, ki sem jo uporabljala jaz, ko sem bila dojenček, … lani moja sestra za hčerko, sedaj pa gre zibelka k moji sestrični, ker bo rodila konec jan. Upam, da pride nazaj nekje junija, da bom lahko vsaj jo oblekla:))

Lupinico si bom izposodila od moje sestre, je itak kot nova od avg. 09, ona je kupila skupaj to in voziček Peg Perego. Tudi robo upam, da bom kaj dobila, čeprav punčka ima več ali manj vse roza, tako da če bo naš fantek, bomo pa kaj kupili. Sej do avg. 10, ne bo več potrebovala moja sestra lupinice, bo rabila že kak stolček za v avto?

Midva ne misliva vprašati za spol, sem že mojemu povedala in se strinja.

Uf, še na NS nisem bila pa mi gredo že vozički po glavi.

Bobika meni se je enako zgodilo ))) prej sem skoz mislila na punčko in si iskala ženska imena (obvezno z R vmes) zdaj pa mam tud filing kot da bo fantek.. ampak pustimo to do takrat ko bo čas za to..

si že dobila tablete (utrogestan..)? jaz grem v pon na pregled in bi morala dobiti novi recept za 4 škatle, in sem razmišljala da ti pošljem za nekje 3 dni ker jih še imam (samo pred torkom verjetno ne pridejo, ker lahko komaj v pon pošljem).. ali si v možnosti da greš kr tja na oddelek in rečeš naj ti recept napišejo? ne vem iz kod si.. do kdaj še imaš tablete?

ja bata, meni pa še marsikaj drugega..

Kovanček PDP 22.7.2010, ET 1.11.2009, punkcija 27.10.2009 (Pomurka)
Bata PDP 14.8.2010, ET 22.11.2009, punkcija 17.11.2009 (Primorka)
Bobika ET (6 dan) 5.12.09, PDP 23.-26.8.2010 (Štajerka)
SaKa predvidoma 5.9.2010, P 11.12.2009, ET 16.12.2009 (MB)

Saka hvala za trud, tablet mi zmanjka dva dni pred koncem meseca. Glede na to, da vidim, da so tudi druge prehajale med zdravili, bom nekaj dni jemala Prometrium.

Hvala,

lpb

Saka, joj kako sem slepa, ti si tudi iz MB. Ja po tem takem pa bi lahko skombinirali za Utrogestan, 5.2. imam pregled, takrat jih bom lahko tudi vrnila. Si še piševa in točno izračunava, da bo vse ok. To pa bi šlo.

Kovanček PDP 22.7.2010, ET 1.11.2009, punkcija 27.10.2009 (Pomurka)
Bata PDP 14.8.2010, ET 22.11.2009, punkcija 17.11.2009 (Primorka)
Bobika ET (6 dan) 5.12.09, PDP 23.-26.8.2010 (MB)
SaKa predvidoma 5.9.2010, P 11.12.2009, ET 16.12.2009 (MB)

Lpb

ok ni problema Bobika, se zmeniva.. sicer pa bi jaz na tvojem mestu kr šla do njih in prosla za recept, nebi menjavala oz kombinirala tablet..
če želiš ti pošljem potem, samo povej..

LP

Kovanček, če še nisi nabavila Angelsounda in če ti ne bo prepozno, ti ga jaz prodam čez en mesec za 30 EUR. Čeprav ga ne uporabljam več, ker jutri že štartam 37. teden, pa si kar nekako mislim, da ga bom do poroda obdržala – za slučaj, da bom hotela še kaj našo punco poslušat. Se pa menda sliši tam od 12. tedna dalje, jaz sem ga nabavila v 14. tednu. Velja tudi za ostale, ki boste rodile jeseni in ki ste nameravale kupovat tudi kaj iz druge roke – jaz bom prodajala stvari sproti, ko jih bom odrabila, da mi ne delajo gužve v omari, nameravala sem sicer na Bolhi, ampak lahko pa tudi tu objavljam, če vas zanima.

New Report

Close