Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja PATOLOŠKA VEZANOST OTROKA

PATOLOŠKA VEZANOST OTROKA

Spoštovani,
že kar nekaj časa se ukvarjam s problemi, ki jih imajo razporočeni ljudje. Da boste bolje razumeli, vam bom razložil potek poroke in ločitve med menoj in mojo ženo.

Seveda, sem se zaljubil in takrat sem začel novo življenje z mojo nekdanjo ženo. Vse je bilo lepo, dokler se ni ona začela zmedeno obnašati do mene. Izvedel sem, da se dobiva z drugimi moškimi. Bilo mi je dosti vsega in sem jo hotel zapustiti. Potem je imela hudo prometno nesrečo in mesec dni je bila na bolniški. Prosila me je, da sem bil ob njej. Privolil sem. Zaostajalo ji je mesečno perilo in na koncu sva ugotovila, da je noseča. Hotel sem biti dober oče in prevzeti nase odgovornost. Poročila sva se. Kmalu se nama je rodila lepa hčerka. Kmalu pa sem tudi ugotovil, da me je žena pred poroko grdo varala. Hotel sem, da rešiva zadevo pri terapevtih, vendar se je žena odselila po desetih mesecih zakona. Odšla je nazaj k staršem.

Za celotno zgodbo je pomembno še to, da se je njen brat poročil za nama v roku treh mesecev, v roku šestih mesecev je tudi on dobil hčerko in tudi on se je nato ločil eno leto za nama in se odselil nazaj k staršem.

Kje je sedaj problem? Mati mojega otroka in moj otrok hodita na dopust s svojim bratom in njegovo hčerko. Začeli so delovati kot družina. Hčerka mi razlaga, da spijo v isti zakonski postelji in sicer brat na eni strani, mati mojega otroka na drugi strani, vmes pa obe deklici. Vsi so patološko vezani eden na drugega, tako da brat od moje nekdanje žene že prevzema v hčerkinih očeh vlogo očeta, sestrično pa ima za sestro.

Sedaj je šla moja hčerka v prvi razred. Povem, da je bilo noro. Žena je sama določila šolo brez posvetovanja z menoj. Zaradi miru sem bil popolnoma tiho. Potem sem skrbno čakal, da me bo obvestila o poteku programa na prvi dan (že večkrat sem jo po e-pošti naprosil, da mi sporoči vse pomembne dogodke prej še iz vrtca in sedaj iz šole). Nisem dočakal. Sem poklical na šolo in so mi oni poslali program. Vzel sem dopust, pridem v šolo, nekdanja žena pa presenečena. Potem smo morali starši prvošolčkov urediti formalnosti. Mati mojega otroka me sploh ni povabila k sodelovanju. Sama je izpolnjevala vso dokumentacijo. Potem sem stopil do nje in jo prosil, da bi še sam sodeloval. Bila je zelo nejevoljna. Potrebno je bilo vpisati, kdo bo lahko prišel po otroka. Ona je začela kar navajati svoje ožje sorodnike. Najprej sebe, nato svojega očeta, potem je hotela napisati brata pa še drugega brata. Takrat sem ji pa povedal, da če nisem napisan vsaj takoj za njo (na drugem mestu), naj bom napisan vsaj na tretjem mestu. S težavo je privolila, potem pa naprej dopisovala svoje bližnje. Prosil sem jo, da potem navede še moje sestre, če je navedla že vso svojo družino. Bila je osorna, vendar je potem popustila.

Vezi v njihovi družini so patološke. Najprej je pomembno, kaj reče ata (dedek od mojega otroka), potem kaj reče mama (moja nekdanja žena), nato pa kaj rečeta brata od moje nekdanje žene. Sam pa pridem na vrsto za tem.

Pred nekaj meseci sem imel težke probleme pri zdravljenju zob moje hčerke. Zob je bil že močno načet s kariesom, vendar mati mojega otroka ga ni hotela odpeljati na mojo željo k zobozdravniku. Rekla je, da je njena zobozdravnica povedala, da zadeva še ni kritična, in da naj počaka do takrat, ko naj bi bila hčerka naročena (čez cca 3 mesece). Sam sem odpeljal otroka k trem drugim zobozdravnikom in vsi so se zgrozili in predlagali takojšnje popravilo. Povedal sem nekdanji ženi, da bom sam poskrbel, da bodo zobje otroka popravljeni in to samoplačniško. Ažurno sem ga mislil odpeljati v Zagreb, kjer se popravljajo zobje otrok od mojih prijateljev. Moja nekdanja žena je ostro nasprotovala in mi prepovedala zapeljati otroka v sosednjo Hrvaško na popravilo zob. Zadevo sem posredoval na center za socialno delo. Mlini so se obračali cca mesec in pol. Oni so povabili na razgovor mojo nekdanjo ženo, vendar ob določenem terminu ni prišla. Na mojo željo so jo poklicali iz CSD. Izgovarjala se je, nato pa še tako psihološko obračala delavko na CSD, da se ji je na koncu delavka začela opravičevati za nesporazum. No, potem sem vzel zadevo v svoje roke. Povedal sem svoji nekdanji ženi, da bo zob ustrezno popravljen pa tudi, če me takoj zaprejo. No, takrat se je tudi ona streznila in odpeljala otroka zobozdravniku. Žal je bilo že prepozno, saj je zobozdravnik že moral zdraviti zob in tako je morala 2x na poseg oziroma vrtanje z injekcijo.

Pred nekaj dnevi sem imel podoben problem. Zopet so se zobozdravniki zgrozili. Sedaj sta bili že problematični stalni šestici (zoba) pri moji hčerki, saj nista bili zaščiteni, na eni pa je bil že karies. Zopet sem obvestil nekdanjo ženo, ona pa nič. Potem sem se odločil za domačega zobozdravnika, ki ima zadevo samoplačniško. Posredoval sem nekdanji ženi podatke o tem zobozdravniku in ji povedal, da če do določenega dneva ne bodo zobje popravljeni, bom sam stopil v akcijo. Zobje niso bili popravljeni, sam pa sem odšel s hčerko zobozdravniku. Tam pa sem bil deležen dveh šokov. Prvi je bil ta, da je moja nekdanja žena (in njeno ožje sorodstvo) prepovedala hčerki, da gre z menoj k zobozdravniku, vendar jo je zobozdravnik po dolgem prigovarjanju spravil na stol. Zobozdravnik je pogledal zobe in povedal, da je potrebno ažurno zaščititi šestici. Povedal je tudi, da bi posredoval, vendar mu je to pravzaprav po telefonu prepovedala moja nekdanja žena. Odšel sem s hčerko domov. No, na koncu je vendarle popustila in sedaj so zobje popravljeni.

Ta zadeva v preteklosti z mlečnimi zobmi ni bila tako kritična, saj jih bodo zamenjali novi. Problem bo sedaj, ko se bom moral spopadati s problematiko popravila pri stalnih zobeh. Problem je tudi v tem, ker hčerka izključno posluša mojo nekdanjo ženo, vključno z njenim bližjim sorodstvom, ker jo ima za primarno družino. Sedaj pa prosim za vaše nasvete, kako bi vi začeli reševati nastalo problematiko?

Želim vam lep dan! Egen

, čim dalj od tebe

Zdravo Evgen 🙂,

vidim, da imaš še vedno težave z bivšo…

Zobki…meni se zdi to, kar ti opisuješ zanemarjanje otroka. Za to lahko podaš kazensko prijavo. Težava je samo v tem, da marsikateri starši to zadevo zanemarjajo, zato pa ima toliko otrok vse sive (zaplombirane) zobke… Se pa strinjam, da zadeva ni majhna.

Glede na to, da vema o čem govorima, bi jaz ženski navrgla, da bo težko našla “…” frajrerja s škrbastimi zobmi. To bi znalo delovat 😉. V drugo pa poskusi z mediacijo. Jaz sem začela z tem in mi ni žal. Je kar nekaj sadov obrodila.

Kar se pa tiče ostale navezanosti, pa ne bom pametovala, ker je preveč subjektivno. Zame ni normalno, za nekatere druge, pa povsem normalno…

Drži se!

Meni bi se zdelo to nesprejemljivo. Tu gre za neka čudna razmerja in čisto razumem, da ste zaradi tega vznemirjeni. Jaz bi definitivno odreagirala.

[/quote]

Kot prvo morate rešit odnose z bivšo ženo. Kako imate dogovorjene stike? Normalno je, da je mati na prvem mestu, če otrok z njo živi. Če se vam zdi, da pri njih doma ni vse v redu, prosite za predodelitev otroka.

Jalur, po kakšnem ključu pa ti izbiraš, koga boš tukaj gor vikala in koga tikala? Na internetu se menda vsi tikamo.

Evgen, tole z bratom, kar si opisal veliko bolj na kratko in hitro kot zobozdravniške zaplete, se meni zdi veliko hujši problem. Jaz bi najprej sama šla h kakemu psihologu na pogovor, da si malo zbistrim pojme in se prepričam, ali se to res zdi narobe samo meni.

Glede zobarjev – prvošolko si vlekel h trem zobarjem po mnenje? Oprosti, ampak tole meni ni čisto gladko. In če je bivša žena verjela zobozdravnici, ki je trdila, da stanje ni kritično, ji tega res ne moreš očitati. V primeru, da se z mnenjem (zobo)zdravnika ne strinjaš, greš najprej k njemu in šele nato iščeš druge variante. V čem je bil smisel mnenja še treh drugih zobarjev?

Če veš, da so z obveščanjem problemi, enostavno prosiš vzgojiteljico/učiteljico, naj ločeno obveščajo oba od staršev. Pustiš svoj telefon, mail ali naslov in je stvar rešena. Ti prav nalašč iščeš možnosti, da se potem lahko zgražaš nad bivšo? Tako se te bere. Že v vrtcu nisi bil obveščen o ničemer, ampak ti optimist tudi zdaj glede šole prosiš bivšo, naj te obvesti, kako in kaj (sicer pa ima večina šol svoje spletne strani in tam lahko prebereš marsikaj: kdaj so morali priti prvošolčki v šolo in kam, kaj bodo počeli, pri nas je bil že med počitnicami napovedan tudi že prvi roditeljski sestanek, na portalu imamo govorilne ure vseh učiteljev, prireditve, skratka, vse od a do ž).

Na, kratko -familija tvoje bivše je bolana- bolani simbiozni odnosi med bratom in sestro. S tem se v RS ne ukvarja pravzaprav nihče.
Poznam primer, ko je sin pripeljal domov mlado mamico, ki je rodila 2 otroka. Vsi so jo spodbujali, ko je gradila kariero, potihoma pa so ji “kradli” otroka. Sestra tega moškega je bila namreč samska (morda tudi neplodna ali kaj drugega). V glavnem, otroka je ta ženska in njen brat (partner te mamice), patološko navezala nase -predvsem z razvajanjem in raznoraznimi uslugami. Seveda, bila je doma, brez obveznosti in se je imela čas vživljati v vlogo matere in žene-žal kot polovica lastnemu bratu.
Ne bom govorila, kaj je danes s to družino-je preveć žalostno. Na CSD so rekli, da takšne “bolane simbioze” pač obstajajo. Grozno, sploh ne vem, kaj lahko narediš! To je res bolano!

Zdravo Evgen!

Meni se zdi, da se tukaj ne skriva samo skrb za otrokove zobe (kar so prav gotovo starševski “dodatki” in odgovornost), pač pa gre za preigravanje moči, odgovornost in izrinjanje iz otrokovega življenja, pri bistvenih zadevah (skrb za zdravje, vpis v šolo, sodelovanje s šolo). Povsem razumem željo po sodelovanju, vedno pa je v ozadju vprašanje, kako je ta želja izražena. Z zahtevo, s prošnjami, z grožnjami, vpričo otroka, brez otrok. Kako se dogovarjata? Če ne sliši na ta način, kako bi lahko bivši ženi še povedal, da si želiš sodelovati pri vzgoji svojega otroka, biti obveščen o pomembnih dogodkih, soodločati? Pri tem gre tudi za vprašanja: je sprejemljivo, da tvoja hči spi z materjo in njenim bratom? Je sprejemljivo, da njej nadomeščajo “očeta” in te izrinjajo iz hčerinega življenja? Je sprejemljivo, da ti čakaš na drobtinice obvestil, ki ti jih bo dala bivša o hčerki? Mar nimaš pravice do vedenja, kaj se s hčerko dogaja? S temi vprašanji nimam namena ne obtoževati, ne kazati s prstom, ampak poskušam delovati iz tega, da te zdramim, da se ti zbudi jeza (ne nasilje) ter kaj bi jaz kot otrok rabila od svojega očeta. Da se razjezi na situacijo, v kakršni sem (kot njegova hčerka) in da me oče zaščiti. To si dolžan svoji hčerki, tvoji nekdanji partnerki pa čisto mirno povedati, da boš ukrepal v šoli, na CSD si že itak bil (četudi meljejo počasi, si pa piši na kakšen način in kolikokrat si posredoval, da se takšni odnosi ne bi nadaljevali), ter da je to milo rečeno čustvena zloraba otroka. Ne rabiš partnerki (bivši) niti dokazovati, niti razlagati, vendar moraš pri sebi zagotovo vztrajati, da takšno stanje kot ga opisuješ in odnosi za tvojo hči ni sprejemljivo.

New Report

Close