patogene bakterije

Pozdravljeni,
morda malo nenavadno vprašanje, pa vendar-zanima me, ali je prenos patogene bakterije v nožnico možen preko uporabe brisače od nekoga drugega (ki je nosilec te bakterije) če si po brisanju z to brisačo še v nožnico vstaviš vaginalno kapsulo?
Lp

dodajam še eno vprašanje:
zaradi domnevnega krajšanja materničnega vratu (mnenje ginekologinje) si vsako noč vstavim Utrogestan. Zanima me, ali lahko z Utrogestanom kombiniram tudi Gynophilus in Lactogyn? Če ja, kako priporočate? Utrogestan zvečer, ostalo pa …?

Spoštovani,
mislim, da se pretirano obremenjujete s patogenimi bakterijami. Njihov izvor je le zelo redko eksogen (od drugod) ampak večinoma iz lastnega rezervoarja mikroorganizmov, le od drugod (npr. v nožnico najpogosteje iz lastnega črevesa). Bolj kot to, da se bakterije s presredka relativno pogosto znajdejo v nožnici je pomembno, da le te v nožnici ne najdejo ugodne klime za večjo invazijo. Takšno klimo pa ustvarjajo odsotnost laktobacilov, spolni odnosi, zanesljivo pretirano pestre spolne prakse, nezdravo oblačenje in celo pretirana higijena. Utrogestan seveda lahko kombinirate z Gynophylusom in Lactogynom, ampak nimam posebnega recepta, kaj je bolje in kaj slabše. Oač izkoristite 24 ur, ki so vam na voljo, da čim bolj enakomerno razdelite vse troje, če kanite vse tudi uporabljati. Če bi moral kaj ukinit, bi sam najprej ukinil Utrogestan, nazadnje pa Lactogyn.


Hvala za hiter odgovor. Glede Utrogestana in “krajšanja” materničnega vrata sem že v drugih temah zasledila vaše razmišljanje, pa vendar – v 26 tednu ga je ginekologinja namerila 31mm, v 29 tednu pa po njeno zgolj 22mm, kar naj bi pomenilo prehitro krajšanje, zatorej tudi Utrogestan. Ker sem želela še drugo mnenje, sem se čez teden dni (30 teden) obrnila na drugega ginekologa, ki je nameril 31mmm, ob kašljanju se ne odpira, zmanjša na 27mm, brez lijaka.

Menite, da je to lahko zgolj naključna razlika v meritvi, ali pa ravno to predpostavlja dinamični cervix? Meritve naj bi bile natančne, saj naj bi bila oba priznana, izkušena ginekologa.


Zanima me še nekaj: če pred odvzemom brisa na patogene bakterije redno (tudi noč pred odvzemom) uporabljam Lacgoyn in podobno, bo bris izveden pravilno? Ali bi lahko zaradi tega prišlo do lažnega negativnega brisa?


Spoštovani,

mislim, da se pretirano obremenjujete s patogenimi bakterijami. Njihov izvor je le zelo redko eksogen (od drugod) ampak večinoma iz lastnega rezervoarja mikroorganizmov, le od drugod (npr. v nožnico najpogosteje iz lastnega črevesa). Bolj kot to, da se bakterije s presredka relativno pogosto znajdejo v nožnici je pomembno, da le te v nožnici ne najdejo ugodne klime za večjo invazijo. Takšno klimo pa ustvarjajo odsotnost laktobacilov, spolni odnosi, zanesljivo pretirano pestre spolne prakse, nezdravo oblačenje in celo pretirana higijena. Utrogestan seveda lahko kombinirate z Gynophylusom in Lactogynom, ampak nimam posebnega recepta, kaj je bolje in kaj slabše. Oač izkoristite 24 ur, ki so vam na voljo, da čim bolj enakomerno razdelite vse troje, če kanite vse tudi uporabljati. Če bi moral kaj ukinit, bi sam najprej ukinil Utrogestan, nazadnje pa Lactogyn.