partnerjeva primarna družina
Pozdravljeni,
pišem, da si malo olajšam dušo ali pa ob tem spoznam, da pretiravam. Če res? S partnerjem sva skupaj sedem let in imava štiri letno hčerko. Načeloma se dobro razumemo in nimamo nekih hujših konfliktov. Me pa iz dneva v dan bolj moti njegovo pojmovanje skupnega življenja, ustvarjanja skupnega bivališča itd. Živimo namreč v premajhnem stanovanju za tričlansko družino (47 m2) in hčerka že počasi izraža potebo po svoji sobi. Stanovanje pa je sicer moje in sem ga kupila še pred najino zvezo. Ker se zavedam, da moramo stanovanjski problem v kratkem rešiti v ta namen zelo varčujem. Sem pa opazila, da partner te potrebe ne čuti oz. varčuje samo takrat kadar mu to ustreza. Denar veselo posoja svojemu bratu, kateremu več let niti ne reče za vračilo (kaj šele obresti), svoji mamici kupuje draga darila, za novoletne praznike obdari svojo “primarno” družino z darili, česar pa s hčerko nisva ravno deležni. Svoji mami kupi za rojstni dan meterski šopek, meni niti ene rožice. Kaj želi s tem pokazati ne vem, mi je pa začelo nažirati živce. Pa ne da mi je do materialnih dobrin, kar potrebujem si lahko kupim sama, ampak ta odnos…
Najbolj pa me je zmotiva včerajšnja izjava, da on v to stanovanje ne bo nič vlgal, ker če gre tako in tako vse ostane meni. Hallooooo? Užaljena sem in razjarjena in na ta način sem si vsaj malo olajšala dušo.
lp
Spoštovana november2007,
mogoče pa ne pretiravate? Seveda bi lahko partnerjevo izjavo pospravili v predalček, ji nadeli nalepko, si jo prevedli (npr. hotel me je pač prizadeti, saj ne misli resno, da bi odšel), počakali, da se vam jeza razkadi, in šli naprej. Vendar partnerjevo vedenje, ki vas začenja motiti, očitno zares nekaj sporoča. Kaj, vas zanima. Naslovnik za to vprašanje pa pravzaprav ni forum, ampak človek, s katerim živite. Kaj vam govori že vsa ta leta z darili za družino, z nepozornostjo do vas in celo do hčerke? Ne vem, ali ste se o tem z njim že pogovarjali in ali ste kdaj dobili odgovor, ki bi vam vsaj razjasnil situacijo. Kajti kaj vam dejstvo, da ste finančno samostojni, pomaga v globini čustvene intime v vajinem odnosu. Ne vem, ali to, da se dobro razumeta in nimata hujših konfliktov, vključuje tudi pogovore o neprijetnih temah, pogovore, s katerimi lahko dosežeta rešitve, dogovore, kompromise. Niste napisali, v katerih zadevah dobro funkcionirata, s čim pri partnerju STE zadovoljni, zato je na podlagi tega enega podatka težko reči kaj več o vajini celotni zgodbi; o tem, ali gre njegovo opazko o odhodu iz zveze vzeti resno ali pa vam hoče z njo povedati nekaj drugega, nekaj, česar drugače ne zna ali noče ali pa ga vi ne slišite (ali vse troje).
V vajinem odnosu bi začela dajati več pozornosti čustvom, ki ju doživljata. Ta so zelo dober »slovar« za medsebojno komunikacijo.
Lepo vas pozdravljam,