Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Paroksizmalna tahikardija

Paroksizmalna tahikardija

Spoštovani!

Po dveh letih težav z zdravjem (napadi s pospešenim bitjem srca, slabosti, vrtenje v glavi, utrujenost), mi je zdravnica postavila diagnozo omenjeno v naslovu teme. Predpisala mi je Propranolol in sicer 3 dni 3×1 tableto na dan, nato 2×1 tableta na dan. Po dveh dneh jemanja se je moje počutje občutno poslabšalo-bilo mi je obupno slabo v želodcu, pritisk mi je padel pod 100, vrtelo se mi je. Ker sem v teh dneh malo jedla, saj hrane nisem spravila v sebe, sem sklepala, da slabost izvira iz tega. Tako sem se prisilila, da sedaj več jem (naj povem., da sem v treh dneh shujšala za 3 kg). Prav tako sem po pogovoru z zdravniso zmanjšala odmerek Propranolola na 2×1 tableto na dan zaradi nizkega krvnega tlaka.

Še vedno se ne počutim v redu, vrti se mi, slabost sedaj ni več tako izrazita, je pa še vedno prisotna.

Kolikor berem teme, naj bi se stanje po jemanju Propranolola izboljšalo po daljšem jemanju tega zdravila. Ali to pomeni, da bo tudi pri meni tako? Ali je možno, da moje težave izvirajo od kod drugod? Krvni test je bil ok. Pred dvema letoma sem bila pri kardiologu, naredili so mi TRG glave in UZ abdomna ter pregledal me je okulist. Vse je bilo b.p..

Ker sem stara 38 let, hodim v službo in imam družino si enostavno “ne morem privoščiti”, da sem teden dni v takšnem stanju. Sama se zavedam, da enostavno moram odkriti vzrok mojim težava, vendar obupujem, ker ne vem kako naprej.

Že vnaprej hvala za odgovor.

LP, Meti

Meti!
Izgleda, da sete zelo občutljivi na delovanje PROPRANOLOLA. Glede na diagnozo (paroksizmalna tahikardija) je Propranolol zdravilo prve izbire. Morda bodo zadostovali zelo nizki odmerki, da vas zavarujejo pred napadi hitrega bitja srca in vam pri tem krvni tlak ne bo prehudo padel. Upam, da se bo sedanje kritično stanje kmalu popravilo.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni !

Že pred približno petimi mesecimi sem opazila, da mi v določenih trenutkih začne srce hitro biti in pri tem mi zmanjkuje sape.
Sedaj pa se mi je slab mesec nazaj pojavilo neprestano hitro bitje srca (92 udarcev na minuto), krvni tlak pa je bil 138/80.
Obiskala sem osebnega zdravnika, ki mi je preko EKG, ki je bil sicer “normalen” razen prehitrega bitja srca predpisal tablete bloxan.
Sedaj mi je boljše pulz imam okrog 65 pritisk pa 112/62.
Zanima pa me glede na to da sem stara 27 let, čemu bi bil lahko to vzrok in ali se da to pozdraviti ali je potrebno celo življenje jemati zdravila in kako nevarno je?
Naj povem še to da zjutraj ko vstanem in predno spijem tableto imam utrip srca 92 potem pa se mi po tableti umiri.
Ker pa se tudi tresem (v telesu opažam nemir, trese se mi celo telo), mi je predpisal še nekakšna pomirjevala.
Prosim vas za nasvet ali menite da bi bilo potrebno opraviti še kakšne druge preglede v zvezi z srcem (uz….), ker me je zelo strah.

Lep pozdrav!

Verjetno doživljate vpliv stresogenih dejavnikov, ki so sprožili pospešeno delovanje srca. Vtis imam, da imate zdravo srce in, da bo potrebno samo kratkotrajno zdravljenje z Bloxanom in s pomirjevali. Potrudite se za čim bolj zdrav slog življenja.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

tudi jaz se soočam s podobnimi problemi. Moj “normalen” pulz je okoli 100 udarcev/minuto tudi v mirovanju. Temu nisem nikoli posvečala kaj večjo pozornost, sprijaznila sem se da tako pač bije. Do včeraj problemov nekako nisem imela.

Včeraj ponoči sem imela v prsih čuden občutek, po merjenju je srce bilo z 118 udarci/minuto. Zjutraj je bil pulz 134. V sedečem položaju, nobene obremenitve ni bilo. Zdravnica mi je opravila EKG, ki je bil menda brez posebnosti. Po masaži nečesa na vratu in dihalnih vajah se je pulz umiril na 94. Dobila sem napotnico za kardiologa, z omenjeno diagnozo.

Zanima me, zakaj pride do tega. Lahko kaj sama naredim?

Danes je malo boljše. Edino v prsih okoli srca imam rahlo pekoč občutek. Pulz pa za mene normalen.. okoli 100 udarcev/minuto.

Hvala za Vaš odgovor.

LP

V dopisu je premalo podatkov, da bi lahko pravilno odgovoril na vprašanje zakaj pri vas nastopajo opisane motnje. Vtis imam, da so posledica stresnih vplivov (neskladja na delovnem mestu ali v družini, brezposelnost, vremenski vplivi, motnje menstruacijskih ciklusov, čezmerno delovanje ščitnice, itd.).
Glede srčne frekvence: po današnjih kriterjih je delovanje srca najbolj varčno če srce bije s hitrostjo 60 – 70 utripov na minuto. Če bije prehitro pomislimo najprej na stresne (živčne) vplive, na čezmerno delovanje ščitnice in na slabokrvnost. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

Naslednji teden sem naročena na radiofrekvenčno ablacijo srca zaradi PSVT, ki se mi pojavlja ze vrsto let. Stara sem 31 let, aktivna, nekadilka. Naj povem, da se mi napadi tahikardije pojavljajo predvsem med sportno aktivnostjo, ko mi srcni utrip nenadoma poskoci iz 180 (toliko ga imam ze pri zmernem naporu kljub dobri fizicni pripravljenosti) na cca. 235 – 240 bpm. Te tahikardije mi na ekg se nikoli niso uspeli ‘ujeti’ saj se je vedno spontano prekinila pred mojim prihodom v dezurno ambulanto. S holter monitorjem so mi PSVT zaznali le enkrat, utrip nekje 196 ampak te aritmije takrat sama nisem cutila. Naj povem se, da se mi aritmija vedno prekine pocasi z upocasnjevanjem utripa in nikoli ne s hitrim preskokom nazaj na normalen ritem. Napade imam razlicno, vcasih 2x tedensko, vcasih jih par mesecev ni. Zdravil nimam saj mi je holter pokazal tudi bradikardijo veckrat dnevno, utrip mi pade tudi pod 40 – tudi tega sama ne cutim. Pritisk imam nizek, 100/60 ali se nizji.

Naj povem, da me je ablacije izjemno strah, saj se bojim, da bi se mi ob neuspesnem posegu aritmija poslabsala ali se huje – da posega sploh nebi prezivela. Doma imam sina starega 2 leti, ki me potrebuje in sedaj tik pred zdajci oklevam, ali naj poseg sploh opravim ali vse skupaj odpovem in zivim z napadi se naprej. Operiral naj bi me dr. Jan, kateremu zaupam, da obvlada, vseeno pa me je strah, saj sem v zadnjem casu prebrala ogromno izkusenj ljudi katerim se je aritmija po posegu poslabsala. Bila sem prepricana, da mi bo poseg koristil in, da se bom koncno lahko spet mirno ukvarjala s sportno aktivnostjo, sedaj pa ne vem vec.

Vem, da je odlocitev samo moja pa me vseeno zanima, ali menite, da je ablacija pri meni pametna odlocitev? Ali je res, da v zelo malo primerih ablacija uspe v prvem poskusu in, da se velikokrat stanje po posegu se poslabsa?

Hvala za vas odgovor in prijazen pozdrav.

Upam, da ste zasledili tudi prispevke z bolj optimistično oceno ablacij. Poseg ni življenjsko nevaren in je v visokem odstotku uspešen. Predstavljam si, da vam je dr. Jan priporočil poseg v velikem upanju, da vam bo zelo koristil. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close