parodontoza

najbrž je bilo že veliko govora o parodontozi.zanima me pa nekaj stvari, kot je npr. kdaj se ponavadi pojavi, ali je dedna in kako opazimo da jo imamo.
zobe si umivam redno, pa vendar se mi v zadnjem letu pojavlja krvavite iz vmesnih prostorov ter neprimeren zadah,ki ga ne morem odpraviti niti z zobno nitko.zobozdravnica pravi da imam dlesni zdrave, da se vidi, da si redno umivam zobe,kar se pa tiče vmesnih prostorov, pa da jih lahko pozdravim samo z nitkanjem.ne vem kako to, da npr. nekateri drugi v življenju ne uporabljajo nitke pa nimajo taki problemov.
prosila bi za vsakršen nasvet,ker me to zelo moti.s tem da redno uporabljam ustno vodo, “žele” pasto ter paragin.
hvala

Spoštovana ewy,

najprej se pojavijo težave z dlesnijo, ki na pogled ni več sijoča in drobno zrnata, temveč rdeča in nabrekla. Ko postane vnetje dlesni kronično, tudi rdečina ni več tako očitna, pride pa do odmika dlesni (najprej izgine dlesen v medzobnih prostorih) in sčasoma do majavosti zob.
Če tudi po čiščenju vmesnega prostora z nitko, ostaja neprijeten zadah, potem pride v poštev še karies v tem predelu (kljub pregledu ga včasih spregledamo, zato bi kazalo narediti rentgenski posnetek vseh zob). Ker je zob na prizadetem mestu “nazobčan”, lahko tudi draži dlesen in od tod lahko izvira krvavitev.
Draga Ewy, ne ozirajte se na druge. Sama sem mnenja, da se ljudje ne hvalijo najraje z nagnitimi zobmi (ki so posledica neumivanja) ali s protezami. Tisti, ki imajo zdrave zobe brez umivanja pa so tako redki, da se z njimi ne obremenjujte.
Lepo pozdravljeni!

osebna zobozravnica mi je rekla da naj začne uporabljat nitko.vendar nitka ne zaleže.tako kot ste sami napisali, sem sama opazila da je med nekaterimi zobrnimi prostori že veliko prostora.vidi se na tak način,ker gre nitka že zlahka notri,prej pa sem se morala malo bolj potruditi,da sem jo spravila notri.
najbolj me to moti,ker si redno umiva zobe, da bi to preprečila.
stara sem 19 let in tudi moja mama ima parodontozo,če je to bistvenega pomena.
hvala

Spoštovana ewy,

če so medzobni prostori veliki in imate občutek, da jih z nitko težko očistite, potem poskusite še z interdentalno ščetko. Pri vaši starosti vsekakor ni normalno, da v medzobnih prostorih ni več dlesni, zato menim, da je potrebna boljša diagnostika in ev. terapija.
Parodontoza sicer ni dedna, imate le večje nagnjenje k zbolevnosti.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close