parodontalna bolezen

Spoštovani!
Nimam izbranega zobozdravnika, star sem 56 let. Odločil sem se za obnovo keramičnih prevlek po petnajstih letih. To nameravam opraviti kot samoplačnik pri specialistu za protetiko. Dogovorjen sem šele za prvi pregled, pred tem pa se želim seznaniti še z nekaterimi podrobnostmi v zvezi s parodontalno boleznijo. Moj zobozdravnik (zasebni) je bil mnenja, da lahko opravi protetična dela brez kirurškega zdravljenja. Dlesni se mi precej “odmikajo”, stanje je zelo odvisno od številnih dejavnikov, npr. splošnega počutja, stresa itd. Moj zobozdravnik je bil mnenja, da se da to odmike dlesni urediti tako, da bi bile nekatere krone pač nekoliko višje. Takšno stališče me ne prepriča, zato sem se odločil za obisk pri specialistu, saj bi moral storitve v vsakem primeru plačati v celoti.
Zanima me, kdaj je pri prizadetih dlesnih potrebno kirurško zdravljenje. Ali se zdravljenje lahko opravi pred snemanjem starih prevlek? Koliko časa traja in ali lahko med zdravljenjem pacient normalno funkcionira s provizorijem? Katere institucije to zdravljenje opravljajo? Ali je mogoče to zdravljenje opraviti z napotnico splošnega zdravnika?
Lepo vas pozdravljam!
J.P.

Spoštovani Janez,

kirurško zdravljenje parodontalne bolezni vedno sledi higienski fazi, ki jo opravi, ali vaš zobozdravnik ali pa specialist parodontolog. Higienska faza vsebuje odstranitev vseh trdih oblog nad in pod dlesnijo in poduk o ustni higieni. Če je prizadetost obzobnih tkiv majhna, potem je ta faza zadostna. V primeru hujše prizadetossti obzobnih tkiv (velik odmik dlesni, majavost zob,…) je potrebna še napotitev k specialistu parodontologu, ki izvaja nadaljno terapijo.
Vsekakor je potrebno zdravljenje opraviti pred izdelavo novih prevlek, ker je nemogoče predvideti, kaj se bo dogajalo z dlesnijo (lahko se zgodi, da bodo nove prevleke “prekratke”). Če boste imeli začasne prevleke, potem je dobro, če so malo krajše, da ne bodo pritiskale na dlesen in jo še dodatno dražile.
Potrebno terapijo vam bo nudil vsak specialist parodontolog – načeloma vsi opravljajo kirurške posege. Z njim se boste tudi dogovorili o času trajanja terapije, ki je različen in je večinoma odvisen od prizadetosti obzobnih tkiv.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close