PARADONTOZA

Pozdravljeni,
rada bi en nasvet. Imam prijatelja, ki pravi da ima paradontozo. In sicer so mu sprednji zobje že izpadli oz.so mu jih izruvali in sicer zgoraj vse sprednje, spodaj mislim da ima še kakšnega in pa na straneh jih ima tudi nekaj. Zelo se boji zobozdravnika in pravi da bo enkrat že našel pogum in se odpravil tja. Pred leti je že bil in so mu nekaj zob pod narkozo izpulili. Ker to zelo kazi njegov izgled, bi zelo rada, da bi si uredli zobe. Ali mi lahko svetujete, kaj naj naredi oz.bojim se,da si dela veliko škodo, ko kar živi brez zob, saj tudi hrane ne more dovolj prežvečiti, pa tudi po izgledu se mi zdi, da mu se mu čeljust nagiba navznoter,oz.ne vem kako naj to povem. Je pa iz Kopra, kam se lahko obrne, koliko časa traja in kakšen je poseg in pa tudi, koliko to stane ali to krije zdravstvo. Kajti on pravi, da ko se bo odločil, bo dal vse zobe izpulit, in čez kak teden bo že dobil novo protezo,ampak mislim, da nima prav. Ima pa 40 let.
Hvala za kakršen koli odgovor.
Lep pozdrav,
Teja

Spoštovana Teja,

popolnoma prav imate. Prehranjevanje brez zob je škodljivo, ker se neprežvečena hrana težje prebavlja. Tako mlad človek ne sme biti brez zob. Izgled, ki ga opisujete je bolj značilen za starejše, je pa posledica tega, da mišice in tkiva niso podprta z zobmi in se “povesijo” navznoter.
Najbolje, da se prijatelj čim prej odpravi k zobozdravniku. Ta bo ocenil, v kakšnem stanju so še preostali zobje. O cenah oz. plačilu (če bo potrebno) se bo dogovoril z zobozdravnikom. Stroške izdelave totalne proteze krije ZZZS in plačilo ni potrebno. V kakšnem času se izdela je odvisno od obremenjenosti zobozdravnika in zobotehnika.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close