Panika in depresija
Spoštovana gospa Šent!
Nekeko avgusta lani sem imela prvi napad panike, brez da bi vedela kaj se mi dogaja, zavleklo se je v september in oktobra sem obiskala osebno zdravnico, ki mi je predpisala lexaurin, povedala sem sicer, da sem pod stresom in da domnevam srčno aritmijo. Na pregled srca še čakam, vendar mislim da sem zdrava. Na teden vzamem 1-2 lexaurina, ker se bojim, da bom postala zasvojena. Življenje imam urejeno, enega otroka, pridnega moža in dobro a stresno službo (se mi zdi da se malo hitreje in več razbirjam, kot povprečni ljudje).
Zdaj pa bi rada zanosila. Z lexaurinom bom seveda zaključila, ne glede na stiske. Načrtujem malo več gibanja…zdaj sprašujem, ali bom po vašem mnenju uspela obvladati te stiske sama, katero literaturo mi priporočate in kako je z zdravljenem depresije med nosečnostjo in dojenjem, ali je sploh možna. Zanima me tudi, ali ta depresija lahko sproži poporodno depresijo (ali sta povezani).
V moji okolici je bilo res nekaj smrti po bolezni in nesrečah, ker stara sem 36 let in do sedaj se mi to ni dogajalo. V kakšnem procentu te stvari izzvenijo, ker ko me je os.zdravnica potolažila da ne bom kar umrla je bilo 90% bolje, zdaj pa se je zopet v mojem življenju nekaj zakompliciralo pa me je spet malo vrglo iz tira.
Za odgovor vnaprej najlepša hvala!
S spoštovanjem,
alica
Žal za milijone ljudi ki imajo simptome depresije, anksioznosti, fobije, psihoze, prisilne nevroze ali pa čutijo kronične bolečine brez organskega vzroka, uporabljamo medicinski model oz. jih diagnosticiramo kot duševno bolne ali motene.Ljudje s temi simptomi so lahko manj duševno zdravi(nimajo duševne kondicije, kot bi želeli), niso pa duševno bolni.Mnogo ceneje in več ljudem bi lahko pomagali, če bi učili ljudi kako naj izboljšajo svoje duševno zdravje. nesrečni ljudje plačujejo na tisoče evrov na leto za zdravila, ki pa niso nič bolj učinkovita od tablete iz sladkorja: Predpisana so kot močna protibolečinska zdravila, ki pa niso boljša od aspirina.Ne le da mnoga zdravila nimajo učinka, ampak vam nekatera lahko tudi škodijo.Vse to zaradi tega, ker psihiatri in zdravniki pri predpisovanju zdravil uporablajo ZDRAV RAZUM.Zgodovina je polna primerov ko je zdrav razum šel po zlu..Zemlja ni več ploskev in se obrača okoli sonca.Pred nedavnim je bilo na miljone mandljev odstranjenih na podlagi zdravega razuma.Človekova nesrečnost je vzrok skoraj vseh težav z duševnim zdravjem.Ogromno število ljudi je nesrečnih.Verjamem da je življenje v slabih odnosih drug z drugim velika težava za duševno zdravje.Kadar so odnosi z osebami, ki človeku nekaj pomenijo, veliko slabši kot bi želeli takšne medčloveške odnose spremljajo različni simptomi opisani v DSM-IV.V vseh letih odkar realitetni terapevti svetujejo niso imeli primera da bi jih kdo-potem ko je začel svetovanje povprašal po zdravilih.Imeli so jih dosti ki so nehali jemati zdravila.Torej če želite izboljšati svoje duševno zdravje si preberite knjige Williama Glasserja–> Teorija izbire, Realitetna terapija v praksi in Opozorila:psihiatrija je lahko nevarna za vaše duševno zdravje.Obrni te se na DRUŠTVO ZA REALITETNO TERAPIJO SLOVENIJE—> http://www.drustvo-rt.si/
Klikni izobraževanje in učiteljski zbor.Prvih 7 ki je napisanih so realitetni terapevti oz. psihoterapevti ki svetujejo kako izboljšati duševno zdravje.OBRNITE se na enega izmed njih in POMAGALI vam bodo.VEČ SI PREBERITE še na internetni strani—> http://marela.uni-mb.si/skzp/Srecanja/SloScena/StudDneviSKZP/Zborniki/Rogla2001/Splet/Modalitete/RT.htm
Pozdravljeni!
Veliko odgovorov na vaša vprašanja lahko dobite iz odgovora bralca, ki se je odzval na vaše pismo. Pri tem bi vas rada opozorila le na to, da se o uporabi zdravil (pomirjeval v vašem primeru) med nosečnostjo posvetujte z zdravnikom. Včasih je potrebna previdnost tudi pri opuščanju zdravil, zato vam ponovno sugeriram, da ostanete v kontaktu z zdravnikom.
Lep dan
Petra, ŠENT
Forum je zaprt za komentiranje.