Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija pajčevina v vidnem polju

pajčevina v vidnem polju

POZDRAVLJENJI!

Že pred časom sem vas prosila za nasvet, pa nisem dobila odgovora, zato ponovno pišem o svojih težavah.

Dogaja se mi, da se mi pred očesoma, zlasti pri močnejši dnevni svetlobi, pojavljajo sive pajčevine, ki “potujejo” sem in tja. Niso zelo izrazite, jih pa opazim. Zanima me, kaj bi to lahko bilo. Sicer sem kratkovidna, na obeh očesih okoli minus 4, pa nekaj astigmatizma imam. Delovno mesto zahteva precejšen napor oči (gledanje v računalniški ekran, na hitro moram “preklapljati” pogled na blizu (kaj piše na razdalji 20 cm) in pogled na daleč (delam v šoli).

Hvala za odgovor in lep dan!

Motnjave pred očmi so posledica sprememb v steklovini, ki se lahko pojavijo zaradi starosti, bolj pogoste pa so pri ljudeh, ki so kratkovidni. Načeloma ne gre za nič nevarnega in se ljudje na to sčasoma navadijo, strinjam pa se, da se šele s podrobnim pregledom očesnega ozadja lahko izključi, da ne gre za kakšne bolezenske spremembe. Da se to ne bi pojavljalo z ničemer ne morete vplivati, sigurno pa je priporočljivo, da se izogibate dvigovanju težkih bremen, kar svetujemo pri ljudeh, ki so kratkovidni.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Pozdravljeni!
Nekaj mesecev nazaj sem v levem očesu opazila črno piko na sredini in črno črto ob strani, ki sta mi plavali pred očmi. Na internetu sem prebrala, da gre za motnjave, ki niso nič nevarnega. Ti dve motnjavi sem nato vsak dan opazovala in čez čas sem videla tudi pajčevine oziroma sence, ki mi švigajo čez celo vidno ali del vidnega polja, še posebej kadar se s kom pogovarjam oziroma se vznemirim. Če priprem oči, vidim nešteto majhnih kačic, ki so med seboj prepletene in ki bi jih bilo nemogoče prešteti. Šla sem do oftamologa, ki mi je pregledal vidno polje pri široki zenici. Pritisk v levem očesu je bil 18, v desnem 15. Rekel je, da je z mojimi očmi vse uredu, le da imam v levem očesu malo bolj »grobo strukturo«. Na levem imam dipotrijo -1,25 in -0,75 cilindra na denem pa -1,0 in -0,5 cilindra. Opažam tudi da se mi zenica na levem očesu v temnejšem prostoru bolj razširi kot na desnem in da včasih vidim na levo oko malo bolj rdečo sliko. Pred časom sem bila tudi pod hudim stresom, ki se je odrazil kot mravljinčenje po telesu in hipni izpad dela vidnega polja v levem očesu. Stara sem 31 let.
Sedaj sem pomirjena,da je z očesom vse v redu, vseeno pa me bega nekaj vprašanj.

Zanima me ali je pojavljanje motnjav kot nekakšna verižna reakcija v smislu, da obstoječa motnjava potegne za s sabo nove motnjave oziroma povzroči nastanek novih motnjav?

Na kakšen način kratkovidnost vpliva na nastajanje motnjav?

Ali je višina očesnega pritiska povezana z nastajanjem motnjav?

Zasledila sem tudi, da z nastajanjem motnjav oko ratuje bolj »vodeno«, kar v končni fazi povzroči odstop steklovine. Zanima me ali mi odstop steklovine ne uide, glede na to, da že pri 30tih vidim toliko pajčevin in senc v levem očesu? In ali je mogoče, da se steklovina levega očesa bistveno hitreje krči kot na desnem?

Za odgovore vam bom zelo hvaležna, saj mi bodo resniično pomagali k razumevanju vseh teh procesov, ki mi ne dajo miru.

LP

Zelo težko, da vam odgovorim na vsa ta vprašanja, bi lahko napisla kar kakšno knjigo. Pomembno je samo to, da če bi se vam vid poslabšal ali pa bi se izrazito bliskalo ali bi se pojavila motnjava v vidnem polju, ki ne bi šla stran (kot izpad v vidnem polju) potem je potrebno narediti nujen pregled pri okulistu.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Pozdravljeni !
Lani sem imela poškodbo levega očesa z vročo plastiko.po odstrasnitvi le te, še vedno po letu čutim tujek ter ponoči bolečino.po celeletnem zdravljenju neuspešno me je oftamolog poslal po ponovno mnenje še drugam.drugo mnenje pa je bilo operacija (poseg PTK) ki pa je plačljiv čeprav sem za obisk imela napotnico.Zanima me zakaj je to plačljivo saj to ni lepotna operacija temveč poškodba.Ker pa to finančno nisem zmožna bi vas prosila če mi lahko poveste če se bi to dalo še na kakšen drug način pozdravit
.

LP NADA

New Report

Close