Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Padec

Padec

Večer,

popoldan sem padla, pred tem pa glavo obrnila za nekim vozilom. Nato me je zmanjkalo in ko sem se zavedla, sem se znašla na tleh z glavo na strani in hudo bolečino v gležnju, stopalu. Na srečo sem imela avto par metrov stran in v njem eno doreto (ne me kregat, hvala bogu da sem jo imela, drugače bi tam obsedela in kričala od bolečin), tako da sem se privlekla domov. Po hlajenju gležnja enih 6 ur močno oteklo in že hematom – se mi pa zdi, da ni gleženj, pač pa ligmenti, ker je vse skupaj ene 2-3 cm pod sklepom, prav tako na podplatu nimam otekline, pa kljub protibolečinski kar lep glavobol, še posebej, če naredim že blag gib z glavo.

Jutri najbrž mi ne uide, da grem k os.zdravniku in na lj.urgenco? Danes sem s hlajenjem računala, da bom malo popravila vse skupaj. Je možno, da imam samo potrgane ligamente, zlom najbrž ne bo? Upam, no. Naslednji teden bi imela toplice – jih prestavim, kajne, za koliko časa mislite?

Hvala lepa in lep večer

Mislim, da najprej počakajte na pregled in rtg, pa se glede na izvid odločsjte o toplicah. Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

60 letna mama je pred 5 dnevi po padcu in udarcu v zatilni del glave doživela kar obsežno možgansko krvavitev – frontalno obojestransko intracerebralni hematom, subduralna krvavitev in travmatska subarahnoidalna krvavitev.
Takoj po padcu se je pojavila obsežna oteklina na zatilju z manjšo rano, v nezavesti ni bila. Bila pa je manj odzivna. Takoj smo jo peljali na urgenco, a jo je zdravnik pregledoval 1 uro, potem pa ugotovil – gripo in poslal domov z lekadolom. Že med potjo je začela nesmiselno govoriti (sicer zelo težko) in doma bruhati. Poklicali smo reševalce, ki so jo v bolnišnico (zaradi prevažanja po navodilih zdravnika) pripeljali šele po 4 urah.
Pred 6 leti je doživela možgansko ishemično kap (strdek v možganskem deblu – popolna pareza leve strani) z zelo slabo prognozo, a je s strašansko voljo okrevala tako dobro, da je vozila avto. Pred 8 meseci je doživela še srčni infarkt (stent na 2 žilah in balonsko širjenje tretje), okrevala že v nekaj dneh. Zelo je skrbela za prehrano in gibanje, uživala vsa predpisana zdravila (tudi aspirin in Brilique, ki sta verjetno povzročila tako hudo krvavitev). Imela je urejen KS in pritisk.
Drugi dan po krvavitvi so jo uspavali v umetno komo, kjer pa je še vedno odzivna (občasno na klic odpre oči, se premakne). Je stabilna, krvavitev se ne širi, tretji dan se je pojavil malenkostni edem, ki pa ga ni več zaznati.
Vse funkcije so bp. Krvnega tlaka nima in ne prejema zdravil zanj. Ima tudi izredno voljo in pogum. Travmatologi pravijo, da se to opazi in da se zelo dobro “drži”. Začeli bodo s prebujanjem iz kome.
Je pa slike CT pregledala tudi nevrologinja, ki pa napoveduje le malo možnosti preživetja oziroma strašne posledice. Ista (sicer odlična) nevrologinja ji je pred 6 leti napovedala, da bo mama do konca življenja nepokretna, a je že po enem letu vozila avto in bila popolnoma samostojna. Nevrologinja ji vsako leto pove, da je medicinski čudež.
Sedaj pa me zanima, če morda lahko, glede na obsežnost krvavitve, upamo vsaj na delno okrevanje oziroma kakšne so lahko bolj konkretne posledice takšnega stanja? Vem, da je čelni reženj odgovoren za vedenje, čustvovanje, a kako se to po takšni poškodbi lahko odraža?
Hvala.
Lep pozdrav,
Zaskrbljena hči

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni, žal je zholj iz spiska diagnoz popolnoma nemogoče napovedati izid zdravljenja. Ker je glavno problem tek krvavitev povišan znotrajlobanjski tlak, posledice ne sovpadajo nujno z mestom hematoma, izzid pa je pogosto možno videti šele po prebujanju. Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

Hvala za hiter odgovor. Se zavedamo, da je nemogoče karkoli napovedovati, a vseeno iščemo odgovore in se skušamo nekako pripraviti … Je pa res zelo hudo in težko!

Prosila bi še za pojasnilo, kakšno škodo je mama utrpela zaradi prevažanja z avtomobilom, ker je sicer jasno znano, da moramo poškodovanca s sumom poškodbe glave prevažati leže pod strokovnim nadzorom? Bi bila situacija lahko drugačna, če bi mamo pripeljali v bolnišnico uro po poškodbi, kot pa, v našem primeru, po 5 urah?

Hvala.

Res ne morem ocenjevati ukrrpanja in okrevanja iz spiska diagnoz in brez kakršnega koli vpogleda v njeno zdravstveno stanje. Glede na omenjeno zdravljenje po sprejemu v bolnico pa dvomim, da je imel način transporta poseben vpliv na okrevanje. Lp

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovor.

New Report

Close