Najdi forum

Pozdravljeni.

Lepo prosim, če mi lahko razložite kaj so OVI programi, katera zakonodaja jih zavezuje in ali je kaj novega v pripravi. Ali obstaja kakšen seznam na i-net vseh OVI programov v SLO? KOmu vse so OVI programi namenjeni (ali sem sodijo tudi centri za sluh in govor?).

Na tem področju sem resnično “bosa”. Literatura, ki sem jo do sedaj pregledala, me je samo zmedla, predvsem vrsta kratic, ki se uporablja na tem področju.

Omenjeno potrebujem za šolo. Zelo hvaležna bom za vsako info ali link.

LP! LiLi

OVI ali posebni program vzgoje in izobraževanja je šolski program, v katerega se usmerjajo otroci z zmernimi, težjimi in težkimi motnjami v duševnem razvoju. O usmerjanju lahko več preberete v zakonu o otrocih s posebnimi potrebami.
Centri za sluh in govor praviloma ne spadajo pod OVI. Ponavadi imajo ti centri redni program osnovne šole s prilagojenim izvajanjem, včasih tudi OŠPP (osnovna šola z izobraževalnim programom z nižjim izobrazbenim standardom). Večina ima tudi kak oddelek posebnega programa, nikakor pa ne moremo celega centra uvrščati pod OVI. Ti programi se izvajajo tudi v centrih za usposabljanje (CUDV Draga in podobni).
Za kak seznam ne vem; v Ljubljani imaš na primer Zavod za usposabljanje Janeza Levca, pod katerega spadata tam 2 šoli z nižjim izobraževalnim standardom (Dečkova in Levstikov trd) in ena šola z OVI-jem (OVI Jarše). V Mariboru je taka šola Gustav Šilih, ki ima spet program z nižjim izobraževalnim standardom (OŠPP) in OVI.
OVI programi potekajo v stopnjah. Najprej otrok obiskuje 3 stopnje, vsako 3 leta. Temu sledi še ena triletna stopnja (ali pa 4, pozabila sem), ki mislim, da ni obvezna, je pa pogoj za 5. stopnjo, ki se imenuje Usposabljanje za življenje in delo. Tam se otroci/mladostniki z ZTT MDR usposobijo za čim bolj samostojno življenje in za delo v centrih (npr. Polž). OVI na splošno usposablja otroke na področjih skrbi za samega sebe, osnovne komunikacije in veščin, ki jih bodo potrebovali v okolju. Otroci, ki obiskujejo OVI niso nikdar povsem samostojni in potrebujejo vse življenje pomoč in posebne pogoje.

Lili,
upam, da vam odgovor OVi zadošča. Samo še to OVi se po novem imenujejo PP – posebni program.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala obema :))

Lep dan.

LiLi

New Report

Close