otrok pojedel kamen

včeraj je naš 2,5-letnik pojedel kamen, velikosti manjše sploščene češnje, okrogel. ne kaže nobenih znakov, da bi ga kaj bolelo, da bi imel zaradi tega kakšne težave. v vrtcu smo opozirili, naj bodo pozorni, če bo kamen izločil, mene pa vseeno muči dvom, ali naj ga peljem na ultrazvok ali kam? kakšen nasvet, izkušnja?

Meni je pediatrinja v podobnem primeru svetovala, naj počakam 14 dni, čr bo šlo ven po naravni poti. Ker temu ni bilo tako, so naju z napotnico poslali na pediatrično kliniko na RTG. K sreči je bilo vse v redu.

Origami, pišeš, da je bilo vse v redu… kaj je potem otrok kamen izločil ne da bi opazili ali je bil potreben kakšen poseg? Ali se je izločil kasneje?
Samo za info., če bi se kaj takega kdaj pripetilo nam. Hvala.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Naš jih je nekaj časa goltal za zabavo. Največji je bil velikosti mandlja. Ker je kakal še v kahlo, je v njej vsakič zaropotalo in meni je vsakič odleglo. Tole goltanje je trajalo kak mesec dni. Po prvih dveh kamnih smo ugotovili, da ga neznansko zabava naš prestrašen ali jezen obraz in smo zato enostavno skušali ignorirat zadevo – na ven, seveda. Pojedel je tudi tesnilo od “šprice”, tiste injekcijske, s katero smo špricali v nos fiziološko. To je bila zadnja stvar. Potem je nehal s tem športom kar čez noč, kot je z njim začel.

Prvič te pobere od strahu, drugič je že bolje. K sreči si je naš postregel le z okroglimi zadevami, očitno so ga spominjale na bombone 🙁 Heca je konec, če se loti kakih ostrih kamnov ali ostrih reči, to pa je lahko hudo nevarno. DOkler gre za okrogle kamne, gumbe, stvari brez ostrih robov, se praviloma stvar izloči ob prvem kakanju in je strah odveč. Pri vseh pogoltnjenih kamnih ga nisem nikoli nikamor vozila, sem pa bila pozorna, če in kdaj ga bo pokakal.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Naša tavelika je pri približno treh letih pogoltnila plastični krožec – “bolhico”(velikost in oblika kot žeton za LJ avtobus, samo da je bil plastičen). Ker je bila kar velikega premera (17mm) in je zajokala pri “požiranju” smo se malo ustrašili in drveli z njo na urgenco. Tam so najprej rekli, da pri odraslem se ne bi sekirali, za otroke pa da ne vejo… in da naj gremo na Metelkovo. In tam so dali nazaj napotnico za KC, otroško kirurgijo, da nam bodo tam povedali, kaj s tem. Za RTG so se v zadnje hipu spomnimi, da ne bo nič, ker je plastika…

Mi vsi nafrfuljeni uletimo direkt na kirurgijo (bilo je ob 10h zvečer), mož zavpije “a je kje kdo za sprejem?!”, nakar pridejo na hodnik sestre in zdravniki in jim pokažem vzorec požrtega predmeta ….. ONI PA V SMEH!!!!!

In dežurni kirurg nam je povedal, da s pogoltnjenimi predmeti do velikosti 5 sit kovanca (oz. manj ali več glede na velikost otroka 🙂)) načeloma ni nobenih težav in se lepo izločijo s kakico. Problem so samo:
– ostri predmeti (varnostne zaponke…)
– strupeni predmeti (baterije….)

REkel je tudi, da je najožji del te “prebavne poti” požiralnik, in da če je šlo tam čez, bo šlo tudi naprej.

Razplet: Bolhico smo dobili nazaj čez 3 dni, bila je lepo zapakirana sredi ene “basike” in smo seveda slavili 🙂))

Tako da, evo, po moje zaradi kamna ni čisto nobene panike. Sem prepričana, da bo prišel ven!!!

lp tanja

Hojla, Vladka, hvala za vprašanje. Na izvidu so napisali, da se je tujek očitno izločil brez da bi starši to opazili… (hja, kako smo nemarni…). Trik je bil drugje, pa ga raje ne bom razlagala, mi je preveč nerodno 😉)))

Pozdravljeni,

meni se zdi, nisem pa prepričana, da je naš pojedel vzmet od kemičnega svinčnika. Seveda sem v šoku in ne vem kaj narediti. Ima kdo podobno izkušnjo ki mi lahko pomaga?
Hvala že vnaprej

dej mu pesek u juhi da se bo počasi prvadu

New Report

Close