Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Otrok ne je sadja in zelenjave

Otrok ne je sadja in zelenjave

Spoštovani!
Na Vas se obračam, ker imamo težave s sinom, starim 8 let. Sin namreč ne je NOBENEGA sadja in zelenjave (v nobeni obliki!)
Ne pomaga niti pasiranje, sokovi, … sem spadajo tudi vsa živila, kjer bi se sadje in zelenjava nahajala (jogurti, sladoled…, celo cokolada). Problem so prav tako polnozrnati izdelki, oreščki, morski sadeži, sir, salame…
Oziroma bolje rečeno je le krompir, testenine, riž in meso v različnih jedeh. Kruh je lahko bel ali kvečjemu pol bel. Pri sladkarijah pa nima meje.
Kljub želji po uvajanju nove hrane enostavno ne pridem nikamor, dokler ima sin potuho pri možu. Ampak težave so tu (prekomerna telesna teža, izpuščaji po telesu, pri blatu nikoli ne uspe prav čas do stranišča. ..) in sama ne vem vec kako se spopadati z njimi. Hrano popolnoma zavraca. Tudi ko se že pripravi da bi kaj pojedel ga še preden da v usta sili na bruhanje. Strah me je, da bodo težave se večje in bo prepozno za ukrepanje. Kako naprej?
Hvala za vaš odgovor.

Prehrana kot jo opisujete bo slej ko prej načela otrokovo zdravje (kot omenjate se prve težave že kažejo).
Poskusite ga najprej prepričati, da bi z vami ustvarjal kosilo, da vam pomaga pripraviti jedi, morda mu tako približate določena živila. Pri tej starosti mu lahko tudi poskusite razložiti kaj pomen zanj, če se ne bo pravilno prehranjeval.
Določeno količino zelenjave sicer lahko dodajate tudi tako v jedi, da tega ni videti kot je na primer mesna omaka v katero tako ali tako date tudi zelenjavo in jo na koncu spasirate v gladko omako. Se pa bojim, da to ne bo dovolj.
Morda pa je vzrok tako odločnega zavračanja tudi psihološko ozadje, ki ga ni moč enostavno prepoznati. Vam je povedal zakaj ne mara zelenjave in sadja? Ne bo odveč če obiščete z njim tudi psihologa ali psihoterapevta.
Sicer pa še naprej poskušate igrati “skrivalnice zelenjave” v njemu ljubih jedeh, a dolgoročno to ni rešitev. Vsekakor pa bi morali dobiti podporo s strani moža, morda pa boste njemu lažje razložili, da je to slaba popotnica vajinemu sinu v življenje, kjer se bo mora boriti ne samo z odvečnimi kilogrami pač pa z marsikatero nadlogo in boleznijo, ki si jo prikličemo sami z neustreznim življenjskim slogom.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close