Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina otrok hodi na x

otrok hodi na x

Pozdravljeni!

Pišem vam ponovno in upam na vaš nasvet. Imam 2.5 leti starega fantka, pri katerem sem začela opažati, da je začel “čudno” hodit. Podobno, kot bi hodil na x. Zgleda pa tako, da z notranjimi stegni drsa skupaj med hojo, tako da mu lezejo hlače “v rito”. Sliši se smešno, a meni je prav žalostno, saj se bojim, da je to dedno in da mu ne bom mogla pomagat. Mož, tšča in tast namreč hodijo prav tako in ko je bil mož v starosti najinega sina, so tašči rekli, da naj nosi nekakšne vložke za v čevlje. Ona seveda tega ni storila, saj je rekla, da je to dedno in mu ni pomoči. Sem popolnoma drugačnega karakterja in se ne udam kar tako. Pripravljena sem storiti marsikaj, če mu bom s tem lahko kakorkoli pripomogla k “normalni” hoji.

Kaj mi svetujete vi? Trenutno sem še 7 mesecev na porodniški (za drugega fantka), tako da bi se mu lahko popolnoma posvetila, v kolikor obstajajo kakšne vaje (fizioterapija), s katerimi bi mu lahko pomagala. Drugače pa bi vas prosila, na koga se lahko obrnem (na obali).

Že vnaprej se vam zahvaljujem in vas prav lepo pozdravljam.

pikapoka

Spoštovani!

Najbolje bi bilo, da zdravnik pogleda in pove, ali ima kolena postaljena tako, da so v valgus – X – položaju, ali pa ima plosak stopala in zato zvrača noge navznoter. V primeru slednjega, se da s podlaganjem – vložki ublažiti dodatne spremembe, ki nastanejo zaradi zvrnjenih ploskih stopal. Če pa gre za prirojeno obliko kolen, potem ni kaj ukreniti.

Bolj kot hoja na O ali X je pri otrocih pomembna zadostan in redna telesna dejavnost, ki krepi mišice, skrbi za pravilno držo…

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close