Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina osteoporoza-2

osteoporoza-2

Star sem 45 let in imam hudo osteoporozo (zlom vretenca TH5). Od zdravil jemljem Fosamax-10mg, Zoloft-50 mg in Naprosin proti bolečinam.
Zaradi stalne utrujenosti sem v službi manj učinkovit (poklic učitelj na OŠ) pa tudi popoldanske obveznosti bolj površno opravljam. Zanima me kdaj se bo stanje izboljšalo, te probleme imam že več kot eno leto, in kakšne so še priporočene terapije.

Spostovani!

V vašem primeru, ko gre verjetno za t.i. sekundarno osteoporozo, oziroma za osteoporozo zaradi nekih drugih težav in ne za spemembo v hormonskem ravnovesju kot pri ženskah po menopavzi, vam svetujem, da se o sovjih težavah (predvsem o tistih, ki jih niste opisali in o tistih, zaradi katerih jemljete nekatera navedena zdravila) pogovorite s svojim zdravnikom. Žal vas ne morem potolažiti, da se bo stanje bistveno izboljšalo, lahko pa marsikaj storite, da se ne bo poslabšalo. Bolečine naj bi se ob rednem jemanju zdravil in ustrezni telesni vadbi zmanjšale, zato je posebnega pomena ustrezna in redna telesna vadba. Kaksen razdiralen pomen ima neaktivnost na okostje si lahko predstavljate, če se spominjate pristanka ruskih vesoljcev, ki so bili zelo dolgo v breztežnostnem stanju in so ju morali iz modula odnesti, ker je zaradi razrahljanih kosti obstajala nevarnost, da bi pri njima prišlo do zloma. Pomembno je tudi, da v prehrani zagotovite zadosti živil bogatih s kalcijem in drugimi rudninami (npr. mleko in mlečni izdelki) in da se izogibate tistih, ki ovirajo vsrkavanje kalcija iz črevesja (npr. kave). Če imate poleg osteoporoze še kakšno drugo bolezen, ki bi lahko prispevala k temu stanju, morate ustrezno zdraviti tudi to.

Utrujenost in težave z opravljanjem vaših obveznosti pa so bolj verjetno povezane z drugo boleznijo, zaradi katere jemljete Zoloft. Po jemanju tega zdravila naj bi se stanje izboljšalo v treh tednih. Če se to ne zgodi, potem je potrebno dvigniti odmerek tega zdravila, ali pa ga zamenjati z drugim antidepresivom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spostovani!

V vašem primeru, ko gre verjetno za t.i. sekundarno osteoporozo, oziroma za osteoporozo zaradi nekih drugih težav in ne za spemembo v hormonskem ravnovesju kot pri ženskah po menopavzi, vam svetujem, da se o sovjih težavah (predvsem o tistih, ki jih niste opisali in o tistih, zaradi katerih jemljete nekatera navedena zdravila) pogovorite s svojim zdravnikom. Žal vas ne morem potolažiti, da se bo stanje bistveno izboljšalo, lahko pa marsikaj storite, da se ne bo poslabšalo. Bolečine naj bi se ob rednem jemanju zdravil in ustrezni telesni vadbi zmanjšale, zato je posebnega pomena ustrezna in redna telesna vadba. Kaksen razdiralen pomen ima neaktivnost na okostje si lahko predstavljate, če se spominjate pristanka ruskih vesoljcev, ki so bili zelo dolgo v breztežnostnem stanju in so ju morali iz modula odnesti, ker je zaradi razrahljanih kosti obstajala nevarnost, da bi pri njima prišlo do zloma. Pomembno je tudi, da v prehrani zagotovite zadosti živil bogatih s kalcijem in drugimi rudninami (npr. mleko in mlečni izdelki) in da se izogibate tistih, ki ovirajo vsrkavanje kalcija iz črevesja (npr. kave). Če imate poleg osteoporoze še kakšno drugo bolezen, ki bi lahko prispevala k temu stanju, morate ustrezno zdraviti tudi to.

Utrujenost in težave z opravljanjem vaših obveznosti pa so bolj verjetno povezane z drugo boleznijo, zaradi katere jemljete Zoloft. Po jemanju tega zdravila naj bi se stanje izboljšalo v treh tednih. Če se to ne zgodi, potem je potrebno dvigniti odmerek tega zdravila, ali pa ga zamenjati z drugim antidepresivom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close