Osteoporoza

Spoštovana,

pišem vam, ker sem kar malo šokirana. Včeraj sem namreč zvedela, da ima moja dobra prijateljica pri samo 30-ih letih osteoporozo in to zaradi dojenja. To so ji povedali zdravniki po pregledu. Ima dva otroka, enega za drugim, tako da je dojila 6 let zapored. Jaz sem ostala brez besed, saj tudi sama želim dojiti vsaj tri leta.

Prosim za vaše mnenje in izkušnje. Jaz sem bila prepričana, da dojenje preprečuje osteoporozo in ne, da jo pospešuje.

Hvala že vnaprej.

Jaz v to še vedno ne verjamem! Tudi zdravniki ne vedo vedno vsega. In na svoji koži sem že preizkusila, da so nekateri veliko premalo seznanjeni z najnovejšimi dognanji in raziskavami, žal.

Morda bi bilo fino tudi prebrati odgovor gospe Nine, ki se oglasi v podobnih vprašanjih in nas pomiri.

Imam pa dodatno vprašanje. Ali je morda mogoče, da bi bila to posledica nepravilne prehrane v nosečnosti, ko pa vendrle zarodek črpa iz materinega telesa minerale, ki jih potrebuje? In če vnos ni zadosten… Že naše babice znajo povedati, da so tedaj lahko obremenjeni tudi materini zobje. Je to najbrž povezano?

M

Mojca Berdnik Vozel

Draga Tanija,
res je kakor menite vi. Saj nam že zdrava pamet pravi, da je logično, če bi dojenje in posledično tudi laktacijska amenoreja povzročali težave, da bi bil tekom razvoja človeštva to zagotovo pomenilo evolucijski samomor. Pa temu ni tako, prav nasprotno. Številne znanstvene raziskave so pokazale, da je ena od zelo pomembnih prednosti dojenja za mater prav preventivna zaščitna funkcija pred osteoporozo. Trdno dokazano dejstvo je tudi, da dalj kot traja dojenje, večjo mineralno gostoto kosti ima mati. Gostota kosti je tako največja takoj ob zaključku dojenja in je enaka ali celo višja ravni pre zanositvijo. Preden so z raziskavami potrdili nasprotno, je veljalo zmotno mnenje, da je lahko tudi dojenje tisto, ki črpa kalcij iz materinih kosti in krivec za osteoporozo. Toda že več kot deset let je znano, da temu absolutno ni tako.

Osteoporoza je bolezen okostja, za katero je značilna zmanjšana trdnost kosti. Trdnost kosti se odraža v povezavi dveh njenih glavnih lastnosti: gostoti in kakovosti kosti.

Pogostost te bolezni se v zadnjih desetletjih močno zvečuje predvsem zaradi nenehnega podaljševanja življenjske dobe. Danes ženske v razvitem svetu dočakajo v povprečju 78 let, kar pomeni, da kar tretjino svojega življenja preživijo po menopavzi, torej v obdobju, ko jajčniki postopno prenehajo izločati ženske spolne hormone. Prav to zmanjšanje koncentracije estrogenov povzroča, da je osteoporoza predvsem (a ne izključno) ženska bolezen.

V prvih treh desetletjih življenja prevladujejo procesi nastajanja kostnine, zato doseže telo okrog tridesetega leta starosti največjo kostno maso. Po tem obdobju rasti pa začnejo postopno prevladovati procesi razgrajevanja, kar povzroči počasno zmanjševanje gostote kostne mase (slab odstotek na leto) kot pojav normalnega staranja organizma. Ta fiziološki proces izgubljanja kostnine pa se močno (tri- do štirikrat!) pospeši z začetkom klimakterija, ko jajčniki prenehajo izločati ženske spolne hormone estrogene.

Poleg samega procesa staranja in ženskih hormonov sodijo med primarne dejavnike tveganja še rasa (kavkaška in azijska sta bolj ogroženi), gracilna konstitucija, zgodnja menopavza (prenehanje menstrualnih krvavitev pred 50. letom starosti), pozitivna družinska anamneza (osteoporoza ali zlomi zaradi le-te pri bližnjih sorodnikih), kajenje, čezmerno uživanje prave kave in alkoholnih pijač ter premajhen vnos kalcija. Kostna masa je manjša tudi pri telesno nedejavnih ljudeh (sedeč način življenja) in pri pomanjkanju vitamina D.

Osteoporoza pa se lahko razvije tudi pri nekaterih boleznih – to je sekundarna osteoporoza. Pogosta je pri sindromu malabsorpcije (slabem vsrkavanju hranil v kriv zaradi bolezni ali operacije prebavil), kronični pljučni obstruktivni bolezni (kroničnem bronhitisu, astmi, emfizemu), revmatoidnem artritisu, po presaditvah organov ter pri endokrinih boleznih (pomanjkanju spolnih hormonov, čezmernem delovanju ščitnice, obščitnic in nadledvičnih žlez, sladkorni bolezni). Sekundarno osteoporozo povzroča tudi dolgotrajno zdravljenje s kortikosteroidi, hormoni ščitnice in nekaterimi zdravili proti epilepsiji ali želodčni kislosti (antacidi).

Najboljša obramba kostnine je zdrav način življenja, kar pomeni opustitev škodljivih razvad – kajenja ter čezmernega uživanja alkohola in kofeina, ki dokazano škodljivo vplivajo na kostno maso. Pomembna je tudi telesna vadba, predvsem tista, ki obremeni skelet vsaj s težo lastnega telesa, denimo tek ali hoja, manj primerno pa je plavanje ali ležeče vaje. Za uspešno ohranjanje kostne mase naj bi telesni dejavnosti namenili vsaj trikrat na teden po 30 minut, pri tem pa je dobro vedeti, da bo telesna vadba pozitivno vplivala na kostnino le, če je v prehrani dovolj kalcija.

Vir zgornjih 6 odstavkov:

Več informacij iz študij:

Ženske, ki niso dojile imajo 4x več osteoporoze kot ženske, ki so dojile.
(Blaauw, R. et al. “Risk factors for development of osteoporosis in a South African population.” SAMJ 1994; 84:328-32.)

V raziskava, kjer so preučevali osteoporozo pri žeskah, ki so dojile z ženskami, ki niso dojile, so ugotovili, da so imele ženske, ki so skupaj (lahko več otrok, dojenje se potem sešteva) dojile več kot 8 mesecev imele precej višjo mineralno gostoto v kosteh. (Melton L et al. “Influence of breastfeeding and other reproductive factors on bone mass later in life.” Osteoporos Int 1993 Mar;3(2):76-83)

Več, tukaj:

V naši bazi podatkov najdem še nadaljnih 76 strokovnih člankov, a mislim, da bo kar zadostovalo.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Popolni in odlični odgovor je seveda napisala že Karmen, povzemam le najpomembnejša dejstva!
Osteoporoza je bolezen kosti, ki postanejo krhkejše. Tveganje za zlome se poveča, zlasti v kasnejših letih.
Glavni vzroki za osteoporozo so:
-družinska nagnjenost k osteoporozi (genetika!!),
-pomanjkanje kalcija v prehrani!!,
-zdravljenje s steroidi
-pomanjkanje gibanja!!,
-kajenje,
-pretirano pitje alkohola
-zgodnja menopavza!!
-nekatere kronične bolezni…
Nagnjenost za bolezen je večja pri nekaterih rasah, pa pri osebah šibkejše rasti.
Osteoporozo lahko odkrijemo z merjenjem mineralne gostote kosti. To naredimo z denzitometrom, ki deluje na osnovi rentgenskih žarkov.
Pri hudi obliki bolezni npr. lahko pride zaradi izgubljanja kostne mase do zlomov že pri večji obremenitvi ali manjših poškodbah. To lahko preprečimo, ustavimo nadaljnje izgubljanje, delno nadomestimo izgubljeno kostno maso in zmanjšamo tveganje za zlome. Na razpolago imamo različna zdravila: hormone, bisfosfonate, kalcitonin, kalcij, vitamin D. Zdravnik predpiše ustrezno zdravilo, priporoči pa tudi redno telesno aktivnost in hrano, ki vsebuje dovolj kalcija.
Izjemno pomembno je tudi vedenje, da s športno aktivnostjo že v mladosti zmanjšujemo povečujemo mišično maso, vplivamo na kostno gostoto in tako zmanjšujemo tveganje v starosti.
Izjemnega pomena je tudi prehrana, ki mora vsebovati dovolj kalcija.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Še enkrat lepa hvala za vašo strokovnost in neprecenljivo voljo pomagati nam, mladim in zato manj izkušenim mamicam. Zaradi vas velikokrat lažje spim in tudi danes bo tako. Lahko noč.