Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Osteopenija, osteoporoza in šport

Osteopenija, osteoporoza in šport

Pozdravljeni,
stara sem 34 let in sem bila na merjenju kostne gostote. Ugotovili so, da imam osteopenijo, na hrbtenici pa celo že osteoporozo. Sem 2x rodila, približno leto in pol pa se redno ukvarjam s tekom (organizirano v skupini).
Zadnje tedne sem imela težave najprej s poškodbo pokostnice na golenih, potem ap seje to prestavilo na gleženj – morda na ahilovo tetivo, vendar bolecine ne zna natancno locirati. To zdaj traja kaksne tri, stiri tedne, jaz ta cas mirujem (ne tecem).

Prosila bi, da mi poveste, kaj ostepenija in osteoporoza na hrbtenici (kolki so menda se kar ok) pomenita za moj tek – ali se lahko tecem ali je bolje, da se ukvarjam s kakim manj za poskodbe nevarnim sportom.
Katere sporte najbolj priporocate?
In kaj naj spremenim pri prehrani, da se bo stanje izboljsalo oz. da se vsaj ne bi slabsalo?
Najlepsa hvala za odgovor.
Natasa

Spoštovana ga. Nataša,
.
Rezultat izmerjene mineralne kostne gostote ni več edino merilo za tveganje za zlom, kot je bilo nekoč. Potrebni so še ostali podatki (predhodni zlomi, zlomi kolkov pri starših, sočasne bolezni, jemanje določenih zdravil, telesna teža…itd.), ki jih zdravnik vnese v poseben računalniški program, ki izračuna dejansko tveganje za zlom. Ali z drugimi besedami povedano: nekdo, ki mu namerijo znižano kostno gostoto in nima drugih t.i. dejavnikov tveganja, ima majhno verjetnost za zlome, drugi pa ima lahko normalno kostno gostoto in veliko dejavnikov tveganja, pa je ogrožen zaradi zloma. Toliko mimogrede.
Če najdemo znižano mineralno kostno gostoto pri vaši starosti ne uporabljamo izraza osteoporoza, ampak le izraz znižana mineralna kostna gostota. In to je pri Vaši starosti indikacija za napotitev k specialistu endokrinologu, ki opravi potrebne preiskave in poizvedbe. Večinoma se izkaže, da ne gre za povečano tveganje in se bolnico ali bolnika pomiri. Redkeje se najde vzrok stanju in se potrebno ukrepa, zato svetujemo pregled pri endokrinologu.
Lahen tek ni škodljiv za kost, jo celo krepi. Če zaradi drugih poškodb ni možen, pa je enako priporočljiva hitra hoja. V prehrani pa je potrebno imeti dovolj živil, ki zagotavljajo cca 1000 – 1200 mg kalcija (v litru mleka ga je 1000 mg), potrebne pa so tudi zadostne količine vitamina D (izpostavljenost soncu). Več podatkov o tem lahko dobite v brošurah, ki so na voljo v ambulantah družinskih zdravnikov. Če se ugotovi,da s prehrano in izpostavljanju soncu ni moč dobiti dovolj kalcija in vitamina D so na voljo pripravki, ki pokrijejo potrebe.

Prof. dr. Janez Preželj, dr. med.

moja mama je pred 6 leti obležala zaradi neznosnih bolečin v kolkih,čeprav je že leto al pa malo več jedla tablete proti osteoporozi..ker doma gojim prepelice,je začela z pitjem po 5 surovih jajc na tešče in jih uživala dobra 2 meseca ,ob strogi dieti ,brez sv mesa,maščob…po tem času je začela hoditi brez bergel in se po 6 mesecih vpisala v upokojensko planinsko društvo kjer se še danes udeležije izletov

Spoštovani(a),

Bolečine v kolkih niso značilne za osteoporozo in so najpogosteje posledica osteoartroze (obrabe sklepov). Mama ima lahko sočasno osteoprozo, ki pa ne povzroča težav, dokler ne pride do zloma. Osteoartroza se lahko popravi že ob znižanju telesne teže (prehod na strogo dieto). Torej težave skoraj gotovo niso bile posledica osteoporoze.

Prof. dr. Janez Preželj, dr. med.

Opravila sem merjenje mineralne kostne gostote. V mnenju med drugim piše, da naj zaradi izključitve sekundarne osteoporoze opravim sledeče preiskave krvi: hemogram, SR, Ca, P, AF, AST, ALT, sečnina, kreatinin, proteinogran, TSH. Mi lahko pojasnite kaj pomeni sekundarna osteoporoza in kaj naj bi dali rezultati priporočenih preiskav. Lp, Mateja

Osteoporzo delimo na t.i. primarno, ki je posledica let (pri ženskah tudi menopavze) in dednosti in na sekundarno osteoporzo. Sekundarna osteoporoza je le znak neke druge bolezni, ki poleg ostali težav povzroča osteoporozo (npr. prekomerno delovanje ščitnice, obščitničnih žlez, revnatizem itd,). Če ta osnovna bolezen ni odkrita, zdravljenje osteoporoze ne bo uspešno, osnovna bolezen pa lahko napreduje in privede tudi do drugih težav. Zato je potrebno pred uvedbo vsakršnega zdravljenja osteoporoze napraviti osnovne laboratorijske preiskave za izklučevanje te možnosti.

Lep pozdrav

Prof. dr. Janez Preželj, dr. med.

Pozdrav stara sem 44let, pred dvemi leti sem imela zadnjo menstruacijo.Na podlagi izvidov pri endokrinologijo imam stopnjo 2; ugotovljeno osteopenijo, Ginekologinja mi je predpisala NHT Angeliq. Nikakor se ne morem odločiti, da jih začnem jesti, ker me je groza vseh stranskih učinkov, ki so napisani. Počutim se super, nimam nikakršnih težav zdravjem. Kaj ki svetujete?
Hvala in lp

Pozdravljeni,
povsem se strinjam s kolegi, ki vas zdravijo, saj ste obravnavani in zdravljeni v skladu s strokovnimi smernicami. A vedno je pacient tisti, ki se bo po teh nasvetih ravnal ali ne. Prisiliti vas ne moremo. Tveganje je tako, če začnete jemati zdravila kot če jih ne. A katero je večje, se je vedno treba vprašati.
LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine