Ostanek po splavu
Pozdravljeni,
Pred tremi tedni sem imela spontani splav, nato pa še čez 3 dni nadaljevanje splava s tabletami, ker naj bi nekaj ostalo notri in je bil visok bhcg (2000). Po tabletah naj bi se izločilo, 3 dni po tem je bil bhcg 700. Sedaj sem bila na pregledu pri svojem ginekologu, ki je rekel, da je nekaj še v maternici, okoli 1.5 mm. Rekel je, da ne bi delal panike in da naj bi se to izločilo z menstruacijo. Mislite, da bo šlo z menstruacijo? Predvidevam, da sedaj ni dobro, da bi prišlo do ponovne nosečnosti, dokler se ne izloči ta del? Hvala za odgovor.
Spoštovani,
padajoče vrednosti beta hCG so zelo spodbuden podatek, ki kaže na propadanje tkiva trofoblasta, če ga je še kaj v maternici, zato se bo zelo verjetno z M res izločilo še vse, kar se ni do zdaj. Dokler ves trofoblast ne propade je ovulacija zavrta, torej bo tudi M nastopila šele, ko ne bo več živega zaostanka v maternici in takrat se bo šele začel nov ciklus.
Če se navežem kar na zgornje vprašanje. V mojem primeru je bilo enako, v 11t so mi ugotovili zadrzani splav, plod brez utripa velikost za 8/4 . Ze pred prvo tableto Mifegyne sem spontano zakrvavela in splavila. Ob sprejemu na odd sem imela v maternici le se ostanek gestacijske vrecke. … po kratkem protokolu je nato gin. glede na uz videl prazno maternico. No sedaj 3t po splavu sem imela pregled pri svojo gin. in je v maternici še viden ostanek splava nekje 1,5mm … predpisala mi je utrogestan 2×1 za 12 dni… nato bi naj dobila M in bi se ta ostanek previloma naj izlocil. Ce ne me caka se poseg. Je to obicajna praksa, upam da bo delovalo in se bo zadeva zakljucila brez posega. Zanima me vaše mnenje. Iskrena Hvala!!
Lp, M
Dasy 🌼, 21.05.2025 ob 19:55
Če se navežem kar na zgornje vprašanje. V mojem primeru je bilo enako, v 11t so mi ugotovili zadrzani splav, plod brez utripa velikost za 8/4 . Ze pred prvo tableto Mifegyne sem spontano zakrvavela in splavila. Ob sprejemu na odd sem imela v maternici le se ostanek gestacijske vrecke. … po kratkem protokolu je nato gin. glede na uz videl prazno maternico. No sedaj 3t po splavu sem imela pregled pri svojo gin. in je v maternici še viden ostanek splava nekje 1,5mm … predpisala mi je utrogestan 2×1 za 12 dni… nato bi naj dobila M in bi se ta ostanek previloma naj izlocil. Ce ne me caka se poseg. Je to obicajna praksa, upam da bo delovalo in se bo zadeva zakljucila brez posega. Zanima me vaše mnenje. Iskrena Hvala!!
Lp, M
Pozdravljeni,
Dejstvo, da je bilo 3 t po splavu v maternici se 15 mm odbojev kaže na to, da je bil postopek uspešen in je zelo majhna možnost, da bo potrebna še kakšna intervencija. Terapija z Utrogestanom je pa tudi odlična za regeneracijo sluznice po splavu.
Srečno. N
Pozdravljeni,
pred 4-leti sem opravila medikatozno prekinitev nosočnosti. Sedaj sem stara 25. Zadnje leto sem imela močne in neredne menstruacije. Sedaj pa mi menstruacija zamuja že 5 mesecev. Obisk ginekologa pravi policistični jajčniki. Imam grozne bolečine v spodnjem delu trebuha. Velikokrat bruham. Čisto sem obupana. Kako se to zdravi in ali bom lahko sploh še kdaj noseča? Hvala in prosim za pomoč. Na koga se naj obrnem
Spoštovani,
žal mi je, da imate takšne težave, vendar bolečine in bruhanje niso posledica policističnih jajčnikov. Najbolje bo, da obiščete izbranega zdravnika družinske medicine in poiščeta vzrok bolečin. Sicer pa ste lahko brez skrbi, kar se tiče nosečnosti – tudi ženske s policističnimi jajčniki lahko zanosijo. Prav tako pa zdravimo neredne menstruacije – vse to lahko uredita z izbranim ginekologom.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
v začetku maja so mi v 10. tednu ugotovili zadržani splav – plod brez utripa, velikost za 7/3 teden. Isti dan sem prejela prvo tabletko, nato pa sem se v ponedeljek vrnila po drugo. Močno zakrvavela sem v noči iz nedelje na ponedeljek, ko se je po mojem mnenju, glede na količino in gmoto krvi, izločila večina. V bolnišnici mi ultrazvoka niso naredili. Napotena sem bila na kontrolni pregled h ginekologinji, v roku 3.tednov, kjer je ginekologinja ugotovila, da je v maternici še viden ostanek splava, nekje 1.5 mm. Svetovala mi je, da počakava do prve menstruacije, ki sem jo dobila, kot je predvidevala slab teden po kontrolnem pregledu. Menstruacija je bila močnejša kot običajno in tudi trajala je dlje časa, nekje 8 dni. Dobra 2 dni pred koncem menstruacije sem bila nato na ponovnem kontrolnem pregledu pri ginekologinji in je še vedno videla manjši ostanek (razložila, da črta maternice ni sklenjena ali nekaj podobnega). Poslala me je na pregled v bolnišnico, kjer pa mi je ginekologinja povedala, da me ne morejo pregledat pred naslednjo menstruacijo oziroma tik pred koncem, ko je sluznica tanka in lahko dobro preverijo možnost ostankov v maternici, da pa med dvema menstruacijama nebi smelo biti krvavitve.
Zanima me, kaj takšen ostanek pravzaprav pomeni? Predvidevam, da zanositev v tem času ni priporočljiva? Če to drži, kdaj pa potem pravzaprav se priporoča oziroma kaj bi lahko bilo narobe v primeru zanositve. Malo sem se zgubila v vseh obrazložitvah.
Najlepša hvala za odgovor in lep dan!