Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Oslovski kaselj dojencek

Oslovski kaselj dojencek

Pozdravljeni,

imam 3,5 mesece staro hcerko. Pri treh mesecih je bila cepljena za oslovski kaselj (redno cepljenje + pnevmokok) naslednji odmerek je predviden pri petih mesecih. Po cepljenju je dobila zvecer vrocino (39stopinj).

Zaradi trenutne situacije z oslovskim kašljem sem zelo prestrasena it kamor koli z njo in to ze malo razjeda moje mentalno stanje. Ali je sedaj skoraj 2 tedna po cepljenju ze dobila kaj protiteles? kaksne je zascita preden dobi vse tri odmerke (kar bo sele pri enem letu)? Ali v primeru da sedaj pride v stik z virusom to pomeni da bi bil vsaj potek kaj lazji? Kaj sporoca vrocina ob cepljenju- to mogoce pomeni da je bil odziv telesa “mocnejsi” in se tvori vec protiteles?

Sicer je moj prvi otrok zato kaksnih pretiranih stikov z ostalimi otroci nimamo.

Lp

Spoštovani, 14 dni po cepljenju s prvim odmerkom je tites protiteles še zelo nizek, in zaščite še ne pričajujemo.  Zaščita nastaja in doseže pričakovano raven po treh odmerkih (kar ni pri šele pri enem letu, temveč pri cca mesecih starosti) Koliko je je po posameznem, je zelo težko špekulirat, saj se med posamezniki razlikuje. Oslovski kašelj povzroča bakterija in ne virus, pred okužbo nas varuje več kot 1m razdalja od obolene osebe. Vročina je povezana z imunskim odzivom in sproščanjem interlevkinov, ne moremo pa je povezovati z ravnijo protiteles. Če ne boste dopustili, da bi z otrokok rokovale kašljajoče osebe,  je tveganje za prenos nizko.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepsa hvala za odgovor.

Ce prav razumem torej zascite ni vse dontretjega odmerka- me pa zanima zakaj se potem priporoca cepljenje nosecnic z namenom da bodo novorojencki “zasciten” do prvega cepljenja? Po tem takem sklepam da prvo cepljenje ze nudi zascito.

 

Spoštovani, cepljenje nosečnic se priporoča, da mati plodu med nosečnostjo prenese izdelala protitelesa preko krvnega obtoka. Dojenček je tako zaščiten v najbolj raznljivem, prvem trimesečju. Po prvem odmerku začne graditi lastno zaščito, a so materina protitelesa v njegovi krvi še vedno prisotna, do cca 6 meseca starosti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close