Pozdravljeni!

Mene pa zanima, če se na rentgenski sliki ortopan vidi “navadna luknja” oz. karies potreben navadne “plombe” (ne vem kako naj se drugače izrazim).

Že v naprej hvala za odgovor!

Spoštovana Špelamarela,

načeloma da, če je karies že dovolj velik. Ortopan je v bistvu za nas zgolj orientacijski posnetek, če nam je kaj sumljivo pa nismo povsem prepričani, pa je potrebno narediti še lokalni posnetek. Pri ortopanu se zaradi ukrivljenosti zobje med samo na sliki lahko prekrivajo ali pa jih popačijo okolne strukture.
Torej, večje kariozne spremebe so vidne, za detekcijo manjši ali začetnih kariesov pa je pogosto potrebno še lokalno slikanje.

New Report

Close