Najdi forum

operacija

Lepo pozdravljeni!

Zobozdravnik mi že skoraj pol leta zdravi enico zgoraj. Začelo se je z občutljivostjo na sladko in hladno. Ker RTG- slika takrat ni pokazala nobene spremembe, mene pa je kar bolelo, se je zobozdravnik odločil za zdravljenje.
Zob je bil ob začetku terapije vitalen. Po petih polnitvah (klasično zdravljenje, tudi z H2O2…), po eni terapiji s kombinacijo antibiotika in kortikosteroida se stanje ni izboljšalo. Zob sicer ni več občutljiv na hladno, kar je mrtev, vendar pa me še vedno boli ob pritisku na zgornjo čeljust, tik ob nosu (v forniksu). Zobozdravnik je pomislil tudi na dentalno cisto, vandar RTG slika tega ne pokaže.
Kaj menite vi? Zakaj še vedno čutim nekakšen pritisk ob dotiku, sesanju? Kakšna terapija še preostane. Zobozdravnik je kot skrajno možnost omenil tudi apekotomijo. Ali je res potrebna? Mi prosim napišete, kako poteke ta poseg? (sem medicinka). Stanje po op. verjetno ne bo vplivalo na morebitno kasnejšo izdelavo prevleke, ali pa?
Kaj menite o terapiji z jodovimi spojinami (pastami), ki so se uporabljale včasih.
Hvala za odgovore, želim vam lep dan.
Romana

Spoštovana Romana,

včasih je potrebna dolgotrajna terapija korenine oz. periapikalnih tkiv. Če je cista izključena, gre mogoče še za kolonizacijo anaerobnih bakterij, ki ne reagirajo na klasična zdravila, ki jih uporabljamo ( eventuelno še izpiranje kanalov s klorheksidinom, ki deluje na seve enterokokov, ki nam včasih delajo takšne težave ).
Apikotomija je operacija, s katero kirurg odstrani apeks korenine in temeljito očisti periapikalni predel. Operacijo se izvaja v lokalni anesteziji. V vestibulumu se naredi rez in odgrne dlesen. Odstaniti je potrebno še kost, ki je nad apeksom. Nato se odstrani vršek korenine, dobro zatesni koreninski kanal ( retrogradno ) in s tem je operacija pri koncu. Sledi šivanje in odhod domov. Po operaciji je modro čimprej začeti s hladnimi obkladki, da čimbolj zmanjšate morebitno oteklino, ki je ponavadi posledica pripomočkov, s katerimi asistenti zagotavljajo operaterju potreben prostor.
Na jodofomove preparate zelo prisegajo starejše generacije zobozdravnikov, sama z njimi nimam izkušenj.
Sama operacija nima nobenega vpliva na izdelavo prevleke. Vsekakor pa je pametno počakati na zaključek terapije in šele potem izdelati prevleko.
Lepo pozdravljeni!

Pozdravljeni!

Stanje se je po dveh posegih (klasičnih terapijah) le malo izbolšalo. Občutljivost je v forniksu (nad apeksom) na pritisk še vedno prisotna.

Zobozdravniku sem omenila izpiranje s klorheksidinom, vendar pravi, da oni tega ne izvajajo (v javnem zavodu v LJ). Ker je že skoraj obupal, mi je priporočal naj se oglasim na stomatološki kliniki, kjer menda včasih preizkušajo tudi druge metode. Ker stikov s študenti stomatologije nimam, me zanima ali mi lahko koga priporočate? Ali vi delate na stom. kliniki? Pred morebitno apikotomijo bi vsekakor rada kako drugače rešila zob.

Hvala za odgovor, Romana

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovana Romana,

stomatološka klinika bo prav gotovo primeren naslov, na katerem vam bodo na vse načine poskušali pozdraviti zob ( najprej na konzervativen način ). Če se boste tam oglasili z napotnico svojega zobozdravnika, na kateri bo natančno opisan problem, vas bo gotovo sprejel ustrezen strokovnjak ( in ne študent ).
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana Romana!

Če po endodontskem zdravljenju infekcije koreninskega kanala in kosti ob vršku takšne korenine težav ni bilo mogoče odpraviti in so te skladne tudi z objektivnimi ugotovitvami zobozdravnika ali z rtg sliko obolelega zoba, je mogoče dvoje: ponoviti endodontsko zdravljenje (pred tem si je seveda potrebno odgovoriti na vprašanje zakaj lahko od ponovitve takšnega zdravljenja pričakujemo večji uspeh kot od prvega zdravljenja!) ali napraviti apikotomijo. No, obstaja sicer tudi tretja možnost – ekstrakcija takeg zoba – a ne verjamem, da je to zažaljena alternativa…
Če so Vam apikotomijo že svetovali ( a se je bojite!?) Vam svetujem, da se z ustrezno napotnico oglasite na Kliniki za Maksilofacialno in oralnokirurgijo v Ljubljani (ambulanta za Oralno kirurgijo v 1. nadstropju desno), kjer se boste lahko pogovorili s kirurgom, ki Vam bo objektivno predstavil operacijo, njene dobre in slabe strani. Ker smo pred kratkim izdali tudi pisno informacijo o apikotomiji se lahko mimogrede (domnevam, da študirate v Ljubljani) oglasite v isti ambulanti še preden dobite napotnico in sestro poprosite za zloženko o apikotomiji.Morda bo potem lažje.

Lep pozdrav,

asist. Matija Gorjanc
maksilofacialni kirurg

New Report

Close