Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja OMR in vaskulitis

OMR in vaskulitis

Ko je bil moj sin star dobro leto, je bil po programu cepljen proti OMR, štirinajst dni po tem pa je bil zaradi suma na alergijski vaskulitis sprejet na alergološki oddelek na Pediatrični klinik v Ljubljani. Tam so ga obravnavali več kot 14 dni. Sin je imel le pike po koži, s preiskavami krvi, blata in urina pa vaskulitisa niso dokazali. Tudi dokončne diagnoze niso dali (je bilo/ni bilo). Pred vstopom v šolo je cepljenje OMR spet na programu, jaz pa ne vem, kaj storiti, ga cepiti ali ne.

Razložili so mi, da je vaskulitis posledica imunskega dogajanja v telesu oziroma neke vrste alergija na infekt. Ker je bil mali več kot dva meseca pred cepljenjem povsem zdrav, moja domača pamet ne vidi drugega razloga za “imunsko dogajanje v telesu” kot cepljenje, oziroma vaskulitis kot posledico cepljenja. Takšno mnenje je seveda pridržano staršem, od zdravnika tega doslej še nisem slišala, saj se o resnih stranskih učinkih cepljenj tako rekoč ne govori.

Prosim prepričajte me o nasprotnem. Prosim za razlago, ali je alergijski vaskulitis možna posledica cepljenja OMR pri enoletnem otroku in kakšno tveganje prinaša ponovno cepljenje pri šestih letih.

Hvala za odgovor.

lp fudika

Spoštovana Fudika!
Vaskulitis je avtoimunsko dogajanje, ko telo ob nekem sprožilnem dejavniku prične tvoriti protitetelesa (oziroma sproži obrambo) proti lastnim endotelijskim celicam žilne stene; posledica je vnetje žilne stene – vaskulitis. Najpogostejši sprožilni dejavniki dejavniki so okužbe, pa zdravila, alegeni iz okolja: hrana, ….. Zavedati se moramo, da tovrstno dogajanje nastane pri osebi z določeno genetsko podlago (in ne pri vsaki osebi).
Najpogostejši sprožilni dejavniki so okužbe z bakterijami: streptokoki in njihovimi strupninami, stafilokoki, po gramu negativnimi mikroorganizmi (npr. Yersinia enterocolitica, Campylobacter spp….), pa virusi: opisani so zelo težki vaskulitisi po noricah, pa ošpicah, …….. Pogosto se sprožilni dejavniki “nahajajo” v neodkritih in nesaniranih vnetnih otočkih (fokusih) v telesu: kariozen zob, ognojki na mandljih, ipd. Avtoimunski vaskulitis pa zelo pogosto izbruhne tudi brez kakršnegakoli znanega sprožilnega dejavnika, saj gre, kot rečeno, za genetsko pogojenost bolezni.

Možni sprožilni dejavnik je tudi cepljenje. Tovrstna dogajanja so pri množici celjenih oseb sicer izjemno redka, a možna. Opisani so primeri vaskulitisa po cepljenju proti hepatitisu B, pa cepljenju proti gripi, pa MMR, meningokoknemu meningitisu C, kombinaciji hepatitisov A in B, cepljenju proti DTP…
Pediatri – alergologi, ingfektologi in epidemiologi stalno spremljamo tovrstne podatke in dogajanja.

Kako v vašem primeru?
Vedeti moramo, da se najbolj bojimo okužb s pravimi divjimi povzočitelji, ki možno prizadanejo telo in celice telesa tudi izpostavijo nadaljnjemu (pri genetsko determinirani osebi) avtoimunskemu dogajanju. Če gledamo s tega stališča, je cepljenje vsekakor manjše “zlo”, kot možnost prave okužbe.
Če pa bi po prvem cepljenju preboleli težek vaskulitis, nadaljnje srečanje z istimi povzročitelji (ali cepivom) ne bi bilo na mestu.

Pravite, da v vašem primeru diagnoza vaskulitisa ni bila potrjena. Izpuščaj se je pojavil 14 dni po cepljenju in bi lahko sovpadal tudi s pojavom “ošpičičnega izpuščaja” ali izpuščaja po rdečkah, saj so v cepivu oslabljeni živi virusi, ki včasih povzročijo blažjo klinično sliko bolezni. Tako virus rdečk, kot virus ošpic že sama po sebi lahko poškodujeta žilno steno in sluznico. Danes cepimo z drugim cepivom proti ošpicam-mumpsu-rdečkam, kot smo cepili pred petimi leti. Glede na vse navedeno, menim, da bi bilo nadaljnje cepljenje proti OMR pri vašem otroku možno. Ne glede na to, pa smo pri vsakem otroku, pri katerem že obstaja sum na avtoimunsko dogajanje v zvezi z določenim povzročiteljem, previdni.

Manjkajo zapisi o doganjanju pred 5 leti, zato vam predlagam, da se o izvedbi cepljenja proti OMR pogovorite s pediatrom alergologom, ki bo pregledal dokumentacijo za nazaj, in vam svetoval. Ob tej priliki se lahko otroka tudi testira glede prisotnosti protiteles proti ošpicam-mumpsu in rdečkam in v skladu z izvidi preiskav nadalje ukrepa.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovana Nina,

hvala za izčrpen in pošten odgovor. Sin bo vstopil v šolo v letu 2006, zato imam še čas za posvetovanje.

Če bi mi zadevo na tak način predstavili zdravniki na pediatrični kliniki takrat, ko smo bili 14 dni (s presledki) tam, bi na vse skupaj gledala čisto drugače. Tako pa se bom alergo oddelka na pediatriji skušala v velikem loku izogniti in vse v zvezi s cepljenji urediti kjerkoli drugje. Moja izkušnja z njimi – poletje 2001 – je izkušnja šlamparije, suhoparno šolskega obravnavanja otrok, podcenjevalnega odnosa do staršev, izbruhov jeze ob moji kritiki stanja pri njih predvsem pa to, da takoj, ko prestopiš njihov prag, si že “bolan” in “primer” (da ne rečem primerek), pa čeprav morajo to šele ugotoviti in potrditi. Ampak to je že druga tema. Dopuščam tudi možnost, da se je stanje od takrat popravilo, vendar si tja prav zares ne želim več.

Še enkrat hvala in lep pozdrav!

fudika

Spoštovani, prosim za razlago krvnih preiskav pri diagnozi purpura henoch-schonlein:

CPR 38, SR 1
Hemogram: L: 14,1
Ery: 4,19
Htc: 0,365
MVC: 87
nesg: 0,06
seg: 0,53
ly: 0,31
mono: 0,03
eo: 0,03
plc: 0,01
lypl: 0,03
Hvala za odgovor.

Spoštovani, izvid je potrebno vedno tolmačiti glede na klinično sliko in podatek o jemanju zdravil (v primeru purpure HS kortikosteroidi, ki jih bolniki pogosto prejemajo, pomembno vplivajo na krvno sliko).

Sicer pa ste zapisali izvid hemograma, kjer so eritociti o.k., levkociti pa povišani, (kar je značino za vnetje, izvid pa bi bilo potrebno tolmačiti skladno s podatkom o prejemanju zdravil).

Povišan je CRP, kar pomeni vnetno dogajanje. LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, spet vas lepo prosim za nasvet oz. mnenje.
Hči je prebolela vaskulistis, zdaj pa jo čaka ceplenje pred vstopom v prvi razred.Zasledila sem, da cepljenje lahko ponovno sproži bolezen in v kolikor to drži, ali lahko odklonimo cepljenje.
Pediater ni hotel dati nobenega jasnega odgovora. V bistvu sem razumela, da je cepivo lahko sprožitelj, lahko pa ne.
Ker je bilo “zdravljenje” vaskulitisa zelo naporno za otroka in zame, sem res v skrbeh.
Hvala

Spoštovana tazy!

Vaskulitis – purpura Henoch schonleini je vaskulitis neznane etiologije. Najpogosteje je izbruh povezan s ponavljajočimi se okužbami zgornjih dihal, ponavljajočimi se vnetji žrela, jemanjem nekaterih zdravil, ipd. Opisani so tudi redki pojavi purpure v zvezi s cepljenjem. Pojav purpure še dodatno spodbuja kajenje.
Purpura v preteklosti ni kontraindikacija za cepljenje, o nadaljevanju / nenadaljevanju cepljenja po purpuri pa bi razmišljali v primeru, da bi purpura nastala prav v časovni povezavi s konkretnim cepljenjem. Če prav razumem, je hči prebolela vaskulitis šele v aprilu, zato se je o terminskem nadaljevanju cepljenja potrebno posvetovati s pediatrom alergologom, ki ima zadnje izvide, ter cepljenje po potrebi zamakniti. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdrav,
za koliko časa pa je treba zamakniti cepljenje?
Vaskulitis je prebolela v aprilu.
Ali je to cepljenje pred vstopom v šolo obvezno?
Hvala za info. o kajenju, tega nisem še nikjer zasledila.

Lp

Zamik ni točno določen, saj se ravnamo v skladu z izvidi. Cepljenje pred vstopom v šolo je sicer obvezno, a ga lahko mirno opravimo tudi kasneje, v 1. razredu (gre za cepljenje proti hepatitis B, ki ima itak 3 odmerke, in revakcinacijo proti ošpicam-mumpsu in rdečkam) Glede na preboleli vaskulitis šele v aprilu, se mi zdi za posege še prezgodaj, kot rečeno, pa konzultirajte pediatra alergologa, ki ima najbrž tudi zadnje izvide. LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.