Najdi forum

Pozdravljeni, star sem 24 let in te težave imam že približno eno leto, bil sem že na CT glave, holter srca, na pregledu pri nevrologu, narejena je bila krvna slika, in tudi pregledana ščitnica, vse je bilo bp. Moje težave pa so takšne: imam omotico ki traja praktično 24/7 ne govorim o omotici ki pride ob paničnem napadu temveč o omotici ki traja praktično ves dan od jutra ko se zbudim in vstanem ter do večera ko grem spat, in me zanima ali lahko anksioznost oziroma depresija povzroči takšno omotico, ima kdo kakšne izkušnje s tem?

Psihiatrinja mi je predpisala sirup Zoloft katerega pa iz nekega “strahu” pred zdravili nasploh še nisem začel jemati ampak se bojim da bo se stvar samo še poslabšala brez terapije. Ves dan se borim z mislijo da bom vsak čas omedlev in to me res ovira pri moje vsakdanu.

Prosim za strokovno mnenje in tudi mnenje mojih “sotrpinov” če ima kdo podobne izkušnje s tem.

Lep pozdrav Marko

Pozdravljeni Marko,

Iz vašega opisa je jasno, da se soočate s težkimi in neprijetnimi simptomi, ki vplivajo na vaše vsakdanje življenje. Anksioznost in depresija lahko povzročita fizične simptome, kot je omotica. Ti simptomi so lahko način, kako se vaše telo in um odzivata na notranje stiske. Temu se reče somatizacija, kar pomeni, da telesne simptome povzroča duševno stanje.

Morda bi bilo koristno raziskati, kaj se dogaja znotraj vas, vaše občutke in misli, ki so povezane z omotico. Razumevanje globljih povezav med vašimi fizičnimi simptomi in vašim duševnim stanjem lahko pomaga pri odpravljanju teh simptomov.

Psihoanalitična psihoterapija je način kako lahko dosežete izboljšanje počutja. PA se osredotoča na razumevanje globokih notranjih občutij, misli in vzorcev, ki jih morda niti ne prepoznate zavestno. Po mojih izkušnjah se v psihoterapiji, ki je na trenutke tudi težka in boleča, moteči simptomi prej ali slej zmanjšajo ali umaknejo, poveča pa se tudi notranji duševni prostor.

Zelo pomembno je, da se lahko pogovorite o svojih občutkih in izkušnjah, ne glede na to, kako težko ali nelagodno je to morda. To je prvi korak k razumevanju vaše izkušnje in iskanju pomoči.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni najlepša hvala za odgovor zanima me pa še ena stvar in sicer zelo hitro se utrudim ob fizičnem naporu in ob fizičnem naporu se omotica še poslabša, ali je možno da je tudi to posledica psihičnih težav…bil sem že na holtru srca in kakšnih posebnih težav ni bilo zaznati.

Lp. Marko

Pozdravljeni!

Drži. Če ste pri zdravniku izključili morebitne telesne vzroke za omotico, je zelo verjetno, da gre za psihosomatiko.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close