Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina OMOTICA, PRITISK V GLAVI

OMOTICA, PRITISK V GLAVI

Prosim za vašo pomoč!
Že nekaj dni se mi tekom dneva pojavlja nekakšna omotica, vrtoglavica in to za par trenutkov, potem mine. To se mi ponavlja čez cel dan. Včasih mi tudi zvecer začne nenenakomerno biti srce, potem pa se počutim omotično. Že dva dni pa imam tudi glavobol in sicer me boli nekje nad nosnim korenom, v predelu med obrvmi. Glavobol ni hud, vendar stalen, prav tako pa v glavi čutim nekakšen pritisk in vročino, tako, da sem v obraz rdeča, čeprav mi drugače ni toplo.
Prosim za vaš nasvet oziroma čimprejšni odgovor, ker me glavobol pa tudi omotica ovirata pri delu in seveda pri vožnji. Moram priznati tudi to, da imam stresno službo, pa tudi sama sem včasih depresivna, strah me je prihodnosti (mogoče je to psihičen vzrok?), stara sem 25 let.
K zdravniku bom šla, če se stanje ne bo izboljšalo, vendar sem hotela najprej vaše mnenje, ker je tale forum zares odličen.

Spoštovani!

Misel, da bi vse skupaj stlačil pod diagnozo depresije, ki jo tudi sama omenjaš, je zelo mamljiva. Vendar pojdiva raje po vrsti: Stari ste 25 let, verjetno suhi, v glavnem zdravi…? V teh letih bi lahko pričakovali npr. slabosti in omotice zaradi tesnobe, slabokrvnosti, nizkega krvnega tlaka, redkeje posledica motenj v delovanju ščitnice in še poredkeje zaradi peščice drugih razlogov. Vsekakor je prav, da preverite vaš hemoglobin (na žalost vas ne vidim, da bi lahko ocenil, ali je to tudi utemeljeno). To še zlasti pride v poštev, če imate močnejše menstruacije ali obroček. Najverjetneje pa je vzrok za to posledica stresov in psihičnih pritiskov. Da bi bil o tem bolj prepričan bi o vas moral vedeti še kaj več, kar pa je takole na daljavo nekoliko teže. Če občutite, kot da lebdite, ali kot, da nimate trdih tal pod nogami, gre skoraj gotovo za tesnobo. Omilite jo tako, da se ob vsakokratnem napadu ne ustrašite pretirano in se boste sčasoma privadili. Če vas to močno ovira pri vašem delu in v življenju, potem bi bila smotrna tudi krajša kura anksiolitikov – zdravil, ki sproščajo.

Glavobol je na moč podoben tenzjskemu glavobolu. Motijo le spremljajoči pojavi vročih valov, ki so seveda prava tako lahko posledica glavobola. V tem primeru bi morala za glavobol pomagati zdravila proti bolečinam.

Čeprav se očitno ne obremenjujete pretirano z vašimi težavami, bi bil za vas koristen pogovor z zdravnikom, kjer se laže izlušči celotna paleta problemov. Samo na podlagi sedanjega opisa je moj odgovor nekoliko negotov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za vaš izčrpen odgovor, čeprav sem pričakovala, da mi boste odgovorili, da je za vse kriva psiha. Zanima me, kakšni so simptomi pri nizkem krvnem tlaku, ker se tudi danes počutim zelo omotično. Zjutraj sem bila v redu, po kosilu pa se mi je kar začelo v glavi vrteti in imam občutek kot da bom vsak hip “padla dol”, da me bo kar zmanjkalo. Imam tudi občutek, da me obliva vročina, čeprav imam roke in noge skoraj ledene. Včasih se mi zgodi, da mi postane slabo, če dolgo časa stojim ali če je v prostoru topel in slab zrak, vendar težava ponavadi hitro mine-ko pridem na zrak, danes pa se mi kar najpej vrti, niti svež zrak in hoja ne pomagata. Če se skoncentriram na neko delo (branje, pisanje) se mi kar ne neha vrtet, tako da sem tudi v službi skorajda nesposobna. Ob vsej tej omotičnosti se trudim ostati pokonci, čeprav se mi zdi, da ne morem niti stati, niti sedeti. Prosim, če mi lahko odgovorite, čeprav bom šla čimprej k zdravniku.
Najlepša hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Pri nizkem krvnem tlaku je predvsem problem omedlevanja (bolnik kar zleze skupaj), lahko tudi vrtoglavice in na sploh nekako brez prave energije.

Kar opisujete danes pa bolj spominja na tesnobo, ki bi ji lahko bile za vzrok tudi kakšne fobične težave. Res je prav, da se o tem pogovorite z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lep pozdrav!
Sem 25 letno dekle vesele narave, imam pa težavo pri čudnem pritiski oz.omotici v glavi…je čeden občutek ki se ponavadi pojavi zvečer ko se odpravim spat….zelo me skrbi da ni kaj narobe z mojo glavo. Bila sem naobisku pri svoji zdravnici ki mi je pogledala hemogram ki pa je brez posebnosti…tudi železo imam dosti nad nivojem normale…odšla sem tudi na pregled vida ki pa ni nic posebnega…sem močnejše postave in se trudim da bi zdaj bolj zdravo jedla….velikokrat me boli predel za očmi in vrat…pritisk je normalen….zdaj me pa zanima kaj bi mi lahko bilo…hujših težav nimam da bi bil izvor psihičen…se pa zelo obremenjujem s tem čudnim občutkom ki ga je težko opisati….občutek je tak kot da bi neki mravljinci prišli do mene od nog proti glavi in mi zmajejo glavo in preneha nato se čez čas spet ponovi podoben občutek kot da bom skup padla….sem tudi kadilka….pokadim pribložno škatlico cigaret na dan….je mogoče to vzrok?????

Lepo prosim za pojasnilo če je mogoče…ker mi je to moteče in se bojim da ni kaj hudo narobe z mojo glavo….je potreben CT glave ali…?????

Že vnaprj hvala za odgovor!

Punce pozdravljene 🙂
Jaz imam enake probleme…dala sem skozi vse preglede od železa, ščitnice, ekg…vse je bp.
Zjutraj, ko vstanem in se odpravim v službo dobim težko glavo, omotična sem, včasih se mi zdi da misli zaostajajo…včasih me namesto v glavi tišči v prsih.
Tudi sama trenutno nimam hujših psihičnih težav, ampak v tem je zanaka tesnobe, ponavadi izraža nekaj kar tiči globoko v podzavesti ali pa je odgovor na pretekli stres…Sama se bojujem s tem in tudi ko sem najbolj omotična grem na avtobus pa si rečem, če mam pa že res tumor v glavi bom pa skupaj padla, pa bodo nekaj naredili z mano…ampak ponavadi se vse dobro izteče.
Skoraj 90% sem, da me mući tesnoba :S

Je pa res, da si ne znam pomagati sama, kar se tiče zdravnikov pa…
Nisem pristašinja antidepresivov itd…to pa je na žalost prva stvar na kar se pomisli ob diagnozi, ki kaže na neko psihično težavo.

Torej, kako se znebimo tesnobe?

Spoštovana Ljiljana!

Od cigaret to ni, čeprav kljub temu le nehajte kaditi.

Vsaj zadnji del opisa je opis napadov telesnih znakov duševne motnje, oz. stresa. Seveda se je o vaših težavah potrebno podrobneje pogovoriti. Če to ne gre z zdravnico, bi obiskal psihiatra, da potrdi ali ovrže mojo domnevo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšla je zbirka treh priročnikov z navodili za bolnike. Vprašajte vašega zdravnika, če jo že ima, da vam lahko natisne navodilo za vaše zdravstvene težave http://www.drmed.org/index.php?k=4&n=551.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovana Ishikara!

Avtogeni trening, psihoterapija in skupinska kognitivna terapija. Na tržišču pa je tudi t.i. Tris – priročnik z videom, ki pomaga pri premagovanju tesnobe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšla je zbirka treh priročnikov z navodili za bolnike. Vprašajte vašega zdravnika, če jo že ima, da vam lahko natisne navodilo za vaše zdravstvene težave http://www.drmed.org/index.php?k=4&n=551.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

LEP POZDRAV!

Tudi sama sem imela težave z vrtoglavico, toplim zrakom- se mi je zdelo da me bo zadušilo, čeprav vročega zraka itak ne prenesem, začela sem opažat da pogosteje ko sem npr. šla nekam, pa me je grabla neka panika, al pa prišla med več ljudi… po eni strani po moje zato ker sem se malo izolirala od ljudi in bla samo doma, brez službe.
Počasi se je izboljšalo, nekako sem se sama pomirila, prebrala po forumih, imela sem tudi težave z hudimi glavoboli, sedaj ko sem pomirjena se predvsem ne razburjam, so tudi glavoboli minili, pojavi se kakšen če imam veliko dela za računalnikom, Pri sprostitvi, predvsem tsnobi in dobrem počutju mi pomaga dominor. res pa moreš si tudi sam pomagat se soočit z strahovi, in spoznat da ni vse tako kot si domišljamo v svojih glavah.

LP

Pozdravljeni!
Sem nova na forumu, in imam podobne težave kot jih zgoraj opisujejo obiskovalke foruma, vendar bi bile moje težave malce drugačne. Stara sem 39 let, mati dveh otrok, v službi na vodilnem mestu. Dogaja se mi, da se mi pogled zamegli, ko se na hitro sfokusiram na neko točko(npr.ekran, televizija, med vožnjo….) Tudi sedaj, ko to pišem, črke niso jasne. Kaj bi lahko povzročalo mojo težavo? Je zelo moteča motnja. Za odgovor se zahvaljujem.
Lep pozdrav Nina

Spoštovani!

Ker bi lahko šlo za motnje lomljenja leč (refrakcije), je najbolje, da obiščite okulista, ali optika, ki opravlja meritve vida. Če bo tu vse v redu, pa bi razmišljali dalje. Mogoče imate tudi nizek tlak?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!

Tudi jaz sem nova na forumu in imam podobne težave. Stara sem 26 let in se štiri leta zdravim za depresijo (Paroxat). Počutim se odlično. Vendar pa sem bila pred enim mesecem na rino-septo plastiki. Nekaj dni po posegu sem začutila omotico v glavi, ampak samo pri določenih gibih, ko glavo obrnem gor in dol ali levo – desno. Ko imam glavo na miru, omotice ne čutim. Podobno omotico sem imela že pred desetimi leti, vendar organskega vzroka niso našli. Tista omotica je potem nekako kar poniknila, tudi ni bila izražena v takšni jakosti kot je sedaj. Zdaj me skrbi, ker sem že na AD terapiji in mi sploh ni več pomoči…..🙁((((

Spoštovani!

Verjetno gre za probleme v kombinaciji z nizkim tlakom in nenadnim pritiskom na žile, ki oskrbujejo možgane s kisikom. Zaenkrat ne morete nič kaj ukreniti, razen paziti predvsem pri nenadnih gibih.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšla je zbirka treh priročnikov z navodili za bolnike. Vprašajte vašega zdravnika, če jo že ima, da vam lahko natisne navodilo za vaše zdravstvene težave http://www.drmed.org/index.php?k=4&n=551.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani

Že vse od začetka Septembra se ubadam z omotico, ki občasno popusti za kakšen dan dva in potem se težava spet ponovi. Zdravnica mi je po treh tednih ukinila betaserc ker pač ni učinkoval in me napotila na ORL z diagnozo Vertigio. Še vedno sumi da prihajajo težave iz vratne hrbtenice. Enkrat se mi omotica pojavlja močneje drugič spet majn, včasih traja cel dan včasih pa nekaj ur, se pa zgodi tudi kakšne dan da simptomi skoraj povsem izginejo. Ko ležim teh težav ni in tudi kake dve ure po tem ko vstanem. Zakaj je občutem omotice v čelnem delu glave in na samem temenu. Imam tak občutek kot da se mi na teh dveh mestih najbolj dogaja omotica. malo me jezi ta nadležnost, občutek omotice čeprav je vid in vse ostalo OK. Tud predmeti mi ne poskakujejo in čitanje je brez posebnosti. Malo me skrbi ker se zadeva vlleče že 4 mesec. Poleg občutka omotice nimam drugih težav. Edi kar se mi dozdeva da me zanaša pri hoji, čeprav so me tisti ki so opazovali mojo hojo povedali da sem šel posvem normalno in ravno.

Hvala za odgovr

Spoštovani!

Res opisujete omotico, ne vrtoglavice, zato bi šlo prej za psihično pogojeno stanje, ne za vzrok v glavi ali vratu. Imate še kakšne druge težave?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Dodatno zaradi česar se zdravim je visok pritisk in sladkorna. Drugih težav nimam le občasni glavobol ki pa mine po lekadolu ali nalgesinu in bolečine v križu. Na hrbtenici pa imam sledeče spremembe:

Zdravim se za hipertenzijo valsacor 160, lacipil 4 mg, ter za diabetes tipa 2 ( glukovans 2×1 na dan- sladkor urejen ). Imam iz pred dveh let diagnosticirano vratno hrbetnico in sicer naslednje:

Degenerativne spremembe: osteohondroza nivo c5-c7: posteriorno impresija v foramnina invertebralija, anteriorno delna kostna premostitev iv. prostora c5-c6.

RTG LUMBOSAKRALNE HRBTENICE S L/S PREHODOM

Deformacija pokrovnih ploskev po Schmorlovih vozličkih; kompresijski sindrom, sicer iv. prostori v mejah normale.
Degenerativne spremembe: spondylosis vertebrae
Degenerativne spremembe malih sklepov s sklerozo sklepnih ploskev
Degenerativne spremembe S/l sklepov
Odprt canales sacrales.

kar se pa tiče v zvezi omotico pa nimam drugih težav samo omotica ki je nadležna.

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Ob teh dodatnih podatkih lahk oomtocio povzroča katero koli omenjeno zdravilo zaradi zniževanja krvnega tlaka (nihanje za 15-20 mmHg že lahko povzroča težave). Sama sladkorna bolezne diretkno ne vpliva na omotico, preko poapenjena – ateroskleroze – žil pa lahko zaradi motenj v obtoku v ravnotežnem organu oz. notranjem ušesu.

Spremembe na vratn ihrbtenici pa so tudi tolikšne, da bi ob določenih gibih glave lahko prišlo do kratkotrajne motnje v oskrbi s kisikom in omotičnosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala za odgovor

Torej lahko te težave trajajo več mesecev? Pri meni so že dobre 4 mesece in še trajajo. Bi po vašem mnenju bilo majn možnosti za kakšen tumor ali MS ali parkinsonovo bolezen.

lep pozdrav

Spoštovani!

Znaki niso tipični ne za eno ne za drugo diagnozo, a ju absolutno zaradi tega ni možno izključiti. Če se bodo težave vlekle mesece in mesece, boste opravili tudi preiskvae za iključitev obeh.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Saj imam 17.1 nevrologa in 25.1 orl specilaista. Če bi bila katera od teh bolezni v igri bi se vrjetno v tem času pojavil še kakšen simptom in bi stvari se slabšale ali ne??

Hvala vam za nasvet.

REČNO IN USPEŠNO NOVO LETO 2011

New Report

Close