Pozdravljeni, star sem 23 let sem redno zaposlen trenutno zaradi svojih težav delam 4 ure…bil sem pri nevrologu ki me je pregledal in rekel da težave niso nevrološkega izvora(to je bilo kakšnih 6 mesecev nazaj) zdaj sem si izboril ct glave na katerega še čakam…osebna zdravnica mi je dala že večkrat pregledat krvno sliko in ščitnico vse je bp…že približno eno leto se mi pojavlja omotica občutek da lebdim da nisem v svojem telesu kot bi se reklo po angleško sem light headed občasno se la zraven pojavi tudi občutek kot da bom padel nekakšen občutek kot naprimer pri vožnji z dvigalom ko se dvigalo ustavi….pridejo vmes tudi dnevi ko se nimam omotice vendar pa omotico nadomestijo prebavne težave…zdi se mi kot da moji možgani samo iščejo in iščejo nekakšne simptome da je nekaj narobe z mano ali me po ves teden tišči pri srcu ali imam omotico ali imam prebavne težave…občasno dobim tudi panične napade…iz dneva v dan že eno leto grem z mislijo da bom umr da so zdravniki nekaj spregledali in da umiram da bom na vsem lepem preprosto obležal in me ne bo več zelo me je strah smrti spat grem z mislijo ali se bom zjutraj sploh še zbudil ali ne več…ali mislite da je res lahko vse skupaj psihičnega izvora?

Lp. Marko

Pozdravljeni Marko,

Opisujete različne simptome, kot so omotica, občutek lebdenja, občutek, da niste v svojem telesu, prebavne težave, panični napadi in strah pred smrtjo. Opravili ste že nekaj zdravniških pregledov in vaši rezultati kažejo, da ni nič narobe z vašim telesom.

Vsi ti simptomi, ki jih opisujete, lahko imajo psihični izvor. Obstaja več vrst anksioznih motenj za katere so značilni simptomi, ki so podobni tem, kot so generalizirana anksioznostna motnja, panična motnja, socialna anksioznostna motnja in druge. Ti simptomi so lahko posledica nezavednih konfliktov, stresa ali drugih čustvenih težav.

Vsekakor vam priporočam, da se pogovorite s psihiatrom ali s psihoterapevtom, ki ima izkušnje s tovrstnimi težavami. Lahko vam pomaga pri razumevanju vaših simptomov in čustveni predelavi vzrokov za simptome. Zdravljenje lahko vključuje psihoterapijo, zdravila ali kombinacijo obeh. Zdravila lahko pomagajo pri lajšanju simptomov, psihoterapija pa lahko z ozaveščanjem in predelavo pomaga razrešiti vzroke. Pomembno je, da poiščete strokovno pomoč, saj lahko pomaga pri izboljšanju kakovosti vašega življenja.

Upam, da sem vam lahko pomagal. Če imate še kakšna vprašanja ali potrebujete dodatne informacije, mi sporočite.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Najlepša hvala za odgovor, imam pa še eno vprašanje, psihiatrinja mi je priporočila da se začnem ukvarjat s fitnesom ampak stvar je takšna da se mi ob telovadbi in fizičnem naporu omotica še poslabša in se bojim da bom padel skupaj, tako da me zanima ali bi se po vašem mnenju moral “prisiliti” v to?

Lp. Marko

Uredništvo priporoča

Nedvomno lahko vadba pomaga pri lajšanju stresa in tesnobe, ampak je pomembno, da se ne preobremenjujete in poslušate svoje telo kaj vam paše. Vam bi morda kakšno drugo gibanje bolj ustrezalo, kjer ni potreben intenziven fizičen napor (npr. hoja, joga,..)?

Glede na vaše težave vam priporočam, da vseeno poizkusite s psihoterapijo.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Hvala za odgovor, imam pa še eno vprašanje to je pa glede spanja in sicer se mi že od začetka srednje šole dogaja ta stvar in sicer ali zjutraj ali sredi noči se mi tu pa tam zgodi da ko se prebudim kot da nemorem odpreti oči ali pa se premakniti zelo dobro čutim srčni utrip torej sem na nek način buden toda ne glede na to koliko se trudim oči ne morem in ne morem odpreti…kot da bi sanjal zraven pa se že počasi zbujal občutek je res grozen ali je to povezano z živci in stresom?

Lp. Marko

Jaz ti svetujem veliko gibanja  v naravi. Začni s sprehajanjem, s hojo, postopoma pa naj bo hoja bolj hitra. Globoko dihaj in opazuj lepote narave – kako teče potok, drevesa, cvetoče travnike, oblake na nebu… Zaposli se tudi s fizičnim delom in čim manj razmišljaj.

Ko se ti ponoči začne dogajati, da ne moreš odpreti oči, skušaj ostati miren in govori si: Vse je v redu, sem čisto miren, to bo minilo….

Razmisli, kaj bi lahko povzročilo tvoje težave, imaš morda travme iz otroštva, si doživel kdaj kaj hudega. Vsekakor upam, da ti bodo zdravniki pomagali in boste našli rešitev. Srečno, želim ti vse dobro.

Pozdravljeni Marko,

Sem malo prebrskal in našel nekaj informacij kaj bi vaše stanje lahko pomenilo. Opisujete pojav, ki se imenuje “spanje s paralizo” ali “paraliza spanja”. To je stanje, v katerem se zdi, da ste budni, vendar se ne morete premikati ali govoriti. V tem stanju so lahko prisotni tudi drugi občutki, kot so občutek pritiska na prsih, težave z dihanjem ali močan srčni utrip.

Najpogosteje je paraliza spanja povezana s spanjem v neprimernem položaju ali motnjami spanja, vključno s spanjem s premalo urami ali spanjem s preveč urami. Prav tako pa se lahko pojavi kot posledica stresa, tesnobe ali drugih duševnih motenj.

Obstajajo nekatere spremembe življenjskega sloga in tehnike, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju paralize spanja, kot so redni spalni cikel, izogibanje kofeinu in alkoholu pred spanjem, izogibanje spanju na hrbtu, in druge. Za delo na sebi soočanje z duševnimi težavami pa vam svetujem, da si poiščete pomoč v psihoterapiji.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close